Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Beaby
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 18 kwi 2017, o 15:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4838
Skąd: śląskie

 ---
Ewuś, :wit
Dopiero teraz moje oczy ujrzały ten wątek, ale lepiej późno niż wcale. :oops:
Brokuły i wiśnie, no cóż - klimaty mi bardzo bliskie :tan
A wiesz, że przecież szycie tak samo ;:108
Powodzenia i zdrówka życzę! ;:3

_________________
Pozdrawiam Bea
Na starym po nowemu cz. 5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 18 kwi 2017, o 23:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3298
Skąd: Poznań

 1 szt.
Ależ z Ciebie Ewuś pracowita dziewczyna! W życiu nie uszyłam niczego, nawet guziki, gdy odpadną, przyszywa mój M.
Przepisy wyglądają smakowicie i na pewno je wypróbuję. Jesli jeszcze będziesz zamieszczać częściej zdjęcia, to będę zachwycona. A ciasta z wisniami i malinami wprost uwielbiam.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
clem3
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 11 sie 2017, o 00:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3846

 1 szt.
O rany, tyle pyszności i jeszcze takie zdolności w szyciu :shock: Brawo. Ja tam co nieco w życiu uszyłam, ale takie fajne płaszczyki to już wyższa klasa ;:215

_________________
Pozdrawiam Małgosia Nasze 1500 m2, cz.2, cz.3
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
agniesz-ka
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 21 paź 2017, o 02:35 
Offline
200p
200p
Postów: 241
Skąd: pomorskie

 1 szt.
[quote="Pashmina"]A teraz na słodko

Ciasto Rodzynkowiec

ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 160g maki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła
1 budyń czekoladowy
160g cukru



Polewa:
- 250 g rodzynek
- po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 g masła

Proponuję zamiast rodzynkow użyć suszonej żurawiny. Niesamowity smak. Polecam :)

_________________
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 16 lut 2018, o 19:10 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1229

 1 szt.
Pashmina napisał(a):
Agnieszko, na pewno wypróbuję z żurawiną

A teraz pokarzę nad czym obecnie pracuję. To sukienka dla Córci, już prawie uszyta. Zostało wszyć rękawy i podwinąć listwę. UFFF

Przyznam, że jestem z niej zadowolona. W rzeczywistości wygląda lepiej i fajnie leży.


Obrazek



Obrazek

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 16 lut 2018, o 23:15 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 605
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Witaj !
Pasztet upieczony i zjedzony - pycha ;:138
Pięknie dziękuję ;:108 za przepis na sałatkę z brokuła ;:215
Sukienka przepiękna - można Ci pozazdrościć talentu ;:63
____________________________
Pozdrawiam Stefcia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 17 lut 2018, o 17:44 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1229

 1 szt.
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały potrawy.

Sukienka jeszcze raz


Obrazek

Żakiecik też już skończony


Obrazek


Przygotowuję się do lata. Nie lubię szyć z tych cienkich żorżet, ale ubrania z nich lubię. Ciekawe, czy uda mi się ją skończyć do lata ? ;:oj

Obrazek

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Beaby
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 22 lut 2018, o 19:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4838
Skąd: śląskie

 ---
Fajne sukienki uszyłaś, Ewuś.
Ta beżowa ma ciekawe te rękawy, a ta letnia bardzo ciekawy wzór (to chyba pawie pióra? Fajnie to wygląda).
A na tych rękawach to jest aplikacja czy są malowane na materiale?

_________________
Pozdrawiam Bea
Na starym po nowemu cz. 5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 mar 2018, o 19:03 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1229

 1 szt.
Beatko, na rękawach naszyłam aplikacje. Jak wyjdą z mody to się odpruje.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 mar 2018, o 19:18 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1229

 1 szt.
Dzisiaj przepis - tak dla odmiany.

Faszerowane papryki


Dzisiaj robiłam na obiad. To taka wersja bezmięsna

Farsz zrobiłam z
- ryż 100 g - ja ugotowałam naturalny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
- resztki z papryki pokrojone w kostkę, czasami są małe papryczki we wnętrzu
- Parę pieczarek pokrojonych w kostkę i podsmażonych
- ser żółty Gouda, kawałek starty na grubych oczkach
To wszystko łączymy , mieszamy i napełniamy tym papryki.
Ja wcześniej wnętrze smaruje keczupem

Farszu starcza na 4 dość duże papryki

Papryki trzeba dobrze umyć, odciąć główki, wyciąć z środka białe błony i usunąć nasiona. Dobrze jest kapelusze kłaść koło papryk to potem się nie pomylą. Napełniamy je farszem, nakrywamy czapeczkami i pieczemy w 200 stopniach około 40 min ( włożyłam do zimnego piekarnika )

Mnie jedna papryka się trochę uszkodziła i zrobiłam z niej łódeczkę


Obrazek

Ja je wkładam do blaszek keksówek bo wtedy maja oparcie

Obrazek

Smacznego




Obrazek

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 mar 2018, o 20:01 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1229

 1 szt.
Pashmina napisał(a):
I jeszcze jeden przepis

Zapiekany karczek z pieczarkami [b][/b]

To jest ulubione mięsko moich domowników

Przyszykowałam na jutro do pieczenia i zrobiłam dla Was zdjęcia

--Karczek kroimy w plastry 3 cm
--Układamy na blaszce
-- solimy i pieprzymy
-- na niego kładziemy przesmażone w plastry pieczarki
-- na pieczarki por pokrojony w krążki
-- na to starty ser żółty
-- na koniec ciapka z majonezu i keczupu

- pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach

Ja początkowo zapiekam w wyższej temperaturze tak nawet 200 stopni a potem jak się góra przyrumieni to nakrywam folią aluminiową





Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


A tak wygląda mięsko po upieczeniu

smacznego - bo jest do czego ;:303



Obrazek

Obrazek

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 mar 2018, o 20:11 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1229

 1 szt.
Zbliża się wiosna ;:138 ;:138 ;:138 . te osoby, które ściółkują rabaty korą sosnową zapewne maja wiosną w ogrodzie smardze.

Podaje przepis na

Faszerowane smardze


- smardze, myjemy, odcinamy ogonki. Zostawiamy same kapelusze

farsz
- mięso mielone z kurczaka
- podsmażona w kostkę cebulka,
- koperek,
- czosnek przeciśnięty przez praskę
- jajko

To wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i faszerujemy tym smardze.

Grzyby układamy w naczyniu i zalewamy śmietanką 30%, dusimy do miękkości. Sos doprawiamy do smaku. Można zagęścić mąką



Obrazek

Obrazek

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
clem3
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 6 mar 2018, o 12:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3846

 1 szt.
Smardzy u nas nie ma, ale ten karczek to wypróbuję na pewno ;:173

_________________
Pozdrawiam Małgosia Nasze 1500 m2, cz.2, cz.3
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 55 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
cron
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *