Kogel-mogel
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
oki leć! tylko uważaj na druty
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Podwiązałam bezpiecznie skrzydełka więc spoko , nie zaczepię .
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7825
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kogel-mogel
Czekam na faworki
Sałatka z Białorusi
W latach 80-tych byłam u męża rodziny na Białorusi i tam jadłam świetna sałatkę z gotowanych buraczków czerwonych startych na grubych oczkach z dużą ilością czosnku przeciśniętego przez praskę i z majonezem .Kiedy spróbowałam to przyznam ,że nie wiedziałam co jem
Ma fantastyczny smak doskonała do mięs .
Sałatka z Białorusi
W latach 80-tych byłam u męża rodziny na Białorusi i tam jadłam świetna sałatkę z gotowanych buraczków czerwonych startych na grubych oczkach z dużą ilością czosnku przeciśniętego przez praskę i z majonezem .Kiedy spróbowałam to przyznam ,że nie wiedziałam co jem
Ma fantastyczny smak doskonała do mięs .
Pozdrawiam Alicja
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 20161
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kogel-mogel
Do takiej sałatki dodaję drobno starty żółty ser, jest pyszna
No i właśnie spisałam przepis na rogaliki, nie pamiętam u kogo on był i chyba coś źle bo drożdże wkomponować mi się nie chcą , czekam więc na rogaliki i ja
No i właśnie spisałam przepis na rogaliki, nie pamiętam u kogo on był i chyba coś źle bo drożdże wkomponować mi się nie chcą , czekam więc na rogaliki i ja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Pozwolę sobie za Ele wkleić jej przepis na rogaliki i bułki.
Przepis Eli Peli
Przepis na bułeczki Peli
300 ml. mleka
0,5 kg mąki pszennej
2 jaja
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
pół paczki drożdży
1 łyżeczka cukru
Do ciepłego mleka dać całe jajo+1 łyżeczka cukru +pokruszone drożdże i rozrobić to ręką , wsypać mąkę z solą i wlać 3 łyżki
oleju i wszystko połączyć - zostawić do wyrośnięcia [wyrasta dosyć szybko] Na mały talerzyk wlać trochę oleju i maczając
końce palców obu rąk brać po trochu ciasta i formować bułeczki [ ja zawijam ciasto palcami pod spód ], kłaść w odstępach na
posmarowaną olejem blachę , na koniec posmarować rozmąconym jajkiem [drugie z przepisu].Wychodzi 12-14 bułeczek. Położone na
blachę zaczynają znowu szybko rosnąć , nawet nie trzeba specjalnie czekać , no chyba że robimy bułeczki w zimnym miejscu to
trochę czekamy żeby podrosły. Można nagrzać trochę wcześniej piekarnik , piec na złoty kolor [180-200 stopni]kilka
minut.Robi się je naprawdę szybko . Jak ktoś chce na słodko do dodać 3-łyżki cukru i np.rodzynki .ser, dżem , kto co lubi .
Powodzenia i smacznego
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRZEPIS NA ROGALIKI Peli
1 kg. mąki pszennej + do podsypywania
2 margaryny Kaśki
6 jajek
1 całe świeże drożdże
1 duża śmietana 18%
odrobina soli , cukier puder do posypania rogalików
Piekarnik nagrzać 180 stopni z termoobiegiem , tyle samo w kuchniach gazowych.
całe jaja +drożdże +śmietana - połączyć mikserem
do całej mąki wsiekać margarynę +sól i wlać mokre składniki , zarobić ciasto ale nie za długo .Będzie go sporo więc
potrzebna spora miseczka , a i będzie sobie jeszcze cały czas rosło .Zaraz po zarobieniu możemy już robić rogaliki.
Ja biorę po trochu ciasta wielkości dużej pięści , podsypuję dobrze mąką , wyrobię jeszcze 4-5 razy ręką i rozwałkowuję jak
na zdjęciu , tnę na trójkąty . Żeby było łatwiej zawijać powidła, można każdy trójkąt rozwałkować trochę w szerokości to
bardzo ułatwi pracę początkującym . Kłaść na papier i do pieca .Wyjmować jak są lekko złote , na wyczucie , pieką się szybko
jakieś 10 minut .Ja najchętniej używam do nadzienia właśnie gęstych powideł z pigwy , dobre też powidła śliwkowe ale może też
być ser , mak i inne aby gęste .To ciasto jest zupełnie bez cukru ,można więc go również użyć do mięsa , kapusty i innych
farszy .Rogalików wychodzi dużo , można więc pierwszy raz zrobić z połowy porcji .Polecam ten przepis bo zawsze się udaje
.Smakuje wszystkim . Życzę powodzenia i smacznego
Przepis Eli Peli
Przepis na bułeczki Peli
300 ml. mleka
0,5 kg mąki pszennej
2 jaja
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
pół paczki drożdży
1 łyżeczka cukru
Do ciepłego mleka dać całe jajo+1 łyżeczka cukru +pokruszone drożdże i rozrobić to ręką , wsypać mąkę z solą i wlać 3 łyżki
oleju i wszystko połączyć - zostawić do wyrośnięcia [wyrasta dosyć szybko] Na mały talerzyk wlać trochę oleju i maczając
końce palców obu rąk brać po trochu ciasta i formować bułeczki [ ja zawijam ciasto palcami pod spód ], kłaść w odstępach na
posmarowaną olejem blachę , na koniec posmarować rozmąconym jajkiem [drugie z przepisu].Wychodzi 12-14 bułeczek. Położone na
blachę zaczynają znowu szybko rosnąć , nawet nie trzeba specjalnie czekać , no chyba że robimy bułeczki w zimnym miejscu to
trochę czekamy żeby podrosły. Można nagrzać trochę wcześniej piekarnik , piec na złoty kolor [180-200 stopni]kilka
minut.Robi się je naprawdę szybko . Jak ktoś chce na słodko do dodać 3-łyżki cukru i np.rodzynki .ser, dżem , kto co lubi .
Powodzenia i smacznego
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRZEPIS NA ROGALIKI Peli
1 kg. mąki pszennej + do podsypywania
2 margaryny Kaśki
6 jajek
1 całe świeże drożdże
1 duża śmietana 18%
odrobina soli , cukier puder do posypania rogalików
Piekarnik nagrzać 180 stopni z termoobiegiem , tyle samo w kuchniach gazowych.
całe jaja +drożdże +śmietana - połączyć mikserem
do całej mąki wsiekać margarynę +sól i wlać mokre składniki , zarobić ciasto ale nie za długo .Będzie go sporo więc
potrzebna spora miseczka , a i będzie sobie jeszcze cały czas rosło .Zaraz po zarobieniu możemy już robić rogaliki.
Ja biorę po trochu ciasta wielkości dużej pięści , podsypuję dobrze mąką , wyrobię jeszcze 4-5 razy ręką i rozwałkowuję jak
na zdjęciu , tnę na trójkąty . Żeby było łatwiej zawijać powidła, można każdy trójkąt rozwałkować trochę w szerokości to
bardzo ułatwi pracę początkującym . Kłaść na papier i do pieca .Wyjmować jak są lekko złote , na wyczucie , pieką się szybko
jakieś 10 minut .Ja najchętniej używam do nadzienia właśnie gęstych powideł z pigwy , dobre też powidła śliwkowe ale może też
być ser , mak i inne aby gęste .To ciasto jest zupełnie bez cukru ,można więc go również użyć do mięsa , kapusty i innych
farszy .Rogalików wychodzi dużo , można więc pierwszy raz zrobić z połowy porcji .Polecam ten przepis bo zawsze się udaje
.Smakuje wszystkim . Życzę powodzenia i smacznego
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Iwonko , czemu nie komponują Ci się drożdze ? , one są w przepisie bo to ciasto krucho-drożdzowe i tak ma być . wszystko jest dobrze . Rób rogaliki dla wnucząt .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Wspaniale to Elu uzupełniłaś fotkami a ciasto zawsze się udaje!
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 20161
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kogel-mogel
A ja spisałam, ale nie napisałam drożdży właśnie, już teraz wszystko wiem i jutro biorę się za rogaliki, pół z kapusta i grzybami i pół z makiem zrobię
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Iwonko naprawdę są smaczne i szybko się je robi
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2018
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: Kogel-mogel
Super wątek, skuszę się na zapiekany torcik makowy Eli, tylko mak muszę sparzyć w wodzie i dodać margarynę (syn ma nietolerancję mleka), mam nadzieję, że to bardzo nie wpłynie na smak. A dla reszty rodzinki będzie tort orzechowy, tak bardzo chciało mi się czegoś nowego i sprawdzonego, a jeszcze piszecie, że wychodzi!
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Anidko , to są sprawdzone , przez nas przepisy , więc nawet za pierwszym razem spokojnie się udadzą ,a jak czegoś nie będziesz wiedziała to śmiało pytaj o wszystko , oba przepisy są moje i ja je co roku robię na święta .Mak oczywiście możesz namoczyć w wodzie i dać margarynę a na pewno nie będzie to miało większego wpływu na smak bo ten zależy głównie od ilości włożonego serca .Pozdrawiam serdecznie