Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
gilgall
 Tytuł: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 18:16 
Offline
100p
100p
Postów: 121
Skąd: małopolska okolice Tarnowa

 1 szt.
Poszukuję przepisu na kiszenie domowego barszczu. Kiedyś taki robiła moja mama, ale teraz z racji choroby i wieku już nie powie mi co i jak. Pamiętam ze składników mąkę - chyba żytnią, czosnek i skórki (piętki) chleba na wierzch. Po paru dniach było gotowe. Potem tylko osolić, zagotować. Czy jest ktoś kto robi taki lub podobny barszcz?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 21:33 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1501
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
Owszem, owszem. U mnie to się nazywa żurek :lol: . Używam do niego grubej, żytniej mąki. W dużym szklanym słoju zalewam tę mąkę letnią wodą, dodaję czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i skórki z chleba razowego, potem ten słój przykrywam gazą i obwiązuję gumką. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszam zawartość słoika. Powstający żurek z dnia na dzień staje się coraz kwaśniejszy. Po 5,6 dniach powinien być gotowy. Zresztą wystarczy powąchać. Powinno pachnieć przyjemnie i kwaskowato. Tym ciepłym miejscem jest u mnie najczęściej piekarnik ( włączam tylko światełko, które rewelacyjnie utrzymuje temperaturę w okolicy 30 stopni). Nigdy nie robię jednej porcji, to tak z lenistwa chyba- wolę zrobić raz a więcej. Kiedy żurek jest ukiszony dobrze mieszam i przelewam razem z mąką ( która potem zagęszcza zupę) do butelek szklanych z dobrą zakrętką np z soków typu kubuś 0,75 litra. Kilka dobrych tygodni może to stać w chłodnym miejscu.
Kiedyś teściowa zdradziła mi stary dobry " tajemny" sposób gospodyń "starej daty" ;:137 , którym jestem zachwycona bo efekt jest smaczniejszy. Do zalania mąki wystarczy zamiast ciepłej wody użyć wody, którą odlewamy po gotowanych ziemniakach, oczywiście przestudzonej.

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gilgall
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 20 wrz 2012, o 05:43 
Offline
100p
100p
Postów: 121
Skąd: małopolska okolice Tarnowa

 1 szt.
No, widzisz... Ja zakręcałam słoik zakrętką i pojawiała się pleśń. Inna sprawa, że nie miał zbyt ciepło.... Mama kisiła w takiej malutkiej beczułeczce - nazywała ją kamionka,była niewiele większa od doniczki (ok.2-3litr) ale ja takiej nie mam. Nie wiedziałam też, że trzeba codziennie mieszać. Tak za mną chodzi ten żurek - jest pyszny.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 20 wrz 2012, o 14:02 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1501
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
No więc do roboty... i smacznego

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewamaria
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 22 wrz 2012, o 09:56 
Offline
100p
100p
Postów: 115

 1 szt.
No, Oxalis,, dzięki za przepis. mam jeszcze tylko 10 minut, zeby znaleźć się w innym świecie, ale jeszcze szybciutko .czytam ten wątek. Super przepis (tzw, "tajemny przepis starych gospodyń"). Muszę wypróbować.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosia132
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 4 paź 2012, o 11:05 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 3

 ---
fajny przepis, jutro chyba wypróbuje, bo uwielbiam barszcz biały;)

_________________
Zadbaj o swoje dziecko!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kropka75
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 25 paź 2012, o 13:04 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 125
Skąd: Gliwice

 ---
Ja z uporem maniaka próbowałam ukisić biały barszcz (tak, barszcz - nie żurek) i nie udaje mi się, nim się ukisi, spleśnieje. :(

Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim (i to mi wyszło już parę razy), a barszcz biały na pszennym.

Dodatkowo żur gotuje się na wędzonce (plus kiełbasa np.), barszcz zawsze bez wędzonki, głównie na warzywach albo kiełbasie białej.
Osobiście wolę ten drugi. ;)

_________________
Dwuletni chłopczyk prosi o pomoc
pomóż zbierać 1% podatku
W świecie Daniela - blog


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 19 lip 2016, o 13:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1518
Skąd: Łódź

 ---
:wit ;:196 :wit
Poradźcie mi proszę, co zrobić, gdy po kiszeniu barszczu pozostało mi sporo gęstej części.
Co mogę z tym zrobić?

Pozdrawiam

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
viola123
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 19 lip 2016, o 15:53 
Offline
200p
200p
Postów: 243

 1 szt.
Zakwas żytni czy pszenny u nas to zawsze żur, żurek. Barszcz biały to zupełnie inna bajka ( zupa gotowana na kwasie od kapusty kiszonej).

_________________
Viola


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 19 lip 2016, o 16:03 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 191

 więcej niż 1
ewa2204 napisał(a):
:wit ;:196 :wit
Poradźcie mi proszę, co zrobić, gdy po kiszeniu barszczu pozostało mi sporo gęstej części.
Co mogę z tym zrobić?

Pozdrawiam

Dołożyć mąki, dolać wody i znów będzie żurek, barszcz czy jak go tam zwał. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 19 lip 2016, o 18:41 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 545
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
U mnie też żurek a barszcz biały to dwie rozne zupki. Na żurek robię swój pyszny zakwas, na barszcz bialy niestety nie potrafię i dokwaszam go odrobinke octem.

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 19 lip 2016, o 20:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1518
Skąd: Łódź

 ---
Dzięki za podpowiedź ;:180 .
Dobrze, że zapytałam, bo chciałam tylko dodać wody, bo to samo gęste na dnie zostało :roll:

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mielu
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 26 wrz 2016, o 21:38 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Avatar użytkownika
Postów: 24
Skąd: Warszawa, działka okolice Pułtuska

 1 szt.
U mnie taki żurek na zakwasie nazywa się zalewajką, zupa ta uratowała moje dziecko od "głodówki", gdy moja córka była mała była przysłowiowym niejadkiem i nic nie chciała jeść a dodatkowo wymiotowała, moja teściowa kiedyś poczęstowała nas takim żurkiem zwanym zalewajką i moja córka zjadła tę zupę z ogromnym apetytem, od tamtej pory zupa ta na stałe zagościła w moim domu. Uważam, że jest godna polecenia.

Pozdrawiam
Ewa :wit

_________________
Z kobietami wielka bieda, lecz bez kobiet żyć się nie da.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
viola123
 Tytuł: Re: Barszcz biały domowej roboty
PostNapisane: 27 wrz 2016, o 19:30 
Offline
200p
200p
Postów: 243

 1 szt.
Przy przepisach na żurek i barszcz biały zabrakło jednego bardzo ważnego składnika. MAJERANEK !!! :) Do żurku na etapie kiszenia, do barszczu podczas gotowania.
W naszych stronach często do barszczu białego ( na kwasie z kapusty kiszonej) często dodaje się zacierki. Pycha! Opcjonalnie jajko na twardo.

_________________
Viola


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 17 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *