Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 7  
Autor Wiadomość
acia1065
 Tytuł: Warzywa i kwiaty jadalne
PostNapisane: 8 sty 2014, o 13:55 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
W tym wątku znajdziemy takie przepisy:

Pasztet z cukinii
Sałatka warzywno - kwiatowa
Zielona zupa
Ciecierzyca smażona
Sałatka z bulw po polsku
Ciecierzyca inaczej
Zapiekany koper włoski
Domowa przyprawę typu Vegeta
Karczochy z patelni






Mamy dużo warzyw mniej znanych i kwiatów jadalnych. Podzielmy się przepisami!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 8 sty 2014, o 16:33 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Pasztet z cukinii
Dla wielu osób cukinia jest warzywem mało znanym! :roll:
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
1 - 2 marchewki
4 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz, Vegeta
masło
Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 8 sty 2014, o 16:41 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Sałatka warzywno - kwiatowa
Sałata rzymska
Pomidor
Ogórek (dałam małosolny)
Cebula
Mięta
Natka pietruszki
Kwiaty cebuli, floksa i liliowca ;:oj
Dressing (oliwa, ocet balsamiczny, sól)

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 12 sty 2014, o 13:02 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zielona zupa
2 garście szczawiu, parę pędów pokrzywy, lebiody i mniszka, parę listków podagrycznika i krwawnika - opłukać, włożyć do garnka z wrzącą wodą i pogotować chwilę. Wyjąć, drobno posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zrobić jasną zasmażkę. Z kostek rosołowych przygotować litr bulionu, połączyć z wywarem, w którym gotowała się zielenina. Bulion wlać do zasmażki, dodać posiekaną zieleninę, zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dla podniesienia smaku można dodać do zupy 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany. Zamieszać.
Na talerzach ułożyć po 2 połówki jajek ugotowanych na twardo. Zalać zupą. Podawać bardzo gorącą z ziemniakami.
Dawniej wierzono, że taka zupa przegania złe moce i dodaje sił (ma przecież bardzo dużo witamin).

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 19 sty 2014, o 16:48 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Ciecierzyca smażona
1 paczka suchej ciecierzycy (ok. 40 dkg) - namoczonej na 12 godzin
Ciecierzycę gotować przez ok. 20 minut, nie solić.
Można gotować w wodzie, w której się moczyła lub świeżej.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać paprykę (ostrą i słodką) - 2 łyżeczki, sól, pieprz. Można oczywiście dodać inne ulubione przyprawy.
Smażyć ok 30 minut.

-- N, 19 stycznia 2014, 16:52 --

Sałatka z bulw po polsku
0,5 kg topinambura,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę,
1/2 posiekanej cebuli,
2 łyżki startego chrzanu,
1/2 szklanki majonezu,
2 łyżki śmietany lub jogurtu
natka pietruszki,
sól, cukier, pieprz i sok z cytryny.
Bulwy dokładnie umyć, włożyć do wrzącej wody, ugotować na małym ogniu, odcedzić, obrać, pokrajać w kostkę razem z jajkami. Następnie połączyć z chrzanem, majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przełożyć do salaterki, udekorować.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 23 sty 2014, o 19:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 9865
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Ciecierzyca inaczej
Namoczyć i ugotować jak w poprzednim przepisie, dusić ok 20 minut z cebulką na oleju lub maśle (oliwa jak dla mnie jest zbyt aromatyczna i dominuje) pod koniec posolić i posypać majerankiem.

Wiosną babcia robiła sałatkę z lebiody,pokrzywy i jajek na twardo,ze śmietaną,solą i pieprzem.Musiało być smaczne bo jako dziecko chętnie to jadłem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 24 sty 2014, o 18:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zapiekany koper włoski
1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
1 cebula (mała)
1 jajko
śmietana
olej
sól, pieprz, ew. peperoncino
ser żółty
Posiekać w kostkę cebulę i zezłocić na tłuszczu. Pokroić koper w kostkę i wymieszać z cebulą. Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną i przyprawami (można oczywiście dodać inne).
Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch dać ser żółty i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut (180'C).
Porcja na 2 - 3 osoby. Można jeść samodzielnie albo jako dodatek do mięsa czy ryby.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
azalia40
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 27 sty 2014, o 15:29 
Offline
50p
50p
Postów: 69
Skąd: Poczdam

 ---
acia1065 napisał(a):
Pasztet z cukinii
Robię podobnie, z tym że nie stosuję Vegety (benzeosan sodu).
Zamiast tego daję korzeń pietruszki i selera starte na tej najdrobniejszej tarce i bardzo drobno posiekany por. Do tego jeden lub dwa przeciśnięte ząbki czosnku i nie daję jaj gotowanych. Ale te jaja w sezonie muszę wypróbować. :D

Przepis na domową przyprawę typu Vegeta:

Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na grubej tarce, por, lubczyk, natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno, i wszystko razem wysuszyć na suszarce do grzybów.
Do suszu dodać po kilka kulek owocu jałowca i ziela angielskiego , zmiksować nie na puder, tylko tak żeby było widać warzywa. Dodać na litrowy słoik około czterech kopiatych łyżek grubej soli, wymieszać i gotowe. Kiedyś suszyłam jeszcze do tego czosnek, ale po wysuszeniu niestety cały jego aromat kumulował się w ścianach i suficie, więc teraz dodaję do potraw świeżo przeciśnięty. Podobnie z liściem laurowym, niedokładnie zmiksowany przeszkadza w jedzeniu i lepiej go dodać w całości w trakcie pieczenia, czy gotowania

Koleżanka robi tą przyprawę z dodatkiem suszonych, miksowanych grzybów, też dobre.

Nie dodajemy benzeosanu sodu, sorbinianu potasu, guanylanu disodowego i inozynianu dwusodowego, czyli podstawowych składników Vegety i tych brązowych kostek co mają 2% tłuszczu kurzego i 0,5% ekstraktu mięsa wołowego.

_________________
Jakie to piękne. Było i zniknęło.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 30 sty 2014, o 10:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Karczochy z patelni
5 karczochów obranych, pokrojonych w ósemki (łodygi obieramy i również używamy)
1/2 cytryny sok do zakwaszenia wody, w której moczymy karczochy po obraniu, aby nam nie ściemniały)
1 szklanka rosołu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
czosnek (1 - 2 ząbki)
sól, pieprz
zielona pietruszka
Posiekać czosnek, delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone karczochy, podlać bulionem i dusić do miękkości (ok. 10 -15 min.). Ew. podlać bulionem jeśli zbyt suche. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką.
Sezon na karczochy od grudnia do marca. We Włoszech :cry:

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 23 maja 2014, o 14:25 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zrobiłam dzisiaj konfiturę z płatków róży. Na kolację czekają kwiaty akacji (będą racuchy!) i nadchodzi czas zbioru kwiatów bzu czarnego.
Zrobiłam też muffinki z kwiatami bzu, pyszne, ale dałam za mało cukru czy czegoś - muszę dopracować.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 23 maja 2014, o 18:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 9865
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Jak masz dużo akacji wokół ,to proponuję likier akacjowy.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dynka
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 25 maja 2014, o 14:20 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 542
Skąd: okolice Warszawy
Z racji mojego zawodu, i jednak mimo wszystko zamiłowania postanowiłam z wami podyskutować na ten temat. Kwiaty jadalne. Może to dla was barbarzyństwo , ale ludzie kwiaty jadają i jadali już bardzo dawno. Wymienię kilka z nich: stokrotki, nasturcje, lilije, bratki, akacja, dziki bez, lilak, lawenda, ogórecznik, krokus, nagietek, czosnek, szczypiorek, mlecz, macierzanki, róża, len, rumianek.
Mogę podawać zainteresowanym przepisy.

_________________
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 15 cze 2014, o 11:27 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 874
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Sałatka kwiatowa
Młode liście lipy,
Kilka sezonowych jadalnych kwiatów (np. bratki, aksamitki, begonia drobnokwiatowa),
Oliwa,
Ocet balsamiczny,
Sól, pieprz do smaku.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cynia
 Tytuł: Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
PostNapisane: 27 gru 2014, o 00:44 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 271
Skąd: kieleckie/łódzkie

 1 szt.
Eksperymentalny wąteczek :wink:
Lilie chyba nie są jadalne, natomiast liliowce - tak.

1.Złote kwiaty dyniowatych (5-10cm) w cieście naleśnikowym smażone na chrupiąco - pyyycha!!!

2. Dokładnie umyty i osuszony kwiatostan akacji maczam w cieście naleśnikowym ( dośc gęstym) i smażę na głębokim oleju.
Posypuję cukrem pudrem i już - smak - taki sobie ale warto spróbować :wink:

_________________
Pozdrawia cynia


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 91 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 7  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *