Jaką odmianę śliwy wybrać, jaką polecacie? Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka odmiana śliwki ?

Post »

@beyaros,porównaj swoją odmianę z Węgierką Dąbrowicką.Twoja śliwa trochę mi ją przypomina.To polska odmiana wyhodowana w Skierniewicach,niestety nie wiem w którym roku.
http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/ ... icka-09-09
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wpisana do rejestru 02.01.1991. http://www.coboru.pl/polska/Rejestr/Lis ... y_2013.pdf (strona 16)
Mogła być w obrocie wcześniej?
PS.
Na zdjęciu jest oblepiona owocami.Dąbrowicka potrzebuje zapylaczy.Rosły w pobliżu jakieś inne śliwy? Na przykład 'Cacanska Rana', 'Earliblue', 'Empress'.
To nie musiała być jakaś konkretna odmiana.Końcówka lat '80 to początek przedsiębiorczości i kapitalizmu.Ktoś mógł rozmnażać jakąś swoją odmianę
i sprzedawać.
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

Mogła to być Węgierka Łowicka, termin dojrzewania połowa sierpnia, drzewo ma korone stożkową, wzniosłą , luźno gałęzie rozmieszczone.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Awatar użytkownika
beyaros
100p
100p
Od: 24 lut 2013, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaLo pisze:Na zdjęciu jest oblepiona owocami.Dąbrowicka potrzebuje zapylaczy.Rosły w pobliżu jakieś inne śliwy? Na przykład 'Cacanska Rana', 'Earliblue', 'Empress'.
Najbliżej od tej śliwy rosła Renkloda Ulena (jakieś 4m), a 8m dalej węgierka zwykła. Obok u sąsiada nie było żadnych śliw. Rzeczywiście owocowała niesamowicie, na tym zdjęciu widać nawet kawałek podpory. Inne gałęzie też musiały być podpierane.
kaLo pisze:Ktoś mógł rozmnażać jakąś swoją odmianę i sprzedawać.
Byłaby to najgorsza opcja.

Wydaje mi się, że Łowicka i Dąbrowicka mają nieco mniejsze owoce od tej mojej. Ale mogę się mylić. Na zdjęciu tego nie widać, ale owoce były naprawdę duże. Myślę, że mogły mieć ok. 40-50 g. Na pewno były dużo, dużo większe od największej węgierki zwykłej.
kaLo w kwestii internetu podzielam w 100% Twoją opinię. :)
Pozdrawiam, Jarek
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

kaLo pisze:Wiosną zeszłego roku kupiłem Silvię.Opis odmiany był zachęcający,ma ktoś to drzewko?
Mam ją u siebie ale też od zeszłej wiosny, więc też czekam na pierwszy owoc aby się przekonać ile było marketingu w opisie.
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

pawelp1320 pisze:
kaLo pisze:Wiosną zeszłego roku kupiłem Silvię.Opis odmiany był zachęcający,ma ktoś to drzewko?
Faktycznie zachęcająca odmiana, kolejna do listy wybranych tylko planowałem zasadzić 10 śliw różnych gatunków a tu trudno się zdecydować które. Dobrze że szkółki nie mają wszystkich odmian bo bym chyba posadził 20 szt. zamiast 10.
A myślałem, że to ze mną coś nie tak ;:138
Też tak mam, chciałem kilka drewek a mam 50 ;:224 i żeby było ciekawiej każde ma swój numerek w domowym katalogu ;:224
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Czy odmiana Amers sama bez zapylacza będzie miała owoce?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Będzie miała owoce, ale uzyskasz plon o ponad 70% niższy niż z drzewa z zapylaczem.
Pozdrawiam Paweł
monisia22
50p
50p
Od: 28 sie 2014, o 06:57

Post »

Czy ktoś może polecić jakąś szkółkę z owocowymi drzewkami co wysyłkowo prowadzą ,chce skupić sliwkę jojo ale z pewnego zródła,prosze o podpowiedż.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadownicy specjalnie nie sadzą zapylacza dla odmiany Amers bo jest częściowo samopylna ale mają na innych kwaterach odmiany kwitnące w podobnym terminie ( z wyjątkiem odmian triploidalnych ) i dobry sadownik ma parę uli a więc i tak musi przerzedzać zawiązki . :)
msk83
500p
500p

Post »

Czyli jeśli będzie rosła sama Amers to da mi owoce? Nie musi ich być całe drzewko żeby się gałązki uginały, tylko tyle żeby mieć co pojeść i zrobić kompot.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze można przeszczepić w koronie kilkoma zrazami zapylacza,np Stanley.
msk83
500p
500p

Post »

I to jest super rozwiązanie ;:136 Czyli na tej młodej Amers szczepionej na podkładce Wangenheima posadzonej w zeszłym roku jesienią mogę zaszczepić odmianę zapylającą ? Kiedy mogę to zrobić, czy można teraz na wiosnę czy jeszcze za wcześnie?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja szczepię jak skórka dobrze odchodzi,czyli ruszyła miazga.Termin jest zależny od rozkładu temperatur.Może poproś kogoś znajomego,kto potrafi szczepić.
msk83
500p
500p

Post »

Niestety nie znam nikogo, kto się zna :roll: KaLo jaki rodzaj/typ szczepienia na śliwie stosujesz? Może przez okulizację?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”