Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
Nalewka
 Tytuł: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 17 lis 2010, o 01:20 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6646
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Co dodać, a czego absolutnie nie dodawać?

Właśnie znalazłam przepis na ciasto z samej mąki pszennej i jogurtu albo zsiadłego mleka. Podobno łatwe w wałkowaniu i pyszne...
Pielmieni robi się z mąki pszennej i letniej wody, cisto jest bardzo elastyczne, nie wysycha tak szybko jak to z jajkiem, można je łatwo rozwałkować na cieniutkie placki.
Pierogi wigilijne z kolei robimy z dużym dodatkiem jaj, cztery na kilogram mąki pszennej. Zawsze jest genialne, ale trzeba uważać, bo surowe szybko twardnieje / schnie.

Jakie jeszcze rodzaje mąki można użyć? Gryczaną? Ryżową? A może inne dodatki, niż jajka czy mleko?

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ada.kj
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 17 lis 2010, o 07:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5150
Skąd: Wrocław

 więcej niż 1 szt.
Ja dodaję zawsze przy robieniu ciasta na pierogi ze dwie łyżki oleju i zagniatam ciepłą lub gorącą wodą. Moja mama zawsze mi mówiła, że dodatek jaj do ciasta pierogowego powoduje twardnienie jego po ugotowaniu, więc jeżeli robię więcej pierogów, których ma starczyć na nie tylko jeden obiad to dodaję jajko, jeżeli na raz to bez jaj. Mąki typu gryczana, ryżowa, kukurydziana nie zawierają w swoim składzie glutenu, który właśnie powoduje ciągliwość i spoistość ciasta, więc się chyba na pierogi nie nadają.

_________________
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 24 lis 2010, o 00:52 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6646
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Właśnie przeczytałam w Polityce (chyba?) przepis na ciasto na uszka.
Połowę mąki zaparza się wrzącą wodą, a resztę dosypuje do tej już rozklejonej. Jajko też się dodaje, ale nie napisano ile, ani w jakich proporcjach woda do mąki... No cóż, tajemnica smakosza :lol: przyjdzie wypróbować osobiście...

A na koniec świetny tekst o pierogach:
- http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=492
(przepisy na ciasto i nadzienia w komentarzach ponizej)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 25 lis 2010, o 08:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3367
Skąd: WLKP
przepisów wiele...Ja np do ciasta na pierogi dodaję łyżkę smietany kwaśnej,a do uszek żółtka np na kg mąki 2 2lyżki oliwy zeby się pieknie ciasto wałkowało i tak jak nalewka napisała mąka zaparzona...

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Cynthia
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 27 lis 2010, o 10:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5328
Skąd: ...gdzieś pośrodku...

 więcej niż 1 szt.
Ja robię podobnie jak ada.kj. :)
Kiedyś wogóle nie robiłam pierogów , właśnie dlatego ,że ciasto mi nie wychodziło.
Potem gdzieś w sieci znalazłam sporo takich przepisów gdzie mąkę zalewa się gorącą wodą,
spróbowałam ....i wyszło rewelacyjnie :uszy
Ciasto jest bardzo delikatne, ciągliwe i po ugotowaniu rozpływa się ustach.

_________________
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
100krotka
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 29 lis 2010, o 08:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5982
Skąd: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))

 0 szt.
Hmmm...ja powiem szczerze, że robię "po babcinemu" - mąka, jajko, trochę soli i dużo ciepłej wody w pierwszej fazie zarabiania - jeśli wyjdzie breja, to pomału dosypuję po troszkę mąki. Wychodzi miękkie i przyjemne :-)

_________________
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka


Góra   
  Zobacz profil      
 
kajpej
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 30 lis 2010, o 20:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1193
Skąd: Łódź

 0 szt.
Ja korzystam z tego przepisu
3 szklanki mąki,
3/4 szklanki wrzątku,
1/3 szklanki zimnej wody
1 jajko
wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba.
wsypuję mąkę i włączam maszynę na program - wyrabianie ciasta
do mąki wlewam wrzątek i zaraz po nim zimną wodę i jajko
ciasto wychodzi bardzo elastyczne i dobrze się lepi.
pozdrawiam, Elżbieta

_________________
Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
agnesik12
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 8 gru 2010, o 19:35 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 302
Skąd: łódzkie

 0 szt.
a jakie robicie nadzienie do pierogów ruskich?

u mnie w domu się nigdy ich nie robiło. znalazłam w internecie ale wcale nam nie smakowało więc szukam czegoś sprawdzonego.

_________________
Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ursa
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 9 gru 2010, o 10:44 
Offline
200p
200p
Postów: 333
Skąd: podkarpacie

 więcej niż 1 szt.
Wypróbowlam ciasto wg. przepisu Kajpej . Robiłam recznie , ciasto jest ok. Troche cieżko sie wyrabaia. Ja robię jak 100krotka. Maka, jajko, ciepla woda, sól. Myslę, ze dużo zależy od mąki.
Mąka poznańska wg, mnie jest najlepsza

_________________
Pozdrawiam cieplutko. Ulka


Góra   
  Zobacz profil      
 
kajpej
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 9 gru 2010, o 12:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1193
Skąd: Łódź

 0 szt.
Ja robiłam ciasto w maszynie
i nie stosowałam się dosłownie do tego przepisu (maszyna wyrabiała, ciasto nie odpoczywało i było bardzo dobre)
ten przepis mam
"czarna oliwka - ciasto na pierogi"
Składniki:

3 szklanki
mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko - nie musi (ja dodaje) słyszałam,że dobrze jest jajko przed wlaniem rozbełtać

Jak przyrządzić?
Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne 20 minut. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozklejają się podczas gotowania - pyszne. Smacznego;)

może tak zrobione ciasto będzie lepsze

_________________
Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
kajpej
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 9 gru 2010, o 12:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1193
Skąd: Łódź

 0 szt.
zapomniałam dodać
ciasto musi być bardzo luźne , ja podsypuje przy rozwałkowywaniu mąką krupczatką ( jak jest gęste to straszna praca)
pozdrawiam, Elżbieta

_________________
Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 13 gru 2010, o 21:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2042
Skąd: Łódź

 1 szt.
Agnesik12 !

Nadzienie do ruskich pierogów :
1/3 cebuli, usmażyć na szmalcu,ale wyłącznie domowym, słoninie, tłustym boczku, etc. Nie stosować do smażenia masła, a już o zgrozo, margaryny. Fuj.
1/3 sera białego. Jak będzie kwaśny, to tym lepiej.
1/3 ziemniaków ugotowanych, z obiadu.
Wszystkie składniki do malaksera, lub zmielić w maszynce do mięsa.
Doprawić bardzo dużą ilością pieprzu i soli.
Koniec.
Jak mi żona nie chce lepić pierogów, to odgrzewam to nadzienie na patelni, lub w mikrofali i zjadam samo.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 14 gru 2010, o 10:42 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6646
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
A może można takie nadzienie dać do naleśników? Robi się je szybciej i mniej z nimi problemów, a smakują podobnie jak pierogi :)
I żony nie trzeba turbować kłopotliwymi zachciankami, naleśniki można zrobić samodzielnie :lol:

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 14 gru 2010, o 10:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13750
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Ja już od kilku lat robię nie tyle naleśniki co krokiety z nadzieniem ruskim - wszyscy się nimi zajadają :P

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 25 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *