Ewa gotuje
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6296
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Ewa gotuje
Ewuś,
Dopiero teraz moje oczy ujrzały ten wątek, ale lepiej późno niż wcale.
Brokuły i wiśnie, no cóż - klimaty mi bardzo bliskie
A wiesz, że przecież szycie tak samo
Powodzenia i zdrówka życzę!
Dopiero teraz moje oczy ujrzały ten wątek, ale lepiej późno niż wcale.
Brokuły i wiśnie, no cóż - klimaty mi bardzo bliskie
A wiesz, że przecież szycie tak samo
Powodzenia i zdrówka życzę!
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Ewa gotuje
Ależ z Ciebie Ewuś pracowita dziewczyna! W życiu nie uszyłam niczego, nawet guziki, gdy odpadną, przyszywa mój M.
Przepisy wyglądają smakowicie i na pewno je wypróbuję. jeśli jeszcze będziesz zamieszczać częściej zdjęcia, to będę zachwycona. A ciasta z wisniami i malinami wprost uwielbiam.
Przepisy wyglądają smakowicie i na pewno je wypróbuję. jeśli jeszcze będziesz zamieszczać częściej zdjęcia, to będę zachwycona. A ciasta z wisniami i malinami wprost uwielbiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4975
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Blisko południa Polski
Re: Ewa gotuje
O rany, tyle pyszności i jeszcze takie zdolności w szyciu Brawo. Ja tam co nieco w życiu uszyłam, ale takie fajne płaszczyki to już wyższa klasa
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- 200p
- Posty: 264
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
- Kontakt:
Re: Ewa gotuje
[quote="Pashmina"]A teraz na słodko
Ciasto Rodzynkowiec
ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 160g maki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła
1 budyń czekoladowy
160g cukru
Polewa:
- 250 g rodzynek
- po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 g masła
Proponuję zamiast rodzynkow użyć suszonej żurawiny. Niesamowity smak. Polecam
Ciasto Rodzynkowiec
ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 160g maki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła
1 budyń czekoladowy
160g cukru
Polewa:
- 250 g rodzynek
- po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 g masła
Proponuję zamiast rodzynkow użyć suszonej żurawiny. Niesamowity smak. Polecam
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Ewa gotuje
Witaj !
Pasztet upieczony i zjedzony - pycha
Pięknie dziękuję za przepis na sałatkę z brokuła
Sukienka przepiękna - można Ci pozazdrościć talentu
____________________________
Pozdrawiam Stefcia
Pasztet upieczony i zjedzony - pycha
Pięknie dziękuję za przepis na sałatkę z brokuła
Sukienka przepiękna - można Ci pozazdrościć talentu
____________________________
Pozdrawiam Stefcia
Re: Ewa gotuje
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6296
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Ewa gotuje
Fajne sukienki uszyłaś, Ewuś.
Ta beżowa ma ciekawe te rękawy, a ta letnia bardzo ciekawy wzór (to chyba pawie pióra? Fajnie to wygląda).
A na tych rękawach to jest aplikacja czy są malowane na materiale?
Ta beżowa ma ciekawe te rękawy, a ta letnia bardzo ciekawy wzór (to chyba pawie pióra? Fajnie to wygląda).
A na tych rękawach to jest aplikacja czy są malowane na materiale?
Re: Ewa gotuje
Beatko, na rękawach naszyłam aplikacje. Jak wyjdą z mody to się odpruje.
Re: Ewa gotuje
Dzisiaj przepis - tak dla odmiany.
Faszerowane papryki
Dzisiaj robiłam na obiad. To taka wersja bezmięsna
Farsz zrobiłam z
- ryż 100 g - ja ugotowałam naturalny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
- resztki z papryki pokrojone w kostkę, czasami są małe papryczki we wnętrzu
- Parę pieczarek pokrojonych w kostkę i podsmażonych
- ser żółty Gouda, kawałek starty na grubych oczkach
To wszystko łączymy , mieszamy i napełniamy tym papryki.
Ja wcześniej wnętrze smaruje keczupem
Farszu starcza na 4 dość duże papryki
Papryki trzeba dobrze umyć, odciąć główki, wyciąć z środka białe błony i usunąć nasiona. Dobrze jest kapelusze kłaść koło papryk to potem się nie pomylą. Napełniamy je farszem, nakrywamy czapeczkami i pieczemy w 200 stopniach około 40 min ( włożyłam do zimnego piekarnika )
Mnie jedna papryka się trochę uszkodziła i zrobiłam z niej łódeczkę
Ja je wkładam do blaszek keksówek bo wtedy maja oparcie
Smacznego
Faszerowane papryki
Dzisiaj robiłam na obiad. To taka wersja bezmięsna
Farsz zrobiłam z
- ryż 100 g - ja ugotowałam naturalny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
- resztki z papryki pokrojone w kostkę, czasami są małe papryczki we wnętrzu
- Parę pieczarek pokrojonych w kostkę i podsmażonych
- ser żółty Gouda, kawałek starty na grubych oczkach
To wszystko łączymy , mieszamy i napełniamy tym papryki.
Ja wcześniej wnętrze smaruje keczupem
Farszu starcza na 4 dość duże papryki
Papryki trzeba dobrze umyć, odciąć główki, wyciąć z środka białe błony i usunąć nasiona. Dobrze jest kapelusze kłaść koło papryk to potem się nie pomylą. Napełniamy je farszem, nakrywamy czapeczkami i pieczemy w 200 stopniach około 40 min ( włożyłam do zimnego piekarnika )
Mnie jedna papryka się trochę uszkodziła i zrobiłam z niej łódeczkę
Ja je wkładam do blaszek keksówek bo wtedy maja oparcie
Smacznego
Re: Ewa gotuje
A tak wygląda mięsko po upieczeniuPashmina pisze:I jeszcze jeden przepis
Zapiekany karczek z pieczarkami
To jest ulubione mięsko moich domowników
Przyszykowałam na jutro do pieczenia i zrobiłam dla Was zdjęcia
--Karczek kroimy w plastry 3 cm
--Układamy na blaszce
-- solimy i pieprzymy
-- na niego kładziemy przesmażone w plastry pieczarki
-- na pieczarki por pokrojony w krążki
-- na to starty ser żółty
-- na koniec ciapka z majonezu i keczupu
- pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach
Ja początkowo zapiekam w wyższej temperaturze tak nawet 200 stopni a potem jak się góra przyrumieni to nakrywam folią aluminiową
smacznego - bo jest do czego
Re: Ewa gotuje
Zbliża się wiosna . te osoby, które ściółkują rabaty korą sosnową zapewne maja wiosną w ogrodzie smardze.
Podaje przepis na
Faszerowane smardze
- smardze, myjemy, odcinamy ogonki. Zostawiamy same kapelusze
farsz
- mięso mielone z kurczaka
- podsmażona w kostkę cebulka,
- koperek,
- czosnek przeciśnięty przez praskę
- jajko
To wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i faszerujemy tym smardze.
Grzyby układamy w naczyniu i zalewamy śmietanką 30%, dusimy do miękkości. Sos doprawiamy do smaku. Można zagęścić mąką
Podaje przepis na
Faszerowane smardze
- smardze, myjemy, odcinamy ogonki. Zostawiamy same kapelusze
farsz
- mięso mielone z kurczaka
- podsmażona w kostkę cebulka,
- koperek,
- czosnek przeciśnięty przez praskę
- jajko
To wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i faszerujemy tym smardze.
Grzyby układamy w naczyniu i zalewamy śmietanką 30%, dusimy do miękkości. Sos doprawiamy do smaku. Można zagęścić mąką
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4975
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Blisko południa Polski
Re: Ewa gotuje
Smardzy u nas nie ma, ale ten karczek to wypróbuję na pewno
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe