Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)

Post »

Co prawda cytrusy niewielkie niskie temperatury wytrzymują, to jednak z uwagi na figi i bananowce zrobiłem na starym stelarzu z namiotu przykrycie z agrowłókniny. Dzięki temu nie muszę już co wieczór chować fig i bananowców do garażu, a rano ich wyciągać. Cytrusy też mają nieco cieplej.

Obrazek
Pozdrawiam
Tomek
Dazon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2020, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drzewko cytrynowe bez liści - jak uratować?

Post »

Witam,
Mam drzewko cytrynowe bez liści i gałęzi, wyjęte z ziemi. Prosiłbym o informacje jak mam je uratować? Przykrywając je folią, odkryte korzenia zaczęły pleśnieć. Umyłem całe drzewko i teraz się suszy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Szczerze to wątpię żeby coś z tego było.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Ja w takim wypadku drapię skórkę lub łamię kawałeczek. Jeśli jest jeszcze coś żywego w środku to ma szansę. U Ciebie coś tam widać jakby nie było suche, przynajmniej tak mi się zdaje. Nie dawalabym jednak tego do worka tylko zasadziła w doniczke. I czekała.
W swoim wątku pokazywałam podobne drzewko - dziś puszcza zielone pomimo że przez 3 m-ce zdawało się być martwe. Kwestia chęci i czasu.
Dazon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2020, o 10:46

Post »

Drzewko jest żywe, nie ma suchych elementów. Próbowało puścić nową łodygę. Widać było taki zielony punkt (malutki pęd) wychodzący z "pnia" ale w końcu zanikł chyba po tym jak drzewko nieświadomie przelałem.

Zdrapać łodygę? To znaczy?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nożem zeskrobać kawałek zewnętrznej warstwy łodygi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jak jest żywe to odbije. Tylko musi dostać możliwie jak najstabilniejsze warunki. Dla mnie to normalna ziemia i optymalne podlewanie.
I nie chodzi mi o żadne skrobanie łodygi nożem tylko o delikatne drapniecie kory żeby sprawdzić czy w środku jest zielone. Ja to robię paznokciem i jest do draśniecie tylko , coś bardziej wbicie go w korę. Nie trzeba naruszać dużej powierzchni, a jak jestes pewien zycia drzewka to i bez tego sie obejdzie. Na pocieszenie pokaze moje co tez umarło a odżyło.
W parę dni zebrało się w sobie i wygląda obiecująco. A zdawało się nie żyć. Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Majka muszę Cię zasmucić, cytrus odbił z podkładki a część szlachetna szczepiona na niej uschła.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Józku o czyim cytrusie mówisz?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka o tym którego fotkę wstawiłaś. Wydaje mi się, że ten cytrus był szczepiony.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieeee. To mój własny cytrus wyhodowany z pestki. On był już duży tylko go zostawiłam w górskiej chatce na zimę i mi padł, dlatego teraz jest ścięty i wygląda kiepsko. Ale pokazałam go żeby udowodnić że czasem jest o co walczyć nawet jak się roślina zdaje martwa.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co innego. W ubiegłym roku na wiosnę podarowałem mojej znajomej dużą szczepioną mandarynkę. Jesienią pochwaliła się, że pomimo że góra cytrusa uschła to wypuszcza od dołu. Musiałem wytłumaczyć jej, że są to gałązki z podkładki którą była Macrophylla. Na owoce musiałaby czekać z 20 lat.
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01

Post »

Wiecie jaki problem z tą klementynką zdrowo rośnie zżuciła owoce zawiązane w lutym w szklarni od początku kwietnia a od od drugiej poł kwietnia temperatura nocą nie spada poniżej +7 nawoże biohumusem do cytrusów w dzień jest w szklarni 29-33 stopnie zazwyczaj klementynki nie zasuszam zaczyna się kwitnienie to owoce opadają ziemia przepuszczalna podlewanie deszczówką zraszam parę razy w tygodniu jakiś niedobór czy co bo jak zakwita 2 raz to owoce spadają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
sylvi76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lut 2013, o 18:25

Post »

A ta opadła zawiązka owocu co trzymasz na ręce to z tego kwitnienia już, czy jeszcze z poprzedniego i spadła przed tym kwitnieniem? Ile tych zawiązek spadło, bo pokazałeś tylko jedną, a nie widać, żeby w ogóle kwitnienie zaczęło się.
Ja bym tak nie panikowała i poczekała na efekty całego kwitnienia.
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Widać na 2 i 3 zdjęciu małe owoce.
Mi się wydaje że nawet jakbyś o nią nie dbał to i tak zrzuci większość zawiązków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”