Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 10  
Autor Wiadomość
Floro - Fob
 Tytuł: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lut 2017, o 21:02 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 325
Skąd: Miastko (woj.pomorskie)

 więcej niż 1
Witam wszystkich czytaczy i ,,pisaczy" bardzo serdecznie :wit
Jak wszyscy stwierdziliśmy w tym wątku: viewtopic.php?f=63&t=99586 , potrzebne jest nam miejsce do gromadzenia przepisów.
Proszę umieszczać tu przepisy na dania, desery, przystawki, napoje... jednym słowem wszystkie. ;:108
Najpierw jednak proszę odwiedzić wątek wyżej :wink:
Tu będą umieszczane też pytania dotyczące jakichkolwiek niejasności w sprawach naszych przepisów.
Jednak prosiłbym nie odbiegać zbyt od tematu kuchni :)
To ja zaczynam :D
Pyszny, puszysty drożdżowy odrywaniec z lukrem

Obrazek

Segmenty do odrywania:

Obrazek

A każdy segment to rulonik z nadzieniem jagodowym ;:138

Obrazek

Ten talerz to taki rozciągnięty sporych rozmiarów obiadowy.
Przepis - Składniki na ciasto:
30g niesolonego masła (rozpuszczone)
150ml letniego mleka
50g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
280g mąki pszennej
1 opakowanie (7g) drożdży suchych (instant)
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz.
W tym czasie rozmrażamy jagody (200 g). Zasypujemy garstką mąki i cukru. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt. Wykładamy jagody wzdłuż na środek. Robimy rulon z nadzieniem. Kroimy na 8 kawałków i układamy w keksówce, tak, aby jagody się nie stykały (były po bokach keksówki). Odstawiamy przykryte na 30 minut i pieczemy w 190-200*C przez 20-25 minut. Polewamy lukrem złożonym z około pół szklanki cukru pudru i trochę ponad łyżki gorącej wody (bez cytryny - nie pasuje)
Jagody muszą być dobrze rozmrożone i odsączone.

_________________
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lut 2017, o 21:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4119

 ---
Witam :wit Będzie to baza Turkuciowych sprawdzonych przepisów.
Przepies Eli na babeczki dyniowe ;:333

Babeczki dyniowe z budyniem

Składniki mokre:
2 szkl puree z dyni ( pokrojony miąższ z dyni kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku do miękkości w temp 180C.
ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, studzimy).
3 jajka
100 g masła roztopić i przestudzić

Składniki suche:

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl cukru kryształ
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo 1 budyń + mleko do ugotowania budyniu.

Budyń gotujemy trochę gęściejszy niż w przepisie (dodajemy nieco mniej mleka) Studzimy.

Piekarnik włączamy nastawiony na 200C

Składniki mokre łączymy i dodajemy wymieszane składniki suche. Mieszamy wszystko.
Ciasto musi być dość gęste ( nabrane na łyżkę zachowuje kształt i nie skapuje)
W formie do muffinek układamy papilotki i do każdej nakładamy wpierw po 1 łyżce ciasta
pomagając sobie łyżeczką, następnie rozdzielamy resztę ciasta po kolei do pozostałych papilotek.
Kiedy ciasto jest już w foremkach nabieramy łyżeczką budyń i układamy na wierzchu każdej muffinki, lekko wciskamy do środka.
Pieczemy około 30-40 min zmniejszając po 5 minutach temperaturę do 180C
Obrazek

Obrazek

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Floro - Fob
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lut 2017, o 21:14 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 325
Skąd: Miastko (woj.pomorskie)

 więcej niż 1
Makaroniki. :)

Składniki na około 36 makaroników (pojedynczych):
70g migdałów bez skórki lub mąki migdałowej (można namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć i wysuszyć)
100g cukru pudru
50g białka (ważna dokładna ilość)
barwnik lub kakao
Mielimy migdały z cukrem lub mieszamy z nim mąkę. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z mieszanką do uzyskania w miarę leistej konsystencji. Nakładamy ją do szprycy o średnicy około 1cm. Wyciskamy okrągłe makaroniki (można wydrukować z internetu szablon, ja mam silikonową matę). Zostawiamy do przeschnięcia na około 40-50 minut. Pieczemy w 140*C przez około 15 minut cały czas pilnując. Pieczemy tylko jedną blaszkę na raz. Przekładamy dowolnym, spójnym kremem (używałem maślano-budyniowego)

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lut 2017, o 21:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4119

 ---
Pomidory w galarecie ;:333

Składniki
4 kg pomidorów,
0,5 kg cebuli,
żelatyna 4 op. x 50 g, (musi być tyle, nie będzie za gęste.)
koperek zielony 2 -3 pęczki,
czarny, mielony pieprz.

Zalewa
1 l wody
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli (czubata)
3 łyżki octu

-Pomidory sparzyć i obrać ze skórki- (ja tego nie zrobiłam)
-Pokroić w cienkie półksiężyce.
-Cebulę pokroić w piórka lub kostkę.
- Koperek pokroić drobno.
-W słoikach układać warstwami: surowe pomidory i cebule, przesypywać koperkiem.
-Na wierzch wsypać szczyptę pieprzu.

Z 1 litra wody odlać 1/4 części i zalać nią żelatynę do napęcznienia.
Resztę wody zagotować.
Do gorącej wody włożyć spęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia, następnie podgrzać..
Dodać cukier, sól, ocet.
Gorącą zalewą zalać pomidory, zakręcić słoiki.
Pasteryzować 10 minut.

Pomidory w galarecie zachowują smak i aromat przypominający świeże.
Podawać najlepiej lekko schłodzone.

Uwaga do tych pomidorów widocznych na zdjęciu potrzebowałam 1,5 litra wody i 6 opakowań żelatyny.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klarag
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lut 2017, o 21:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 630

 ---
Niestety zdjęcia nie mam:

„Prawie” Musaka- uproszczona wersja tradycyjnej greckiej potrawy

2 bakłażany średniej wielkości

0,5 kg mięsa wołowego mielonego
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
do smaku- cynamon, ziele angielskie, pieprz, sól

4-5 ziemniaków- wcześniej ugotowanych i ostudzonych
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
do smaku gałka muszkatałowa, pieprz biały, sól

Bakłażany kroimy w plastry grubości ok 1.5 cm. Delikatnie solimy, po kilku minutach odsączamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Układamy na dużej blaszce, na papierze do pieczenia.

Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę na oleju lub oliwie, dodajemy ząbek czosnku, następnie mięso. Smażymy mięso do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze przez chwilę.

Ugotowane ziemniaki tłuczemy na pure, dodajemy śmietanę, surowe jajko, doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatałową.

Na bakłażany wykładamy porcje mięsa i przykrywamy pierzynką ziemniaczaną- najlepiej szprycą.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 minut.

Podajemy od razu.

_________________
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lut 2017, o 22:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4119

 ---
Świąteczne pierniczki Eli151 ;:333

1 porcja (porcja jest b. mała, najlepiej zrobić 3 porcje od razu)

Składniki

2 szkl. mąki
3/4 szkl cukru pudru
150 g masła
40 g przyprawy do pierników
1 jajo i 1 żółtko
1/4 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka amoniaku
Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawami, dodać masło, posiekać, dodać jajka.
Dodać mleko podgrzane z miodem i amoniak rozpuszczony w łyżce ciepłego mleka.
Zagnieść ciasto. Ciasto zrobi się ciemne od przypraw, musi być luźne, obsypać mąką, przykryć.
Najlepiej odstawić na noc do lodówki, wtedy pierniki są bardziej miękkie i kruche.
Ciasto wałkować na grubość ok 7 mm. Cieńsze ciasto szybko się pali i pierniczki są twarde.
Przygotować kilka blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, pierniczki wycinać i układać na blaszkach.
Piec w temp 180C, nie przypiekać za bardzo (żeby nie miały ciemnych narożników)
Ja dodaję jeszcze trochę goździków (1 łyżka płaska) zmielonych w młynku do kawy, są wtedy bardziej aromatyczne
i 1 opakowanie cynamonu na te trzy porcje ciasta.

Lukier

Proporcje: na 1 białko jaja / ok 1 szkl. cukru pudru.(zależy od wielkości jajka)
Jajko umyć, zanurzyć we wrzątku na ok. 30 sekund.
Białko ubić.
Do ubitego białka dodawać stopniowo cukier puder cały czas ubijając.
Lukier musi być gęsty. Robimy próbę nabierając odrobinę wykałaczką-jeżeli kropka na pierniku powiększa się (rozlewa) trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru.
Lukier nakładamy na pierniczki rękawem cukierniczym z cienką, okrągłą końcówką. Dostępne są na allegrooo specjalne szpryce do nakładania lukru.

Ja nakładam mała szprycą do kremu.


Obrazek

Obrazek

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
guru302
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lut 2017, o 22:39 
Offline
500p
500p
Postów: 610
Skąd: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie

 1 szt.
Pierniczki wyglądają smakowicie i pewnie takie są . Już piszę przepis :)

_________________
pozdrawiam serdecznie Gabrysia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 20 lut 2017, o 01:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2379
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Mała uwaga do pierniczków!!
Nie dodawać ani grama więcej mąki do przepisu ;:185 To nic, że ciasto będzie rzadkie.
Po schłodzeniu ciasto zrobi się gęste, że trudno się je wałkuje, a pierniczki będą po upieczeniu miękkie
jak Toruńskie ,,Katarzynki,, ;:215

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klarag
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 23 lut 2017, o 06:57 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 630

 ---
W dzisiejszym kimacie, link do mojego ulubionego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-z-roza

_________________
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 23 lut 2017, o 14:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2492
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
I ja wpisuję się do wątku, z przepisami :)

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki-NASIONA POMIDORÓW odmian Rosyjskich


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 24 lut 2017, o 17:29 
Offline
200p
200p
Postów: 362

 1 szt.
To i ja się wpisuję. Pomysł na piątkę!: ulubione przepisy Turkuciów w jednym miejscu, nie takie wszem i wobec znane, ale takie...trochę inne. Mogę tu pisać?
Dziś propozycja na Smakowe pestki dyń.
Mam zawsze sporo dyń. Nie wyrzucam pestek (za wyjątkiem hohhaido, bo te są twarde). Myję i "miętoszę" pod bieżącą wodą w durszlaku, po odcieknięciu wkładam do miseczki i posypuję przyprawami: sól, papryka słodka, ostra, wędzona, zioła...Potem wysypuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podsuszam w temp. 80* z termoobiegiem jakieś 60 min.
Mam w rodzinie stałych odbiorców takich pestek, którzy tylko czekają na nową porcję.
Obrazek
Właśnie podsuszone, pestki z dyni NN, "mięsko" poszło do leczo i do racuchów dyniowych, a pestki dla "pestkożerców".


Góra   
  Zobacz profil      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 24 lut 2017, o 22:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4119

 ---
orlik755 dobrze, że Tomek wpadł na pomysł, aby stworzyć bazę Turkuciowych przepisów ;:333
Wszystkie sprawdzone przepisy mile widziane :D

Kruche ciasteczka z cukrem
Eli151 ;:333

Obrazek

Obrazek

Około 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej lub poznańskiej (niecałe opakowanie)
400 g masła
około 1,5 szkl. cukru pudru
6-8 żółtek
1 mały kubek kwaśnej śmietany 12%
ewentualnie wanilia, cukier waniliowy.
2.5 łyżeczki (płaskie) amoniaku rozpuszczonego z odrobinie gorącej wody.

Wszystko razem posiekać, zagnieść. Ciasto musi być luźne.
Obsypać mąką, przykryć, włożyć do lodówki, schłodzić.
Jeżeli ciasto zostawimy na noc w lodówce ciasteczka będą pulchniejsze i miękkie.
Jeżeli pieczemy od razu -ciastka będą kruche.
Grubo rozwałkowane ciasto na około 6 mm daje ciastka bardziej miękkie, a cienko rozwałkowane kruche i chrupiące.
Ja zrobiłam na drugi dzień i rozwałkowałam ciasto grubo- ciasteczka są więc miękkie i rozpływają się w ustach.
Piec w temp 180C na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe ciastka maczać z jednej strony w miseczce z przegotowana wodą, a następnie w cukrze kryształ.
Układać obok siebie i pozostawić do wystygnięcia i wyschnięcia.

__________________________________________________________________________________________________________

Ciasteczka wątróbkowe dla pupila MORANGO ;:333

Obrazek

Składniki
0,5 kg wątróbki drobiowej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jaja
1 starta na drobnej tarce marchew
otręby orkiszowe lub inne
mąką pszenna
mielone siemię lniane 3 duże łyżki
2 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Na patelni poddusić na 2 łyżkach masła pokrojoną wątróbkę, jak się poddusi jeszcze ciepłą, rozgnieść praską do ziemniaków, następnie dodać olej, czosnek z solą, utartą na drobnych oczkach marchew (surowa lub lekko podgotowana, ja czasami daję taką z rosołu), dokładnie wymieszać, do mokrych składników dodać suche 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki otrąb, a mąki tyle ile ciasto zabierze, specjalnie nie podaje proporcji bo to wszystko zależy jaką konsystencje będzie miała po rozgnieceniu wątróbką. Ciasto wyrabiamy tak jak na pierogi. Następnie kiedy ciasto będzie można formować, robimy kulki, które układamy na blasze i rozgniatamy by miały kształt ciasteczek. Pieczemy 15 min w zależności od wielkości ciastek w temp 180 stopni. Zapach podczas pieczenia średnio przyjemny, ale za to psy szaleją i czekają tak jak moja aż się upieką.
Druga wersja z tym samym przepisem, to zastąpienie wątróbki mięsem z kurczaka takim z rosołu, wówczas siekam drobno takie mięso podlewam odrobinę rosołem, a do reszty dodaje takie same składniki jak to tych wątróbką.

Przepis na tuńczykowe podam później.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klarag
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 26 lut 2017, o 15:10 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 630

 ---
Wczoraj mnie naszło na ostatkowe szaleństwo i zrobiłam pączki z przepisu który zamieściłam wyżej. Tylko, że u mnie były z wiśniami bo różane cudo mi się skończyło.
Obrazek

_________________
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 26 lut 2017, o 15:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4119

 ---
Kasiu świetne ! Wyglądają prawie identycznie jak te z przepisu :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 132 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 10  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: aniap56 i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *