Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2
Autor Wiadomość
rosa13
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 13 sty 2017, o 19:45 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 190

 więcej niż 1
Korzystam z tego przepisu na kimchi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=154


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 13 sty 2017, o 20:56 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Pietruszkę mam mrożoną. Marchew i seler w kopczyku. Jarmuż i skorzonera na działce systematycznie podbierana do jedzenia. Kapusta zakiszona.
Paprykę co roku zaprawiam i jeszcze nigdy się nie zepsuła nawet była dłużej jak rok. Buraczki tak samo ( botwinka, buraczki z czosnkiem, buraczki z cukinią)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jeszcze
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 19:29 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 979
Skąd: Legionowo

 1 szt.
Ten filmik reklamowy Lidla fajny, ale jakoś nie mam zaufania.

Ja od kilku lat staram się jeść tylko warzywa sezonowe. Latem co się da pakuję w słoiki, przede wszystkim pomidory (przecier, całe, ketchup, suszone w oliwie), bo tych mi zawsze brakuje. Paprykę, ogórki, kapustę kiszoną, buraczki, różne sałatki, sosy i przetwory owocowe (dżemy, octy, kompoty, soki, nalewki). Z warzyw mrożę fasolkę, bób, fasolę jaś ugotowaną, botwinkę, koper, pietruszkę, duużo lubczyka, bazylię, kalarepkę, groszek. Z owoców jagody, borówki, truskawki i maliny całe bez cukru.
Zimą kupuję na targu włoszczyznę, ziemniaki, cebulę czyli to, co wyrosło latem i można przechować, z owoców jabłka i gruszki.

W sklepie z warzyw i owoców kupuję awokado, banany i w tym roku skusiłam się na pomidorki koktajlowe i sałatę rzymską mini.
Wczesną wiosną, jemy pokrzywę jak szpinak, albo jako dodatek do jajecznicy, zupy, sok z miodem, napar.
Kiełki, kiedy bardzo chce się zieleniny.
Robię też zupę z liści rzodkiewki z przerywki i jakoś dobijamy do lata :)

_________________
Iza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 06:20 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 190

 więcej niż 1
Iza, do czego używasz mrożonej kalarepy?
Nie wiem czemu nigdy nie zamroziłam botwinki, muszę to zmienić. I rabarbar też by się przydał zimą.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jeszcze
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 06:40 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 979
Skąd: Legionowo

 1 szt.
Do zupy, pokrojona w kosteczkę.

_________________
Iza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 10:45 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3206
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1
Iza bardzo mi się podoba Twoje zorganizowanie warzyw na cały rok ;:138 Od kilku lat mam jakieś swoje zioła, ale warzywa właściwie dopiero od poprzedniego sezonu i dopiero przymierzam się do takiego zorganizowania warzywnika, by starczyło też na zimę. Niestety nie mamy piwnicy i przechowywanie dłużej marchwi, pietruszki i ziemniaków może być utrudnione, ale myślę o skrzyniach w garażu z warzywami przesypanych piaskiem. Udało mi się od rodziców wyciągnąć kilka starych książek typu "gospodarstwo domowe" a kilka ciekawych dokupić i widzę, że porady w nich zawarte o przechowywaniu i wekowaniu warzyw z działki są więcej warte, niż większość internetowych blogów ;:173 .
Pomidorki też zasłoikowałam jesienią, a połowę zamroziłam jako przecier i zrobiłam drugi przecier zimą :wink:
Może jak znajdziesz chwilę podzielisz się jakimś sprawdzonym przepisem na ocet z owoców? I "szpinak" z pokrzywy muszę w końcu spróbować, wszyscy tak zachwalają, że chyba się przełamię ;:215
Mnie zimą bardzo ratują kiełki, kocham słonecznikowe i rzodkiewkowe, a ostatnio zachwyciłam się kiełkami cebuli, mają trochę szczypiorkowy a trochę orzechowy smak :D Tylko przestają mi wystarczać słoiki i pora pomyśleć o dużej kiełkownicy ;:224
Mam też cichą nadzieję na skorzonerę na przyszłą zimę z grządki, ale widzę że skorzonera nie chce skiełkować, jeszcze raz dosieję bo takie zimujące na grządce warzywa są dla kogoś bez piwnicy najbardziej praktyczne. Planuję posiać jesienią zimowy szpinak, roszponkę pod agrotkaniną, zimową sałatę i cebulę, zostawię kilka porów i brukselek i jakoś dociągniemy do wiosny :wink:
Co jeszcze wysiewacie do podskubywania zimą spod śniegu albo na wcześniejszy wiosenny zbiór? :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu
Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 11:11 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
U mnie w tym roku bez żadnego okrycia przezimowały nawet selery. Bulwy jędrne wykopuję na bieżące potrzeby, do tego por, pietruszka, cebula siedmiolatka i klasyczny szczypior, czosnek zimowy (na zielone) i czosnek niedżwiedzi, jarmuż też już spory. Można już śmiało skubać lubczyk, bo u mnie ogromna kępa "starego" i mnóstwo siewek.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jeszcze
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 13:41 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 979
Skąd: Legionowo

 1 szt.
Ponieważ nie używam octu spirytusowego w kuchni, obowiązkowo co roku robię ocet jabłkowy. Jabłka powinny być niepryskane i zdrowe.
Ja często używam obierek i gniazd nasiennych albo całych jabłek pokrojonych na pół i w plasterki. Wypełniam do 3/4 słoik, dodaję trochę cukru, trochę octu jabłkowego z wcześniejszego wyrobu i zalewam wodą tak, żeby od góry zostało miejsce na fermentację. Wkładam plastikowe sitko a do niego słoiczek z wodą dla obciążenia, mocuję ręcznik papierowy lub gazę gumką i się robi. Mieszamy codziennie dopóki owoce nie zaczną opadać na dno. Pilnujemy żeby owoce były przykryte płynem, bo mogą pleśnieć.
Całość trwa ok miesiąca w zależności od temperatury (powinno stać w pokojowej)
Jak się skończy fermentacja przecedzamy i można jeszcze trochę potrzymać z dostępem powietrza, bo jak za szybko zamkniemy w butelki to wyjdzie cydr :D
Taki ocet używam do wszystkich przetworów, albo piję z wodą.

Robię też w podobny sposób ocet malinowy (najlepszy z najlepszych!), śliwkowy, pigwowy, winogronowy.


A młoda pokrzywka to delikates, nawet mój mąż, który nadmiaru zielska unika, lubi pokrzywę.

Kiełków zimą nie robię, bo ja jestem zmarźlak a one wychładzają dość mocno. Lubie lucernę, brokuł, rzodkiewkę.

Warzywa okopowe trzymam w garażu, ale kupuję po 5-10 kg naraz. Gdybyś chciała na całą zimę mieć, to jakiś kopczyk najlepiej, albo w skrzynkach z piaskiem (moi rodzice tak przechowywali w kamiennej piwnicy).

_________________
Iza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alembik
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 9 kwi 2017, o 20:32 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 587
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Jak macie w ogródku podagrycznik polecam spróbować. Można jeść surowy albo dorzucić do zupy. Zupa z podagrycznika trochę przypomina szczaw, tylko jest mniej kwaśna.

Młode pędy dzikiego chmielu można udusić na patelni, albo w parowarze, przypominają w smaku szparagi.

Ogonki liściowe łopianu po obraniu ze skórki, albo jeszcze lepiej młode łodygi kwiatowe można ugotować. Są bardzo smaczne.

Ziele gwiazdnicy przed kwitnieniem można przyrządzić jak szpinak

Dobry też jest chrzan na kanapki, szczególnie dobrze komponuje się z jajkami.

Tylko uwaga. Dzikie rośliny trzeba dozować stopniowo bo jak ktoś ma na przykład kamienie żółciowe to mogą się poruszyć i spowodować zapalenie woreczka żółciowego.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 23 ]  Idź do strony nr...        1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *