Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
massur
 Tytuł: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 17 lis 2016, o 22:34 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 378
Skąd: Rzeszów

 więcej niż 1 szt.
Przy okazji akcji wymiany pojawił się temat uprawy przez forumków sporych ilości piekielnie pikantnych papryk w sporych ilościach a tym samym temat sposobów na wykorzystanie tych papryk.
Zapraszam zatem do dzielenia się pomysłami - co by nie zaśmiecać wątku AWN i nie ukrywać wiedzy na priv.

Niech kapsaicyna będzie z Wami! :wink:

_________________
Pozdrawiam,
Tomek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
docentandrzej
 Tytuł: Re: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 17 lis 2016, o 23:08 
Offline
500p
500p
Postów: 664
Skąd: Przystajń koło Częstochowy

 1 szt.
Witaj :twisted: .
Chyba ten wątek trafi jednak gdzieś indziej. Póki co dodam coś od siebie. Na wstępie zaznaczę, że przy na prawdę ostrych odmianach trzeba mieć podwyższony próg bólu czy też wrażliwości na ostre. To przychodzi z czasem. Lepiej też zbyt dużo ich nie hodować w jednym roku, bo możliwości przerobowe bardzo szybko się kończą. Chyba, że myśli się o sprzedaży. U mnie sąsiedzi nie bardzo chcą już otrzymywać w podarku superhoty ;:131
Ja z papryk chili robię przede wszystkim sosy. Sos adżika (przepis z tego forum), sos z lemon dropów, ananasów i małej ilości 7 Pot yellow i żółtych chili, sosy pomidorowe z dodatkiem chili, sosy z cukinią i chili, ketchup na ostro,sosy z poszczególnych odmian o różnej skali ostrości. Nie próbowałem tylko kiszonych sosów z chili, ale może jeszcze się za nie zabiorę w tym roku.
Przepisów krąży mnóstwo po internecie, a ja zbyt często korzystam z inwencji twórczej więc nie podawałem przepisów na forum.
Drugie zastosowanie, to oczywiście świeże chili jako dodatek do zup, sosów, przetworów, pizzy, leczo, na kanapki i gdzie tylko się chce.
Z chili robię również susz i albo go mielę, albo zostawiam takie ususzone papryki i dodaję do potraw.
Marynaty, ale tutaj raczej wybierać odmiany mniej ostre. Ocet zabija ostrość, ale w przypadku odmian habanero o to bardzo trudno, a otwarta marynata może bardzo szybko się zepsuć.
Dodam, że lepiej wszystkie przetwory z ostrych papryk robić w jak najmniejszych słoiczkach, , żeby zjeść je na raz.
Te najostrzejsze odmiany zalewam oliwą i zostawiam na jakiś czas po czym wyciągam owocki i ma gotową oliwę na ostro.
Chili dodaję również do wódki, odstawiam na około ;:204 2 tygodnie i wypijam ;:136
Sosik z lemon dropów i ananasa. Super do pizzy.
ObrazekObrazek

_________________
Polska moją Ojczyzną. Andrzej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 18 lis 2016, o 01:20 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1511
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Dietetycy nie zalecają spożywania ostrych papryk z uwagi na ich szkodliwe oddziaływanie na przewód pokarmowy Polaków. ;:14

_________________
Pozdrawiam serdecznie
dziadek22


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
massur
 Tytuł: Re: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 18 lis 2016, o 23:18 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 378
Skąd: Rzeszów

 więcej niż 1 szt.
W przypadku zdrowych ludzi (bez indywidualnych wyraźnych przeciwwskazań w tej kwestii, np. alergia, wrzody żołądka, etc.) pikantne oznacza zdrowe. A dietetykom przeciwnych argumentów brak. I dobrze ;:138

Pojawił się temat pasteryzowanej "nalewki" na bazie oleju/oliwy i papryk chili w proporcji 1:1
Wiem, że sporo osób takową stosuje - pytanie z jakim skutkiem, na jakie dolegliwości/profilaktykę i w jaki sposób?

docentandrzej - jakich papryk używałeś do sosów, coś klasy piri-piri/habanero, bardziej lajt czy może większy kaliber? Jak masz coś ciekawego i sprawdzonego to proszę o podanie - chętnie przetestuję.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 19 lis 2016, o 08:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3086
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Trochę jestem spóźniona, ale się melduję.
Temat kapsaicyny i jej działania na organizm człowieka zaczał na tym Forum Piotr ( Biotit) w swoim wątku "Domowo i zdrowo" viewtopic.php?f=9&t=79538&start=182&hilit=kapsaicyna
Zaproponował miksturę z oleju i supershotów do picia.
Robiłam ją 2 razy wg jego przepisu ale pewnie coś zmaściłam bo 2 razy mi sfermentowała.
Następnym razem zrobiłam po swojemu czyli więcej oleju i tylko mega ostre papryki a na wierzch znów gruba warstwa oleju.
Jeśli chodzi o miksturę to człowiek w miarę jedzenia ostrości uodparnia się i po jakimś czasie daje radę przegryźć całkiem ostrą papryczkę na surowo jak jabłko. Pierwszy raz jak zażywałam miksturę to dostałam taka radę ( nie pamiętam już od kogo ) kłaść łyżeczką na sam koniec języka i od razu zapijać mlekiem nie dopuszczając do rozlania się po języku. Mimo chorego żołądka nigdy mnie po tym nie bolał. Natomiast początkowo były sensacje przy siusianiu i grubszej robocie ;:306 ale potem minęły.
Znaczy to, że kapsaicyna działa w całym przewodzie pokarmowym, łącznie z wydalniczym :;230
Wadą jedzenia dużych ilości kapsaicyny może być podrażnienie wątroby. Naukowcy się zgadzają, że tylko ten organ może ucierpieć przy kuracjach kapsaicyną. Natomiast blokowanie namnażania się komórek rakowych też jest udowodnione. W przypadku stosowania chemii na nowotwory też wątroba choruje (a oprócz tego wszystko inne).
Do zainteresowania się medycyną naturalną skłoniły mnie problemy zdrowotne czyli zmiany w jajnikach.
( po dwóch latach zniknęły, może samoistnie a może...?)
Oprócz kapsaicyny, stosowałam też kurkuminę ( ze świeżej kurkumy).
Teraz piję profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie oleju z kasaicyną, i na razie czuję się dobrze.
A zapomiałam też dodać, ze od 2 sezonów nie złapałam żadnego przeziębienia.
Oprócz tego jak kolega wyżej wspominał robię sosy, megaostre i trochę ostre (u mnie hit sezonu to Aji cito z mango).
Dodaję je do wszystkiego, począwszy od zup po kanapki. Resztki ostrych papryk suszę i mielę w młynku i używam do potraw, kawy, herbaty i mocnoczekoladowych ciast.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
docentandrzej
 Tytuł: Re: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 19 lis 2016, o 13:31 
Offline
500p
500p
Postów: 664
Skąd: Przystajń koło Częstochowy

 1 szt.
massur napisał(a):
docentandrzej - jakich papryk używałeś do sosów, coś klasy piri-piri/habanero, bardziej lajt czy może większy kaliber? Jak masz coś ciekawego i sprawdzonego to proszę o podanie - chętnie przetestuję.


Początkowo do sosów używałem akurat te papryki, które pierwsze dojrzały plus trochę zielonych z krzaków, gdzie wiedziałem, że będzie owoców bardzo dużo. Były to więc właściwie sosy pomidorowe, pomidorowo-warzywne i pomid. - owocowe. Jak na przykład adżika, gdzie używałem jabłek i śliwek. Chili stanowiło w tych sosach do 25%.
W miarę dojrzewania używałem coraz więcej chili i słodkiej papryki. Odmiany jakie posiadam, i stwierdziłem, że idealnie pasują do sosów to
serrano, thai hot dragon, padron, golden greek, lemon drop, jalapeno, hungarian black, ciliega picante. Do większego zaostrzenia używałem habanerek, głównie h,. white oraz 7 pot yellow. Mam też kilka kundli i niezidentyfikowanych odmian, które według mnie idealnie pasują do sosów. Używałem więc właściwie wszystkich chili, łącznie z ozdobnymi.
Wyjątek stanowi sos z lemon dropów i ananasa. Tutaj wykorzystuje tylko 3 odmiany. Głównie lemon drop, do tego 7 pot yellow, dosłownie kilka sztuk i odmianę mirasol yellow.
Robię tez oczywiście sosy wyłącznie z superhotów, ale raczej tylko po to żeby się papryki nie zmarnowały. Taki sos służy mi potem do zaostrzenia potraw zimą. Poza tym habanero posiadają taki swój specyficzny aromat i właściwie nie do wszystkiego się taki ostry sos nadaje. Nadmiar jednak zabija smak, przykładowo pizzy.
Do suszenia przeznaczam papryki z przemarzniętych krzaków, bo zawsze się u mnie takie znajdą, niestety.
Najlepszy sos jaki mi w tym roku wyszedł umieściłem tutaj viewtopic.php?f=9&t=79808&p=5705973#p5705973

_________________
Polska moją Ojczyzną. Andrzej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
massur
 Tytuł: Re: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 20 lis 2016, o 01:33 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 378
Skąd: Rzeszów

 więcej niż 1 szt.
Ja swoje pierwsze habanero w sumie to nie wiedziałem po co posadziłem, urosły - wylądowały na pizzy nie jeden raz, pizze niesamowicie były pikantne ale miały to coś, że chce się zjeść kolejny kawałek, już zacząłem się martwić czy to nie masochizm ;:306
Nadmiar papryki wysuszyłem i zmieliłem - pod ręką zostaje fajna ostra przyprawa.
Ostatnio nieco zaniedbałem "miłość" co chili i już widać, że moja tolerancja na kapsaicynę zmalała, postanowiłem poprawić to. Za Waszą namową na pewno pójdę w sosy - coś a'la Tabasco chciałbym zrobić, intryguje mnie tez mikstura na oleju - oprócz opisywanych właściwościach podobno działa przeciwbólowo.

whitedame - mogłabyś napisać jak dokładnie i z czego miksturę przygotowujesz?

docentandrzej - byłbym wdzięczny za przepis na pikantny sos.

PS.
Pamiętajmy, że kapsaicyna nie jest czymś żrącym, to nie ogień, ona tylko oszukuje receptory a mózg to odbiera, fizycznej krzywdy w organizmie nie wyrządza.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
docentandrzej
 Tytuł: Re: Zastosowanie papryki chili - kulinarne, lecznicze, dekoracyjne
PostNapisane: 20 lis 2016, o 12:47 
Offline
500p
500p
Postów: 664
Skąd: Przystajń koło Częstochowy

 1 szt.
Pikantne sosy, zrobisz według przepisu z linku jaki podałem wyżej nie dodając cukinii i dodając tylko trochę pomidorów lub z nich rezygnując. Pozostałe składniki pozostają, dodajesz tylko więcej chili i papryki słodkiej no i może jeszcze czosnku. Co do odmian, dodaję te które akurat mam pod ręką. Super mocne sosy ładuje do najmniejszych słoiczków jakie posiadam.
Tyle papryki idzie zwykle na jeden z bardziej pikantnych sosów. Wychodzi z tego około 15 słoików po tradycyjnym przecierze pomidorowym.
Obrazek
Edit: Później wstawię do właściwego działu przepis na sos z lemon dropów i ananasa. Też może być bardzo pikantny.

_________________
Polska moją Ojczyzną. Andrzej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: --julian--, xrob i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *