Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3  
Autor Wiadomość
tulipanka
 Tytuł: Moje sprawdzone przepisy
PostNapisane: 27 gru 2007, o 11:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Ja też postanowiłam podzielić się z wami moimi najlepszymi przepisami. Będzie tego trochę, więc nie będę zaśmiecać nikomu wątku tylko założę swój własny. :P
Na początek może faszerowana szynka.
- ok 1 kg szynki,
- 20 - 25 dag łopatki,
- średniej wielkości marchewka,
- duża garść mrożonego groszku,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- czosnek w proszku, sól, pieprz.
Szynkę kroimy w ten sposób, aby powstał z niej duży plaster ok 1 - 1,5 centymetrowy.
Obrazek
Następnie przyprawiamy ją od środka czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. Łopatkę mielimy. Dodajemy do niej mrożony groszek i lekko podgotowaną marchew pokrojoną w kostkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Obrazek
Farsz kładziemy na szynce, zawijamy jak roladę, obwiązujemy dokładnie sznurkiem.
Obrazek
Następnie obsmażamy na gorącym oleju i wyjmujemy na deskę. Gdy trochę przestygnie wkładamy pomiędzy sznurek kawałki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
Obrazek
Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa. do środka dajemy jeszcze dwie cebule pokrojone w ósemki. Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz (w zależności od grubości mięsa), do temperatury 180 - 200*C.
Obrazek
Obrazek
Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. :P

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 11:28 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Kolejny przepis to schab ze śliwką
- 1 kg schabu bez kości,
- 20 dag suszonych śliwek,
- kilka łyżek oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- przyprawa do pieczeni wieprzowej, sól i pieprz.

Do miski wlewamy 4 łyżki oleju, dodajemy pół łyżeczki pieprzu zmielonego, 1 łyżkę przyprawy do pieczeni wieprzowej i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie wkładamy do tej marynaty schabik, wcieramy w niego trochę marynaty.
Obrazek
Miskę z mięskiem foliujemy i wkładamy na noc do lodówki. W naszym schabie, pośrodku, dużym nożem robimy nacięcie

Obrazek
W powstały otwór wkładamy dosyć ciasno suszone śliwki. Mięso zawijamy sznurkiem i obsmażamy na gorącym oleju. Potem wyjmujemy na deskę solimy, pieprzymy i wkładamy do rękawa. Do środka wkładamy pozostały rozdrobniony czosnek i cebulę pokrojoną w ósemki.

Obrazek
Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz. do temperatury 200*C
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Beata T
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 13:12 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 2543
Skąd: okolice Warszawy
Na tą szyneczkę to mi ślinka leci
Wiolu powiedz co zrobić może masz jakiś sposób żeby mięsko nie było suche na drugi dzień jak je podgrzać, może jakiś łagodny sosik :lol: a co z tą cebulką co się razem piekła, wykorzystujesz ją...
Schabik tak przygotowany jest świetny też w galarecie :P

Czemu raczysz nas takimi pysznościami po świętach :wink: ale na sylwestra w sam raz jak znalazł :P

_________________
Pozdrawiam
ogród cz I,cz II ; blog


Góra   
  Zobacz profil      
 
Miiriam
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 13:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6390
Skąd: Małopolska

 ---
Fajne przepisy.. na Sylwestra jak znalazł. :)
I świetnie, że dodajesz fotki.

_________________
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 15:30 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Beatko - cebulkę dodaję aby podnieś walory smakowe potrawy. Raczej jej nie podaję do jedzenia. Po wystygnięciu ja mięska nie podgrzewam. Kroję na cienkie plastry i z sosem czosnkowym doskonałe jest z pieczywem. Na mięso przyrządzone w ten sposób nie mam sposobu na wysychanie. Mam inny sposób przyrządzania mięs i wtedy jest ono dłużej soczyste, ale podam go dopiero jak będę miała fotki :P

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Miiriam
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 16:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6390
Skąd: Małopolska

 ---
A o przepis na sos czosnkowy można prosić ?

_________________
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, o 07:18 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Sposób na domowy sos czosnkowy
- 1 duży jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 5-8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ketchupu
- sól,ostra papryka,woda

Jogurt wymieszać z majonezem.Czosnek obrać i wycisnąć. Dodać sól, paprykę,ketchup i troszkę wody! Goście zawsze się nim zajadają i nigdy nie zostaje:)))


Jeśli chcesz aby sos był taki w smaku jak w kebabie proponuję kupić przyprawę TZATZIKI i zrobić jak pisze na opakowaniu. Też jest bardzo smaczny, ale wiadomo - nie naturalny :wink:

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, o 07:23 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
KREMOWA SZARLOTKA

Składniki na ciasto:
- 70 dag mąki,
- szklanka cukru pudru,
- kostka margaryny,
- 1/4 kostki smalcu,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko,
- 3 żółtka.

Z tych składników robimy ciasto. Dzielimy je na dwie części w proporcji 1:3. Oba kawałki zawijamy w papier. Mniejszy wkładamy do zamrażalnika a większy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Potrzebne nam jeszcze będzie:
- 1,5 kg jabłek (ja używam championa, bo nie czernieje),
- 2 budynie waniliowe,
- torebka cukru waniliowego, kilka łyżek zwykłego cukru, odrobina kwasku lub soku z cytryny i cynamon.

Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy go na placek wielkości blachy w której będzie pieczony. Wkładamy do do nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy i nakłuwamy widelcem. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka, wyciskamy z nich sok i układamy na cieście. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym, zwykłym cukrem, kwaskiem i cynamonem. Następnie gotujemy budyń z mniejszą zawartością mleka jak podane jest na opakowaniu. (na dwa budynie ja daję 1 szklankę mniej mleka) Gorącym budyń wylewamy na jabłka i czekamy, aż przestygnie. Następnie mniejszy kawałek ciasta ścieramy, na tarce o dużych oczkach, na ten budyń i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 200*C, ale trzeba wcześniej sprawdzać ciasto.
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2008, o 15:32 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
SCHAB Z CEBULĄ

- ok 1 kilogramowy kawałek schabu bez kości
- 5 - 6 cebul
- 2 szklanki rosołu, lub bulionu z kostki
- pieprz
- olej do smażenia.

Schab obsmażamy na gorącym oleju następnie doprawiamy pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do schabu. Na koniec dodajemy rosół lub bulion.
Obrazek
Tak przygotowane mięsko wkładamy na około 1 godzinę do piekarnika do temperatury 200*C. Po upieczeniu wygląda tak
Obrazek
Kroimy na plastry i podajemy razem z cebulką. Doskonale smakuje z sałatą i pure ziemniaczanym.
Mięso można przełożyć do miski razem z cebulą i sosem, zafoliować i przechować w lodówce. W ten sposób przechowane nie wysycha.

SMACZNEGO

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Beata T
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2008, o 18:08 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 2543
Skąd: okolice Warszawy
Dużo tej cebulki widzę że to nieodzowny składnik Twoich potraw ,
a czy tak przygotowany schab kiedyś gotowałaś zamiast piec :P

_________________
Pozdrawiam
ogród cz I,cz II ; blog


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2008, o 18:41 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Beato. Ja ten schab zawsze wkładam do piekarnika, ale on się praktycznie gotuje w tym bulionie. Myślę, że można było by pokusić się o ugotowanie go na bardzo małym ogniu i często trzeba by było sprawdzać czy się nie przypala. Wydaje mi się, że trzeba by był wtedy zwiększyć ilość bulionu.
Do swoich potraw zdecydowanie wolę stosować naturalne przyprawy niż szpikować je chemią. Do mięs najczęściej dodaję właśnie cebulę lub czosnek. Stosuję też gotowe mieszanki ale staram się jak najrzadziej. :wink:

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 20 mar 2008, o 08:11 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5151
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Zbliża się Wielkanoc, więc podam przepis na pyszne faszerowane jajka, których nigdy nie brakuje na świątecznym stole :D


- 6 jajek
- pół długiego ogórka ''wężą'' lub cały mniejszy,
- pęczek rzodkiewki,
- majonez
- sól, pieprz
- szczypiorek

Ogórka dokładnie umyć (można nie obierać ze skórki) i pokroić w drobniutką kosteczkę. Z rzodkiewką zrobić to samo.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Następnie do żółtek dodać 2 łyżki majonezu. odrobinę soli i pieprz i zmiksować to robotem. Do powstałej masy dodać posiekanego ogórka i rzodkiewkę, dokładnie wymieszać i nafaszerować odłożone połówki białka. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Polecam, naprawdę pycha !

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
lawenda
 Tytuł:
PostNapisane: 20 mar 2008, o 21:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1684
Skąd: Lublin

 1 szt.
jajka zrobię,takie wiosenne.dzięki za przepis


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2008, o 17:24 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6761
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1
Tulipanko, jako, że nie jesteś jaroszką, na pewno masz sprawdzony sposób na ugotowanie dobrego rosołu. Co do niego dodajesz, jakie mięsko, jakie przyprawy?

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 30 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *