Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
Iwkala
 Tytuł: Mięta przepisy
PostNapisane: 2 sie 2007, o 11:58 
Offline
50p
50p
Postów: 55
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Czy ktoś zna może jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie mięty? Mam jej mnóstwo w ogrodzie i chciałabym z nią coś zrobić ale nie wiem co.


Góra   
  Zobacz profil      
 
sylwekw
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2007, o 07:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1202
Skąd: Gmina Nieporęt pod Warszawą

 więcej niż 1 szt.
A czy mogłabyś pokazać jakieś zdjęcia .... ja jestem bardzo ciekaw jak się mięta prezentuje w ogrodzie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
empuza
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2007, o 09:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4919
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Sos miętowy

6 łyżek umytych posiekanych listków świeżej mięty,
3 łyżki soku cytrynowego lub zaprawy cytrynowej,
15 dag jabłek,
sól
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, rozgotować, przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z miętą i sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą. Ostudzić. Oziębić w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczeni wołowej.

Zupa miętowa

1,5 l rosołu drobiowego
4 łyżki suszonej mięty (lub szklanka świeżej)
1 szklanka śmietany(jogurtu naturalnego)
4 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
Miętę zalewamy połową szklanki wrzącej wody, zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego miętę, gotujemy na małym ogniu 5 minut, przykrywamy, odstawiamy na 15 - 20 minut. Przecedzamy.
Z mąki i masła robimy zasmażkę, podbijamy nią gorący bulion, zagotowujemy, ściągamy garnek z palnika. Wlewamy mąkę dokładnie rozmąconą z żółtkami. Doprawiamy zupę do smaku.
Zupę podajemy z ryżem lub grzankami.


Ogórki faszerowane serem i miętą

1 ogórek
100 g serka
1 szalotka
1 mała biała lub czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej świeżej mięty
30 ml oliwy
20 g masła
1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej (lub wybrane zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka, majeranek)
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Myjemy ogórka i odcinamy czubki. Przecinam go wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i siekamy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Wrzucamy do rondelka szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy przyprawę prowansalską, sól i pieprz. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem. Połówki ogórka i układamy na nim kawałki masła i plastry cebuli, posypujemy przyprawą prowansalską. Robimy łódeczki z folii lub też wykorzystujemy tackę aluminiową. Warzywa powinny być od spodu posmarowane oliwą lub podlane łyżką wody. Kładziemy tackę z warzywami na grillu. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z twarożkiem, kminkiem, solą i pieprzem, ewentualnie jeśli masa jest zbyt sucha, to z odrobiną oliwy. W trakcie grillowania nakładamy na cukinię i ogórka ser z miętą. Grillujemy 5–7 minut.

_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
Iwkala
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2007, o 09:04 
Offline
50p
50p
Postów: 55
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Wielkie dzięki, może wypróbuję coś na weekend :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
empuza
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2007, o 09:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4919
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
CIASTO MIĘTOWE


1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
15 dag margaryny
10 dag czekolady
3 jajka
2 jabłka
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 garście mięty
POLEWA (dobrze się sprawdzają również polewy gotowe, albo rozpuszczona czekolada)
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka margaryny

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pogniecioną drobnoi przesiana przez sitko miętę , wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i znowu wymieszać (na tym etapie już łyżką). Czekoladę pokroić w drobną kostkę i połączyć z ciastem.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej tartą bułką foremki ( 23x28 cm, albo keksówki) i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175-180 stopni
Ostudzone ciasto polać polewą.

_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
pszubart
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2007, o 10:41 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 105
Skąd: Warszawa

 0 szt.
Pierogi miętowe.
Składniki:
-Ciasto: mąka, olej, woda, jajko (surowe).
-Farsz: kasza gryczana (ugotowana), ser biały, mięta (świeża lub szuszona z torebek expresowych), pieprz czarny, sól.
Wymieszać ze sobą składniki farszu (dodać do niego sporo mięty).
Zagnieść ciasto pierogowe, podzielić na części, rozwałkować, pociąć nożem na kwadraty, nakładać farsz, zlepiać brzegi pierogów, wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do chwili wypłynięcia na wierzch. Wyłowić, ułożyć na półmisku, skropić olejem. Spożywać po ugotowaniu lub odsmażane na oleju.
Smacznego.
:)

_________________
Pozdrawiam wszystkich.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Iwkala
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2007, o 10:55 
Offline
50p
50p
Postów: 55
Skąd: Wrocław

 0 szt.
:o Ślicznie dziękuję za wszystkie przepisy. A czy ktoś wie może jak zrobić nalewkę z mięty lub syrop z mięty?


Góra   
  Zobacz profil      
 
empuza
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2007, o 11:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4919
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Miętówka

10 gałązek świeżej mięty pieprzowej, 0,5 litra 70-procentowego spirytusu, 15 dag cukru.

Miętę zalać w słoju spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 7 do 10 dni. Po tym czasie alkohol zlać, a liście wycisnąć. Ugotować syrop z cukru i 200 ml wody, przestudzić go i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Słodycz nalewki można sobie regulować gęstością syropu. Nadaje się do picia po miesiącu, a w drinkach nawet po dwóch tygodniach.

Miętówka ma przepiękny, intensywnie zielony kolor, który jest jednak nietrwały i stopniowo przechodzi aż do brązu, a na spodzie wytwarza się osad. Na szczęście nie zmienia się smak.

_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
barbarka
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sie 2007, o 06:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1062
Skąd: pdk

 1 szt.
Agnieszko ale Ty znasz przepisów z miętą :shock: Juto zrobie ciasto miętowe.
Ja uwielbiam jes smak i zapach. :D
Papa

_________________
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Gabi_43
 Tytuł: Bądżmy zdrowi i piękni ...
PostNapisane: 21 sie 2007, o 23:10 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 67
Skąd: Konin
Co roku mrożę miętę .
Całe listki - w małych porcjach - tak na 2 herbaty. Jest smaczniejsza niż z suszonej i pięknie zielona .


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2008, o 13:33 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6575
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Oooo, jak dobrze, że znalazłam ten temat :)

Oto jak wspaniale jest używać forumowej wyszukiwarki!!!

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
amery
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2008, o 19:33 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 44
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Posiadam dwa rodzaje mięty, jedną używam do pierogów, drugą wykorzystuje do herbatki mietowej, nalewki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Th0mas
 Tytuł:
PostNapisane: 4 paź 2008, o 16:27 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1
A znacie jakieś przepisy na sok / syrop miętowy?


Góra   
  Zobacz profil      
 
klon
 Tytuł: Re: Mięta
PostNapisane: 22 cze 2015, o 19:10 
Offline
500p
500p
Postów: 502
Skąd: województwo śląskie

 0 szt.
Wznawiam temat ,ponieważ poszukuję przepisu na syrop miętowy .Może ktoś zna?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
andziula30
 Tytuł: Re: Mięta
PostNapisane: 22 cze 2015, o 19:50 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 333
Skąd: podlaskie

 1 szt.
Ja robiłam tak ( przepis z netu)
2 litry wody i litr liści z mięty gotować w garnku przez około 20 minut i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Przecedzić ,dodać od pół do kilograma cukru i łyżeczkę kwasku cytrynowego i ponownie zagotować. Gorący syrop wlać do butelek,można zapasteryzować.

Mnie nie zachwycił słomkowy kolor syropu ,dodawałam trochę zielonego lub niebieskiego barwnika spożywczego. Niebieski syrop z wodą robił furorę wśród dzieci ,a zmieszany ze spirytusem był najchętniej próbowanym trunkiem na wiejskim stole na weselu siostrzenicy :)
Niestety fotek z zeszłego roku brak ,a w tym jeszcze nie ruszyła produkcja.

_________________
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klon
 Tytuł: Re: Mięta
PostNapisane: 23 cze 2015, o 08:38 
Offline
500p
500p
Postów: 502
Skąd: województwo śląskie

 0 szt.
Dziękuję Andziula za szybki odzew.Mnie kolor nie interesuje,tylko zapach i smak. Spróbuję zmodyfikować Twój przepis i zamiast kwasku dam sok z cytryny.
Zrobimy ten syrop ze zwykłą mięta i melisą.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Miiriam
 Tytuł: Re: Mięta
PostNapisane: 5 wrz 2015, o 21:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6256
Skąd: Małopolska

 0 szt.
ja mam taki przepis na syrop - {z netu}
\
SYROP MIĘTOWY



Składniki:
- świeża mięta (im więcej, tym lepiej, minimum 50 gałązek)
- 1 kilogram cukru
- 1 litr wody

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy litr wody z kilogramem cukru.
Miętę myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków, następnie owe listki kroimy i wrzucamy do wody z cukrem. Robimy to jednak tylko wtedy, jeżeli cukier zdążył się całkowicie rozpuścić. W innym wypadku czekamy. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę. Po tym czasie przelewamy płyn przez gazik/bardzo drobne sitko/rajstopę, aby pozbyć się zanieczyszczeń (liści).
Wlewamy do czystych, wyparzonych butelek, kiedy syrop jest jeszcze gorący. Voila!

-- So 05 wrz 2015 20:22 --

przepis z Przepisowni termomixa dodany przez magi1


Dżemik miętowy :-)
SKŁADNIKI
Portions7 słoików
1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
garść posiekanej mięty
300 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 galaretka Mohito (winiary)
20 g pektyny lub żel-fix 2:1
1 cukier waniliowy

Przygotowanie 25 min

PRZEPIS NA THERMOMIX ®

PRZYGOTOWANIE
Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.
Smacznego

_________________
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 21 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *