Kawa czy herbata
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1498
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Kawa czy herbata
Kawa czy herbata?
Jaką lubicie?Jak przyrządzacie?
A ja i kawkę i herbatkę uwielbiam
Kawkę- najlepiej sypaną, przefiltrowaną z mleczkiem lub pianką ( czasem dodaję odrobinkę cynamonu) :P
A herbatka - zielona (najlepiej smakowa), często słodzę miodem poza tym uwielbiam herbatki owocowe ( truskawkowa z wanilią - polecam) i owocowo - ziołowe ( głównie pijam te z serii Wellness Vitaxu -również polecam )
Jaką lubicie?Jak przyrządzacie?
A ja i kawkę i herbatkę uwielbiam
Kawkę- najlepiej sypaną, przefiltrowaną z mleczkiem lub pianką ( czasem dodaję odrobinkę cynamonu) :P
A herbatka - zielona (najlepiej smakowa), często słodzę miodem poza tym uwielbiam herbatki owocowe ( truskawkowa z wanilią - polecam) i owocowo - ziołowe ( głównie pijam te z serii Wellness Vitaxu -również polecam )
Nie wiem czy wiecie ,ale miodu nie dodaje się do gorącej herbaty ,powoduje to utratę cennych składników zawartych w miodzie.Trzeba poczekać jak ostygnie do 70 stopni .
miaaa ja też uwielbiam herbatki owocowe . Truskawkowej z wanilią jeszcze nie piłam.
Rumianek, miód i cytryna to unikalne połączenie zdrowia i urody. Rumianek ma wspaniały kojący aromat.Miód to prawdziwa esencja składników odżywczych dodających sił witalnych a cytryna nadaje herbacie orzeźwiający smak.
miaaa ja też uwielbiam herbatki owocowe . Truskawkowej z wanilią jeszcze nie piłam.
Rumianek, miód i cytryna to unikalne połączenie zdrowia i urody. Rumianek ma wspaniały kojący aromat.Miód to prawdziwa esencja składników odżywczych dodających sił witalnych a cytryna nadaje herbacie orzeźwiający smak.
Robię kawę (najlepsza była wtedy, gdy jeszcze pijałam naturalną, teraz mogę tylko rozpuszczalną). Musi tyci przestygnąć, żeby kogiel-mogiel się nie zważył (zwarzył?). Dodajemy powoli kogiel-mogiel do przestudzonej kawy, mieszamy i się delektujemy. Smacznego!
zważył od wagi
zwarzył od waru (wrzątku)
Pytasz - masz. Nalewka
zważył od wagi
zwarzył od waru (wrzątku)
Pytasz - masz. Nalewka
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 856
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opolszczyzna
- Kontakt:
Ja zaś uwielbiam wszystko co związane z kawą - najchętniej piję Arabice, którą sama w domu mielę w Thermomixie.
Z tego mojego magicznego urządzenia ubóstwiam wręcz cappuccino o piance na wysokość 3 cm ! Doprawdy jest przepyszne!
Czasem jak mam ochotę - ubarwiam kawę dodatkami np. amaretto, cynamon, rum itp. A do kawki obowiązkowo coś słodkiego 8)
Jeśli chodzi o herbatę - to moja ulubiona to Rooibos (z cytryną lub bez) (parzy sie ją ok. 8 min). Następnie moja druga ulubiona to herbatka z bergamotką... mmm.... pycha. Jeśli chodzi o herbatki smakowe, jakoś nie przechodzą mi przez gardło. Nie wiem czemu.
Od czasu do czasu popija zieloną,. miętową.
Ehh.. nabrałam ochoty na kawcię - pędzę ją sobie zrobić.
Z tego mojego magicznego urządzenia ubóstwiam wręcz cappuccino o piance na wysokość 3 cm ! Doprawdy jest przepyszne!
Czasem jak mam ochotę - ubarwiam kawę dodatkami np. amaretto, cynamon, rum itp. A do kawki obowiązkowo coś słodkiego 8)
Jeśli chodzi o herbatę - to moja ulubiona to Rooibos (z cytryną lub bez) (parzy sie ją ok. 8 min). Następnie moja druga ulubiona to herbatka z bergamotką... mmm.... pycha. Jeśli chodzi o herbatki smakowe, jakoś nie przechodzą mi przez gardło. Nie wiem czemu.
Od czasu do czasu popija zieloną,. miętową.
Ehh.. nabrałam ochoty na kawcię - pędzę ją sobie zrobić.
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
Tym razem nie jest to przepis na ciasto,ale coś co się do ciasta podaje.
Dosłownie kilka minut temu na innym forum przeczytałam o prostych sposobach sporządzania kawy kawy cappucino. Myślę, że Was także to zainteresuje. Wklejam najistotniejsze wątki z dyskusji.
1. Sprzedaję patent na cappuccino,ale takie robione bez użycia ekspresu ciśnieniowego z dyszą do spieniania mleka. okazuję się, że można spienić mleko zwykłą ubijaczką, taką w kształcie gruszki. warunek jest jeden: trzeba to zrobić w trakcie podgrzewania mleka. nie trwa to długo i przy odrobince cierpliwości można uzyskać wspaniałe cappuccino, jakiego nie powstydziłaby się dobra kawiarnia. do wymyślenia patentu skłoniło mnie to, że w moim mieście ciężko trafić na naprawdę dobrą kawiarnię a na ekspres ciśnieniowy mnie nie stać:-( w związku z tym, do robienia kawy używam zwykłej "kawiarki"(włoski albo hiszpański wynalazek), którą można kupić za grosze. wychodzi z niej świetne espresso, wystarczy dodać spienione mleczko, posypać czekoladą i cynamonem i mamy chwilkę przyjemności we własnym domu;-)))
oczywiście, nie chodzi tylko o cappuccino. można zrobić wspaniałe latte, machiato i czego tam dusza zapragnie. albo dodać jakiś syropek smakowy, albo baileysa, amaretto... babeczki kochane, znała któraś z Was taki sposób? i co o nim myślicie?
2.kupiłam kawiarke taką najzwyklejszą, do tego dokupiłam w sklepie "za
4zł"spieniacz do mleka (w ikea są takie same, kosztują z 5zł chyba)
teraz już tylko tak przygotowuję kawę
mleko stawiam w metalowym kubku na płycie i kiedy się podgrzewa ubijam je tym
spieniaczem
kiedyś w tv jakis spec od parzenia kawy powiedział, że mleko podgrzane do temp
70st robi się słodsze, to prawda
3.Do kubka wrzucam 1,5 lyżeczki Idee Cafe rozpuszczalną (może być
równiez inna, ale ta jest najlepsza), cukier (ile kto lubi, a dla
siebie daje slodzik) zalewam to mlekiem z lodówki i wstawiam do
mikrofalówki na 1 minutę. nastepnie mieszam mieszadełkiem z Ikea -
tym za 5 zeta na dwa paluszki. Robi sie mega gruba fantastyczna
pianka i do tego dolewam gorącą wodę. Voila! Kawa jest przepyszna.
Ostatnio nawet znajomy barman był w szoku, że da się cos takiego
zrobić bez maszynki :
4. A ja do sporządzenia pysznego cappuccino używam ... słoika
Zwykłego z zakrętką. Wsypuje do niego tyle łyżeczek kawy
rozpuszczalnej ile robie porcji ( np. 2 łyżeczki na 2 filiżanki),
cukru ( ile kto lubi) , dodaję zwykłej skondensowanej śmietanki( czy
raczej mleczka) do kawy - ok. 1 filiżanki, gotuję wodę i w tym
czasie "potrząsam" zakręconym słoikiem, aż wytworzy się piana- po
prosty kawa z dodatkami zwiększa 2x swoją objętość. Wlewam do
filiżanki, tak do połowy i uzupełniam wrzątkiem PYCHA :)Oczywiście
wszelkiego rodzaju syropy czy przyprawy też można dodać
Dosłownie kilka minut temu na innym forum przeczytałam o prostych sposobach sporządzania kawy kawy cappucino. Myślę, że Was także to zainteresuje. Wklejam najistotniejsze wątki z dyskusji.
1. Sprzedaję patent na cappuccino,ale takie robione bez użycia ekspresu ciśnieniowego z dyszą do spieniania mleka. okazuję się, że można spienić mleko zwykłą ubijaczką, taką w kształcie gruszki. warunek jest jeden: trzeba to zrobić w trakcie podgrzewania mleka. nie trwa to długo i przy odrobince cierpliwości można uzyskać wspaniałe cappuccino, jakiego nie powstydziłaby się dobra kawiarnia. do wymyślenia patentu skłoniło mnie to, że w moim mieście ciężko trafić na naprawdę dobrą kawiarnię a na ekspres ciśnieniowy mnie nie stać:-( w związku z tym, do robienia kawy używam zwykłej "kawiarki"(włoski albo hiszpański wynalazek), którą można kupić za grosze. wychodzi z niej świetne espresso, wystarczy dodać spienione mleczko, posypać czekoladą i cynamonem i mamy chwilkę przyjemności we własnym domu;-)))
oczywiście, nie chodzi tylko o cappuccino. można zrobić wspaniałe latte, machiato i czego tam dusza zapragnie. albo dodać jakiś syropek smakowy, albo baileysa, amaretto... babeczki kochane, znała któraś z Was taki sposób? i co o nim myślicie?
2.kupiłam kawiarke taką najzwyklejszą, do tego dokupiłam w sklepie "za
4zł"spieniacz do mleka (w ikea są takie same, kosztują z 5zł chyba)
teraz już tylko tak przygotowuję kawę
mleko stawiam w metalowym kubku na płycie i kiedy się podgrzewa ubijam je tym
spieniaczem
kiedyś w tv jakis spec od parzenia kawy powiedział, że mleko podgrzane do temp
70st robi się słodsze, to prawda
3.Do kubka wrzucam 1,5 lyżeczki Idee Cafe rozpuszczalną (może być
równiez inna, ale ta jest najlepsza), cukier (ile kto lubi, a dla
siebie daje slodzik) zalewam to mlekiem z lodówki i wstawiam do
mikrofalówki na 1 minutę. nastepnie mieszam mieszadełkiem z Ikea -
tym za 5 zeta na dwa paluszki. Robi sie mega gruba fantastyczna
pianka i do tego dolewam gorącą wodę. Voila! Kawa jest przepyszna.
Ostatnio nawet znajomy barman był w szoku, że da się cos takiego
zrobić bez maszynki :
4. A ja do sporządzenia pysznego cappuccino używam ... słoika
Zwykłego z zakrętką. Wsypuje do niego tyle łyżeczek kawy
rozpuszczalnej ile robie porcji ( np. 2 łyżeczki na 2 filiżanki),
cukru ( ile kto lubi) , dodaję zwykłej skondensowanej śmietanki( czy
raczej mleczka) do kawy - ok. 1 filiżanki, gotuję wodę i w tym
czasie "potrząsam" zakręconym słoikiem, aż wytworzy się piana- po
prosty kawa z dodatkami zwiększa 2x swoją objętość. Wlewam do
filiżanki, tak do połowy i uzupełniam wrzątkiem PYCHA :)Oczywiście
wszelkiego rodzaju syropy czy przyprawy też można dodać
- Thilien
- 100p
- Posty: 109
- Od: 26 cze 2007, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Krzeszowic
- Kontakt:
Ja ostatnio pijam kawy marki carrefour - Etiopska i Brazylijska - 100% arabica, wbrew pozorom (marka), są naprawdę dobre. Piję z ekspresu ciśnieniowego, kupionego dobre parę lat temu (niestety nie wiem jakie ciśnienie - nie mogę się doszukać). Pianka najlepiej wychodzi mi mikserkiem z mleka skondensowanego pomieszanego ze zwykłym 3,2% i podgrzewana mocno na gazie - pycha!
Ostatnio gustuję w zielonej herbacie grejpfrutowej, z torebek. Lubię pu-erh z kostek i darjeeling sypaną
Jak działa na Was kawa?U mnie bardzo różnie, czasem pobudza, czasem nic się nie dzieje, a zdarza się, że robię się nerwowa...
Znalazłam ciekawą książkę : Kawa bez tajemnic. Nawet o uprawie jest coś. Czytał ktoś?
Widzę, że o herbacie też jest z tej serii - Herbata bez tajemnic i Herbaty świata
Pozdrawiam wielbicieli kawy i herbaty
Ostatnio gustuję w zielonej herbacie grejpfrutowej, z torebek. Lubię pu-erh z kostek i darjeeling sypaną
Jak działa na Was kawa?U mnie bardzo różnie, czasem pobudza, czasem nic się nie dzieje, a zdarza się, że robię się nerwowa...
Znalazłam ciekawą książkę : Kawa bez tajemnic. Nawet o uprawie jest coś. Czytał ktoś?
Widzę, że o herbacie też jest z tej serii - Herbata bez tajemnic i Herbaty świata
Pozdrawiam wielbicieli kawy i herbaty
Hej
Dla nie posiadaczy ekspresów proponuję Niezawodny sposób na pianke na kawie: bierzemy słoiczek, wlewany odrobinę mleczka (tylko z mleka łaciatego nie udaje się) (taką jaką zwykle dodajemy do kawy), dodajemy co lubimy np cynamon, przyprawę do piernika, zakręcamy słoiczek, mocno mieszamy i do filiżanki. Pianka gwarantowana.
A jeśłi jesteście fanami kawy tak zwanej sypanej, to zachęcam do trzymania jej w dokładnie zamkniętym opakowaniu w lodówce - nie traci tak szybko aromatu.
Pozdrawiam
Dla nie posiadaczy ekspresów proponuję Niezawodny sposób na pianke na kawie: bierzemy słoiczek, wlewany odrobinę mleczka (tylko z mleka łaciatego nie udaje się) (taką jaką zwykle dodajemy do kawy), dodajemy co lubimy np cynamon, przyprawę do piernika, zakręcamy słoiczek, mocno mieszamy i do filiżanki. Pianka gwarantowana.
A jeśłi jesteście fanami kawy tak zwanej sypanej, to zachęcam do trzymania jej w dokładnie zamkniętym opakowaniu w lodówce - nie traci tak szybko aromatu.
Pozdrawiam
Kasia