Ewa gotuje
Ewa gotuje
Witam wszytkach w nowym wątku. Oprócz grzebania w ziemi lubię też między innymi gotować
Chętnie podzielę się kilkoma wypróbowanymi przepisami
Chętnie podzielę się kilkoma wypróbowanymi przepisami
Re: Ewa gotuje
Pierwsza potrawa to
Filet z kurczaka w porach
-Na jeden podwójny filet potrzebny jest jeden duży por
- średni słoiczek majonezu Winiary
- keczup
Przeprowadzamy obróbkę wstępną piersi, usuwamy błony,(ja przekrawam wzdłuż na cieńsze filety jeżeli są za grube, cieńsze zmiękczam pięścią) , solimy, pieprzymy. Umieszczamy na dnie żaroodpornego naczynia. Por myjemy i dzielimy na krążki, które lekko solimy i układamy na piersiach. Na porze rozprowadzamy majonez ( ma dokładnie zakryć pory) a na majonezie keczup. Można wcześniej połączyć majonez z keczupem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny ( wkładając do zimnego piekarnika) w 180 stopniach
Bardzo smaczne i proste do wykonania danie.
Filet z kurczaka w porach
-Na jeden podwójny filet potrzebny jest jeden duży por
- średni słoiczek majonezu Winiary
- keczup
Przeprowadzamy obróbkę wstępną piersi, usuwamy błony,(ja przekrawam wzdłuż na cieńsze filety jeżeli są za grube, cieńsze zmiękczam pięścią) , solimy, pieprzymy. Umieszczamy na dnie żaroodpornego naczynia. Por myjemy i dzielimy na krążki, które lekko solimy i układamy na piersiach. Na porze rozprowadzamy majonez ( ma dokładnie zakryć pory) a na majonezie keczup. Można wcześniej połączyć majonez z keczupem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny ( wkładając do zimnego piekarnika) w 180 stopniach
Bardzo smaczne i proste do wykonania danie.
Re: Ewa gotuje
A teraz na słodko
Ciasto Rodzynkowiec
ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 160g maki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła
1 budyń czekoladowy
160g cukru
Polewa:
- 250 g rodzynek
- po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 g masła
Rodzynki sparzyć, osączyć, zalać rumem i odstawić do napęcznienia.
Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać kakao, proszek do pieczenia, żółtka oraz przesianą mąkę mieszając łyżką. Czyli robimy biszkopt. Piec w 180 stopniach przez 40 min
Przygotować masę: budyń ugotować na mleku z cukrem ( dodać do gotowania żółtka), wystudzić i utrzeć z masłem na gładką masę.
Ciasto przeciąć na 2 części i przełożyć 2/3 kremu. Pozostały rozsmarować na wierzchu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z masłem i wymieszać z dobrze odsączonymi rodzynkami. Ostudzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Jeżeli ktoś chce może nasączyć biszkopt rumem z moczenia rodzynek.
Smacznego
Ciasto Rodzynkowiec
ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 160g maki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła
1 budyń czekoladowy
160g cukru
Polewa:
- 250 g rodzynek
- po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 g masła
Rodzynki sparzyć, osączyć, zalać rumem i odstawić do napęcznienia.
Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać kakao, proszek do pieczenia, żółtka oraz przesianą mąkę mieszając łyżką. Czyli robimy biszkopt. Piec w 180 stopniach przez 40 min
Przygotować masę: budyń ugotować na mleku z cukrem ( dodać do gotowania żółtka), wystudzić i utrzeć z masłem na gładką masę.
Ciasto przeciąć na 2 części i przełożyć 2/3 kremu. Pozostały rozsmarować na wierzchu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z masłem i wymieszać z dobrze odsączonymi rodzynkami. Ostudzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Jeżeli ktoś chce może nasączyć biszkopt rumem z moczenia rodzynek.
Smacznego
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Ewa gotuje
wpisuję się jako podglądacz i ściągacz pomysłów na ciekawe dania
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Ewa gotuje
Zapowiada się ciekawie!
Będę śledzić, szukając inspiracji na ciekawe dania.
A rodzynkowca też robię, czasem w wersji z suszonymi śliwkami zamiast rodzynek.
Będę śledzić, szukając inspiracji na ciekawe dania.
A rodzynkowca też robię, czasem w wersji z suszonymi śliwkami zamiast rodzynek.
Pozdrawiam, Marta.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11530
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Ewa gotuje
Ewuś rodzynkowca nie znam, pora wypróbować.
Re: Ewa gotuje
Witajcie kochane. Widzę, że jest tutaj sporo łakomczuszków , albo macie ich w domku. Ja mam i sama też lubię zjeść coś dobrego.
Podaje same sprawdzone przepisy. Polecam zwłaszcza pierwszy. Kocham takie potrawy, prawie bezobsługowe, które są pyszne.
Dzisiaj przepyszna sałatka
Sałatka z piersi kurczaka z selerem
- filet z kurczaka szt 2
- duży seler
- wagowo podobna do selera ilość jabłek
- cytryna
- garść orzechów włoskich
- mandarynki 2 lub pomarańcza
- jogurt naturalny gesty 300 ml
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majonezu
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą i obsmażyć na złoty kolor, wystudzić
Do naczynia wycisnąć sok z cytryny i do niego dodać starty na grubych oczkach surowy seler i pokrojone w kostkę jabłka. Orzechy połamać, dodać do selera i jabłek, dołączyć kurczaka. Przygotować dip z jogurtu, majonezu i miodu, wlać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone na kawałki cząstki mandarynki lub pomarańczy. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień.
Smacznego.
Podaje same sprawdzone przepisy. Polecam zwłaszcza pierwszy. Kocham takie potrawy, prawie bezobsługowe, które są pyszne.
Dzisiaj przepyszna sałatka
Sałatka z piersi kurczaka z selerem
- filet z kurczaka szt 2
- duży seler
- wagowo podobna do selera ilość jabłek
- cytryna
- garść orzechów włoskich
- mandarynki 2 lub pomarańcza
- jogurt naturalny gesty 300 ml
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majonezu
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą i obsmażyć na złoty kolor, wystudzić
Do naczynia wycisnąć sok z cytryny i do niego dodać starty na grubych oczkach surowy seler i pokrojone w kostkę jabłka. Orzechy połamać, dodać do selera i jabłek, dołączyć kurczaka. Przygotować dip z jogurtu, majonezu i miodu, wlać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone na kawałki cząstki mandarynki lub pomarańczy. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień.
Smacznego.
Re: Ewa gotuje
Zmodyfikowane przeze mnie prażonki
To szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe, takie na szybki obiad. Ja podaję go ze zsiadłym mlekiem.
? Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry
? Cebulę w półksiężyce
? boczek wędzony z plasterki
Masło
maślaki, kilka sztuk, mogą być mrożone
Wszystkie składniki układamy na patelni teflonowej lub żeliwnym rondlu. Na spód kładziemy troszkę boczku, potem ziemniaki, cebule, solimy, pieprzymy do smaku, na to boczek, maślaki, i tak samo druga warstwę. Na wierzchu dajemy masło ( ilość zależy od tego czy wolimy tłuściejsze, czy bardziej jałowe). Dusimy do miękkości około 1 godziny na niewysokiej temperaturze, zależy to od ilości składników.
To szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe, takie na szybki obiad. Ja podaję go ze zsiadłym mlekiem.
? Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry
? Cebulę w półksiężyce
? boczek wędzony z plasterki
Masło
maślaki, kilka sztuk, mogą być mrożone
Wszystkie składniki układamy na patelni teflonowej lub żeliwnym rondlu. Na spód kładziemy troszkę boczku, potem ziemniaki, cebule, solimy, pieprzymy do smaku, na to boczek, maślaki, i tak samo druga warstwę. Na wierzchu dajemy masło ( ilość zależy od tego czy wolimy tłuściejsze, czy bardziej jałowe). Dusimy do miękkości około 1 godziny na niewysokiej temperaturze, zależy to od ilości składników.
Re: Ewa gotuje
Alania, serdecznie zapraszam, mam nadzieję, że znajdziesz tu jakiś przepis, którego jeszcze nie znasz
Ika 2008, ciekawa jestem jak ten rodzynkowiec z suszonymi śliwkami smakuje. Miło Cię gościć w moich progach
cyma2704, wypróbuj, jest smaczne. U mnie gości dość często. Cudny jest zapach w lodówce
Jeżeli zależy Wam, żeby mięsko ładnie wyglądało na talerzu i było smaczne to polecam
Kolorowe łódki
Potrzebujemy:
Filety z piersi kurczaka
warzywa na szaszłyki - co kto lubi, byle było kolorowo: cebulki szalotki, papryka - różne kolory, pieczarki marynowane,
boczek wędzony, gotowany
jajko i bułka tarta na panierkę
Filety rozbijamy na dość cienkie plastry ( najlepiej w folii ) przyprawiamy ulubionymi przyprawami, mogą też być zioła
Przygotowujemy szaszłyki nabijając pokrojony w kostkę boczek, szalotkę, papryke, pieczarkę i co kto chce.
Szaszłyk owijamy filetem ( patyk lub szpikulec ma wystawać)
To wszystko panierujemy i obsmażamy na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku ( mięso będzie miększe ) Po wyjęciu wyciągamy patyczek i przekrawamy wzdłuż otrzymując piękną łódkę z kolorowym wnętrzem.
Polecam
Szaszłyki z łopatki
Ika 2008, ciekawa jestem jak ten rodzynkowiec z suszonymi śliwkami smakuje. Miło Cię gościć w moich progach
cyma2704, wypróbuj, jest smaczne. U mnie gości dość często. Cudny jest zapach w lodówce
Jeżeli zależy Wam, żeby mięsko ładnie wyglądało na talerzu i było smaczne to polecam
Kolorowe łódki
Potrzebujemy:
Filety z piersi kurczaka
warzywa na szaszłyki - co kto lubi, byle było kolorowo: cebulki szalotki, papryka - różne kolory, pieczarki marynowane,
boczek wędzony, gotowany
jajko i bułka tarta na panierkę
Filety rozbijamy na dość cienkie plastry ( najlepiej w folii ) przyprawiamy ulubionymi przyprawami, mogą też być zioła
Przygotowujemy szaszłyki nabijając pokrojony w kostkę boczek, szalotkę, papryke, pieczarkę i co kto chce.
Szaszłyk owijamy filetem ( patyk lub szpikulec ma wystawać)
To wszystko panierujemy i obsmażamy na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku ( mięso będzie miększe ) Po wyjęciu wyciągamy patyczek i przekrawamy wzdłuż otrzymując piękną łódkę z kolorowym wnętrzem.
Polecam
Szaszłyki z łopatki
Re: Ewa gotuje
Szaszłyki z łopatki
Łopatkę kroimy w kostkę, małe cebulki na połówki. Do tego możemy dodać pieczarki surowe, paprykę, suszone pomidory, słowem co kto lubi. Nabijamy na patyczki. Ja przyprawiam jarzynką i majerankiem, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam olejem, wstawiam do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dusze w piekarniku około 2 godziny. Są bardzo smaczne i mięciutkie, bardzo lubiane przez moich domowników.
Łopatkę kroimy w kostkę, małe cebulki na połówki. Do tego możemy dodać pieczarki surowe, paprykę, suszone pomidory, słowem co kto lubi. Nabijamy na patyczki. Ja przyprawiam jarzynką i majerankiem, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam olejem, wstawiam do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dusze w piekarniku około 2 godziny. Są bardzo smaczne i mięciutkie, bardzo lubiane przez moich domowników.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Ewa gotuje
Sałatka ciekawa i na pewno warta wypróbowania. Ja jednak wyrzuciłabym orzechy, bo nie przepadam. Jak myślisz, straci na smaku ?
Co do rodzynkowca...no cóż, musisz po prostu wypróbować.
Co do rodzynkowca...no cóż, musisz po prostu wypróbować.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Ewa gotuje
Marta, ja lubię orzechy, jeżeli Ty nie to po prostu zrób bez nich. Każdy kto spróbował tej sałatki zaraz bierze przepis, więc może i Tobie zasmakuje.
Dzisiaj taka zwykła zupa jak krupnik. U mnie nie bardzo był lubiany dopóki na zasadzi prób i błędów stworzyłam ten przepis. Teraz wszyscy domownicy chętnie jedzą krupnik a ja się cieszę, że jedzą kasze.
1 golonka, którą po umyciu wkładamy do zimnej, osolonej wody. Następnie do gotującej się wody z golonką dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, 2 ząbki czosnku,liść laurowy i gotujemy to wszystko aż golonka będzie prawie miękka. Potem wrzucam miałką kaszę, ja daję jęczmienna, wiejską. Podaję ten krupnik z ugotowanymi, ubitymi ziemniakami, okraszonymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką. Golonkę kroję na kostkę i wrzucam do krupniku, który posypuję pokrojoną w cieniutkie półksiężyce porą .
Dzisiaj taka zwykła zupa jak krupnik. U mnie nie bardzo był lubiany dopóki na zasadzi prób i błędów stworzyłam ten przepis. Teraz wszyscy domownicy chętnie jedzą krupnik a ja się cieszę, że jedzą kasze.
1 golonka, którą po umyciu wkładamy do zimnej, osolonej wody. Następnie do gotującej się wody z golonką dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, 2 ząbki czosnku,liść laurowy i gotujemy to wszystko aż golonka będzie prawie miękka. Potem wrzucam miałką kaszę, ja daję jęczmienna, wiejską. Podaję ten krupnik z ugotowanymi, ubitymi ziemniakami, okraszonymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką. Golonkę kroję na kostkę i wrzucam do krupniku, który posypuję pokrojoną w cieniutkie półksiężyce porą .
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Ewa gotuje
Ja na golonku uwielbiam kapuśniak
Krupnik lubię na swojskim kuraku
Brawo ciekawy przepis na kolorowe łódki
Krupnik lubię na swojskim kuraku
Brawo ciekawy przepis na kolorowe łódki