Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)
Co prawda cytrusy niewielkie niskie temperatury wytrzymują, to jednak z uwagi na figi i bananowce zrobiłem na starym stelarzu z namiotu przykrycie z agrowłókniny. Dzięki temu nie muszę już co wieczór chować fig i bananowców do garażu, a rano ich wyciągać. Cytrusy też mają nieco cieplej.

Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczerze to wątpię żeby coś z tego było.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ja w takim wypadku drapię skórkę lub łamię kawałeczek. Jeśli jest jeszcze coś żywego w środku to ma szansę. U Ciebie coś tam widać jakby nie było suche, przynajmniej tak mi się zdaje. Nie dawalabym jednak tego do worka tylko zasadziła w doniczke. I czekała.
W swoim wątku pokazywałam podobne drzewko - dziś puszcza zielone pomimo że przez 3 m-ce zdawało się być martwe. Kwestia chęci i czasu.
W swoim wątku pokazywałam podobne drzewko - dziś puszcza zielone pomimo że przez 3 m-ce zdawało się być martwe. Kwestia chęci i czasu.
Drzewko jest żywe, nie ma suchych elementów. Próbowało puścić nową łodygę. Widać było taki zielony punkt (malutki pęd) wychodzący z "pnia" ale w końcu zanikł chyba po tym jak drzewko nieświadomie przelałem.
Zdrapać łodygę? To znaczy?
Zdrapać łodygę? To znaczy?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nożem zeskrobać kawałek zewnętrznej warstwy łodygi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
To jak jest żywe to odbije. Tylko musi dostać możliwie jak najstabilniejsze warunki. Dla mnie to normalna ziemia i optymalne podlewanie.
I nie chodzi mi o żadne skrobanie łodygi nożem tylko o delikatne drapniecie kory żeby sprawdzić czy w środku jest zielone. Ja to robię paznokciem i jest do draśniecie tylko , coś bardziej wbicie go w korę. Nie trzeba naruszać dużej powierzchni, a jak jestes pewien zycia drzewka to i bez tego sie obejdzie. Na pocieszenie pokaze moje co tez umarło a odżyło.
W parę dni zebrało się w sobie i wygląda obiecująco. A zdawało się nie żyć.
I nie chodzi mi o żadne skrobanie łodygi nożem tylko o delikatne drapniecie kory żeby sprawdzić czy w środku jest zielone. Ja to robię paznokciem i jest do draśniecie tylko , coś bardziej wbicie go w korę. Nie trzeba naruszać dużej powierzchni, a jak jestes pewien zycia drzewka to i bez tego sie obejdzie. Na pocieszenie pokaze moje co tez umarło a odżyło.
W parę dni zebrało się w sobie i wygląda obiecująco. A zdawało się nie żyć.

- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Majka muszę Cię zasmucić, cytrus odbił z podkładki a część szlachetna szczepiona na niej uschła.
- Foxowa
Józku o czyim cytrusie mówisz?
- Senior
Majka o tym którego fotkę wstawiłaś. Wydaje mi się, że ten cytrus był szczepiony.
- Foxowa
Nieeee. To mój własny cytrus wyhodowany z pestki. On był już duży tylko go zostawiłam w górskiej chatce na zimę i mi padł, dlatego teraz jest ścięty i wygląda kiepsko. Ale pokazałam go żeby udowodnić że czasem jest o co walczyć nawet jak się roślina zdaje martwa.
- Senior
To co innego. W ubiegłym roku na wiosnę podarowałem mojej znajomej dużą szczepioną mandarynkę. Jesienią pochwaliła się, że pomimo że góra cytrusa uschła to wypuszcza od dołu. Musiałem wytłumaczyć jej, że są to gałązki z podkładki którą była Macrophylla. Na owoce musiałaby czekać z 20 lat.
Wiecie jaki problem z tą klementynką zdrowo rośnie zżuciła owoce zawiązane w lutym w szklarni od początku kwietnia a od od drugiej poł kwietnia temperatura nocą nie spada poniżej +7 nawoże biohumusem do cytrusów w dzień jest w szklarni 29-33 stopnie zazwyczaj klementynki nie zasuszam zaczyna się kwitnienie to owoce opadają ziemia przepuszczalna podlewanie deszczówką zraszam parę razy w tygodniu jakiś niedobór czy co bo jak zakwita 2 raz to owoce spadają

Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lut 2013, o 18:25
A ta opadła zawiązka owocu co trzymasz na ręce to z tego kwitnienia już, czy jeszcze z poprzedniego i spadła przed tym kwitnieniem? Ile tych zawiązek spadło, bo pokazałeś tylko jedną, a nie widać, żeby w ogóle kwitnienie zaczęło się.
Ja bym tak nie panikowała i poczekała na efekty całego kwitnienia.
Ja bym tak nie panikowała i poczekała na efekty całego kwitnienia.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Widać na 2 i 3 zdjęciu małe owoce.
Mi się wydaje że nawet jakbyś o nią nie dbał to i tak zrzuci większość zawiązków.
Mi się wydaje że nawet jakbyś o nią nie dbał to i tak zrzuci większość zawiązków.