Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  
Autor Wiadomość
Pelasia
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 12:30 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2984
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Ja zerwałam już 4 spore sztuki ,zrobię pasztet i te cukiniowe paseczki
Asia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
GrazynaW
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 8 lip 2017, o 07:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5725
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Używam kaszy gryczanej jako dodatek do chleba, kupuje ją niepaloną i sama miele w młynku do nasion.

_________________
Pozdrawiam - Grażyna
---------------------
Południowy balkon


Góra   
  Zobacz profil      
 
halinkab
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 9 lip 2017, o 16:42 
Offline
500p
500p
Postów: 614
Skąd: wielkopolskie

 1 szt.
Babka majonezowa

Przepis na dużą formę od babki taką z kominem.

1,5 szklanki mąki pszennej(ja używam tortową)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj
7 płaskich łyżek majonezu Winiary (ja kupuje w mniejszych w sklepach jest lepszy niż w dużych marketach)
aromat arakowy do ciast taki mi najbardziej pasuje
szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczyptą soli mikserem. Po ubiciu białek dodajemy naprzemiennie żółtka i 1 płaską łyżkę majonezu i znowu żółtko i majonez. Cały czas używamy miksera tylko tak do połączenia masy z tymi składnikami nie za długo. Potem już odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę z proszkiem po trochę i mieszamy z masą jak na biszkopt. Na końcu parę kropel aromatu mieszamy i na blachę. Pieczemy około godziny czasem 55 minut w temp. 180*C lub w termoobiegu w 160*C.

Smacznego

_________________
Pozdrawiam Halinka
Storczyki magiczne kwiaty
Moje zielone hobby


Góra   
  Zobacz profil      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 lip 2017, o 21:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7276
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Ja tylko w kwestii solenia, jeżeli można - nigdy nie odmierzamy soli na gramy. Jak mam wielką michę do kamionki (mieści mi się 7-8 główek), to garścią mniej więcej dwa razy. Przemieszam, za chwilkę próbuję, jak słona,to zostawiam do puszczenia soku. Mało słona, to dorzucam jeszcze ciut. Jak ona sobie puści sok, to nie ma już takiego problemu z ubiciem. Można też próbować sok i ewentualnie wtedy dosolić.
Jak do małego słoika to podobnie, tylko już nie biorę soli garścią, a palcami, bo tu precyzyjniej trzeba :wink:
I do przechowywania zimowego musi być Kamienna głowa

U nas do tej zimowej wkłada się całą niedużą główkę pomiędzy tą szatkowaną, żeby ukisła, a potem z liści tejże ukiszonej robimy gołąbki z kaszy gryczanej. Z grzybowym sosem - bajka!

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 lip 2017, o 22:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7276
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Warzywkowo napisał(a):
jeszcze nie wiem jak rozwiążę problem upchnięcia główki kapusty w słoiku ;:306,

No i dlatego to do zimowej, bo zawsze w wielgachnej beczce kiszona (nie wiem jakiej pojemności, sięga tak do bioder mniej więcej).
Te gołąbki maja taki charakterystyczny kwaśny posmak. Zasadniczo jest to potrawa wigilijna u nas, przywieziona spod Tarnopola (właśnie z tym sosem z suszonych grzybów), ale przydarza się i w innych okolicznościach je jadać.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 12 lip 2017, o 21:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2379
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Moja mama kiedyś tak właśnie ładowała całe słoje i stały w wanience plastikowej aż wykipiał nadmiar wody. Potem szły do piwnicy. :wink:

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 13 lip 2017, o 17:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7276
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Moje ulubione ogórki :D

Na 2,5 kg ogórków 4 łyżki soli, główka czosnku, 3 płaskie łyżeczki chili, 8 łyżek oleju, 0,7kg cukru i 1,5 szklanki zwykłego octu.

Ogórki kroi się ze skórką na grubsze plastry, soli, odstawia na 6 godzin.
Potem odcedza, lekko tylko odciskając, przyprawia chili i zmiażdżonym czosnkiem, miesza zusammen do kupy, zalewa wrzącym olejem i gotowanym octem z cukrem (ocet z cukrem trzeba zakipieć mieszając cukier aż do rozpuszczenia i tym wrzątkiem zalać), znów odstawia, czeka 12 godzin i zjada :D albo pakuje do słoiczków. Fajne jest to, że się tego nie pasteryzuje, więc zachodu nie ma dużo, a stoi spokojnie całą zimę aż do kolejnej wiosny czy lata.
Są ostre i słodkawe jednocześnie, nadają się jako dodatek do wszystkiego - do gotowanych ziemniaków, kasz, klusek/kopytek/pierogów, jajek, kanapek z serem żółtym, i co komu tam jeszcze do głowy przyjdzie.

Proponuję nie wylewać tego pierwszego odcedzonego soku, tylko przetrzymać go w lodówce, bo jakby potem było mało, to można nim uzupełnić słoiczki. Kiedyś - robiąc 'na pamięć' - wrzuciłam jeszcze kurkumę, czy curry, nie pamiętam, ale pomyłka okazała się całkiem niezła :wink:

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Agnieszka1234
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 13 lip 2017, o 17:47 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 240
Skąd: lódzkie

 ---
Znam ten przepis - jest super


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
halinkab
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 13 lip 2017, o 19:55 
Offline
500p
500p
Postów: 614
Skąd: wielkopolskie

 1 szt.
Ja też je robię podobnie :D

_________________
Pozdrawiam Halinka
Storczyki magiczne kwiaty
Moje zielone hobby


Góra   
  Zobacz profil      
 
GrazynaW
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 14 lip 2017, o 17:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5725
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Dzięki za tą podpowiedź, właśnie wsadziłam do gara kapuche poszatkowaną.
Stoi w kuchni to po 3 dniach sprawdze. ;:108

_________________
Pozdrawiam - Grażyna
---------------------
Południowy balkon


Góra   
  Zobacz profil      
 
GrazynaW
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 15 lip 2017, o 08:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5725
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Ogromnie sucha ta kapusta!
Mimo "duszenia" zaledwie parę kropli wydobyłam, dzisiaj sprawdzałam i zaledwie wilgotna w dotyku. Nie wiem czy coś z niej jadalnego będzie.

_________________
Pozdrawiam - Grażyna
---------------------
Południowy balkon


Góra   
  Zobacz profil      
 
Galicjanka
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 18 lip 2017, o 11:12 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 168
Skąd: Przemyśl

 ---
Przepis na ogórki zapisany.
Chyba grozi mi klęska urodzaju ogórkowego- do tego rosną w większości długie i wąskie- do sałatek ok. Nasiona mam swoje pobrane z ogórków z tamtego roku. Śremskie rosły obok sałatkowych węży zastanawiam się czy się trochę nie zmutowały bo są takie właśnie pośrednie ;:173

_________________
Pozdrawiam Gosia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lip 2017, o 15:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Czy ja się mogę przyłączyć ;:180 ...tak tu smakowicie. :D
Niech no tylko ogórki urosną to zaraz zrobię próbę z tą papryką z przepisu od Lucy. :wink:
A co do kiszenia kapusty... to młodą taką na 'już' ugniatam z solą i odrobina kminku.
Nam smakuje. ;:224

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lip 2017, o 17:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7276
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Tylko one mają jedną wadę - szybkie są 8-) Ja zrobiłam porcję 2,5 kilo i już połowę zjadłam. ;:170

W dodatku zrobiłam mały eksperyment z nimi, bo zawsze kroiłam nożem na grubsze plastry, a w tym roku poszatkowałam na takiej szatkownicy do surówki. Plasterki wyszły cienkie, też dobre w smaku, ale może dlatego szybciej idą... :wink:

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 132 ]  Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *