Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 10  
Autor Wiadomość
klarag
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 26 lut 2017, o 15:28 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 627

 ---
Byłam dumna, że udało mi się nawet zrobić z paseczkiem, nie mając termometra cukierniczego. Muszę go sobie w końcu kupić.

_________________
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Floro - Fob
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 mar 2017, o 16:33 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 325
Skąd: Miastko (woj.pomorskie)

 więcej niż 1
Dorayaki

Składniki:
-90g mąki
-70g cukru
-trochę oleju
-1/2 łyżeczki proszku
-około 2 łyzki wody
-jedno jajko i jedno żółtko
-łyżka miodu
-dowolny krem (najlepiej tak jak jada się w Japonii - z pastą z czerwonej fasoli)
Obrazek

Mieszamy wszystkie składniki. Smażymy na MALUTKIM ogniu BEZ tłuszczu takie placuszki:

Obrazek

Obracamy. Dorayaki wysmażone na odpowiednim, małym ogniu:

Obrazek

Obrazek

Dorayaki wysmażone na zbyt dużym ogniu (gorzkie z zewnątrz a w środku surowawe):

Obrazek

Obrazek

Przekładamy kremem stroną, która jako pierwsza była na patelni i... voila :D

Obrazek

Smacznego i udanych prób życzę ;:136

_________________
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klarag
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 mar 2017, o 18:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 627

 ---
Tomku dobrze rozumiem, że pasta z czerwonej fasoli ma być na słodko? Bo placuszki raczej słodkawe wyjdą prawda?

_________________
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Floro - Fob
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 mar 2017, o 19:13 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 325
Skąd: Miastko (woj.pomorskie)

 więcej niż 1
Tak. Oryginalnie do dorayaki stosuje się pastę z fasoli adzuki tzw. tsubuan, ale mi nie smakuje. Wolę koshian.
A placuszki są mocno słodkie, miodowe :)
http://www.justonecookbook.com/wp-conte ... 3/Anko.jpg

_________________
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 maja 2017, o 22:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2378
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Obiecany dawno przepis na placki jogurtowe. ;:108
Obrazek
Obrazek


Placki jogurtowe z bananem (lub bez)

Wersja z bananem:
3 jajka
1 mały jogurt naturalny (lub kefir z grzybka tybetańskiego)
3/4 -1 szkl mąki ( dodawać stopniowo, ciasto musi mieć konsystencję śmietany)
soda oczyszczona (na czubku łyżeczki)
2 średnie banany pokrojone w skośne talarki

Składniki na ciasto mieszamy trzepaczką.
Banan kroimy w skośne talarki o grubości trochę mniejszej niż 1 cm i wrzucamy do ciasta.

Na rozgrzany olej (półgłębokie smażenie) kładziemy po łyżce ciasta z 1 plasterkiem banana.
Smażymy na złoty kolor z obu stron, zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Obtaczamy w cukrze krysztale lub posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.

Druga wersja placków to samo ciasto bez dodatku banana.
Placuszki formujemy nieco większe i podajemy z cukrem lub dżemem.





Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aquaforta
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 14 maja 2017, o 05:03 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1063
Skąd: lubelskie

 więcej niż 1
Ciekawe, czy wersja z rabarbarem byłaby dobra :idea:

_________________
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 14 maja 2017, o 09:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4119

 ---
Rabarbar chyba tak szybko nie zmięknie podczas smażenia ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 15 maja 2017, o 00:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2378
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Z rabarbarem? Nie próbowałam, ale może będzie jeszcze twardy?
Można zamiast banana pokroić kawałki jabłka-też bardzo smaczne. ;:108

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 maja 2017, o 21:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2378
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Dziady (wersja ulepszona)
czyli kotlety ziemniaczane.
Obrazek


Ziemniaki ok 1 kg obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Gorące odcedzone ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem i do jeszcze gorących dajemy ok 1/2 szkl mąki.Mieszamy. Mąka zaparzy się, a ziemniaki zgęstnieją.
Cebulkę drobno pokrojoną smażymy na oleju lub smalcu dodajemy do masy ziemniaczanej.
Dodajemy pieprz do smaku.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej lub mące kukurydzianej.
Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor.
Podajemy z surówką.

Surówka ze zdjęcia, przepis:
1/2 główki kapusty pekińskiej
! marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 małe jabłko
1 łyżka drobno posiekanej białej części pora
Sól, pieprz, szczypta cukru, sok z cytryny, olej.

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 maja 2017, o 21:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2378
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Zamiast mąki pszennej do ziemniaków możemy dodać mąkę ziemniaczaną lub obie mąki pół na pół.
Mąka ziemniaczana nie jest tak wyczuwalna po usmażeniu.

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Galicjanka
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 23 maja 2017, o 14:00 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 168
Skąd: Przemyśl

 ---
Muszę sobie zapisać tą stronę, bo bardzo mi przypasowały Wasze przepisy :heja
Jeśli pozwolicie wkleję ciasto które lubię - trochę podobne do "wiewiórki"

Rozgrzewające jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną
SKŁADNIKI
• 5 jajek
• szczypta soli
• 130 g cukru trzcinowego
• 150 ml oleju rzepakowego
• 450 g puree z dyni
• 120 g marchewki
• 120 g żurawiny suszonej
• 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
• 160 g mąki orkiszowej graham typ 1850
• 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 12 g przyprawy do piernika
• dodatkowo: masło do posmarowania blaszki, mąka jasna do posypania blaszki i cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Marchewki oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać olej rzepakowy i puree z dyni, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wsypać marchewkę i żurawinę, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.

_________________
Pozdrawiam Gosia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 23 maja 2017, o 15:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4119

 ---
Gosiu bardzo się cieszymy, że przepisy się podobają :D
Fajnie, że chcesz dzielić się swoimi sprawdzonymi właśnie tutaj, dziękujemy :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 25 maja 2017, o 20:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7273
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
ela151 napisał(a):
Obiecany dawno przepis na placki jogurtowe. ;:108
Placuszki formujemy nieco większe i podajemy z cukrem lub dżemem

U nas to funkcjonuje, jako 'racuchy' - robi się z jabłkami, rabarbarem, albo niczym.
Zamiast cukru i dżemu często robimy 'sos' - śmietana z cukrem i cukrem waniliowym. Albo po prostu ze śmietaną.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Agnieszka1234
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 26 maja 2017, o 19:12 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 240
Skąd: lódzkie

 ---
Mniam, mniam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 132 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 10  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: anulab, Danuta9 i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *