Jarmuż
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Jarmuż
Ja dodaję do oleju do czipsów czosnek granulowany i trochę skórki starej z cytryny (oczywiście cytryna bio lub eko).
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- martusia810
- 50p
- Posty: 87
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Jarmuż
Ja uprawiałam fioletowy jarmuż - do tej pory rośnie i systematycznie podskubuje mu listki . Ja mam obsesja na punkcie jarmużu i daję go do wszystkiego co nie jest deserem.
-
- 100p
- Posty: 170
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Illinois, USA
Re: Jarmuż
Martusia w NY sprzedają już lody z jarmużu
Re: Jarmuż
Liście jarmużu przepuszczałam w wolnoobrotowej wyciskarce do soków razem z jabłkami i brokułem. Wychodzi zielony sok "Shreka", pychotka.
Pozdrawiam
Ula
Ula
Re: Jarmuż- jak go jeść?
Wrzucam przepis na moje ulubione jesienno-zimowe danie z jarmużu:
Obiad dla 4 osób na 2 dni
400 g cieciorki namoczyć w dużej ilości wody dzień wcześniej, ugotować bez soli! i odłożyć
Dynia (ciężko powiedzieć dokładnie ile bo kroje w kostkę i mroże na zimę, używam tutaj jeden woreczek ok. 300 g, można samemu zdecydować, dynie zamrożoną (świeżą też można) wrzucam do mniejszego garnka ( niewielką ilością wody) żeby podgotować do miękkości a potem blenduję na sos. (nie doprawiam, bo robię to w dużym docelowym garnku)
Przygotowuję sobie wcześniej liście jarmużu (ja wykorzystuję cały mały pęczek) czyli mniej więcej pół takiego dużego okazu.
Myję, wykrajam grube łodygi i kroję liście na mniejsze kawałki takie jakie nam odpowiadają.
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz (używam oleju kokosowego, ale tu dowolność) i na niewielkim ogniu podgrzewam najpierw przyprawy tj. Kumin, garam masalę, sól, kurkumę, potem wrzucam ugotowaną cieciorkę i chwilkę podsmażam.
Następnie dodaję posiekany jarmuż chwilę podsmażam, sprawdzam czy trzeba dosolić, i dolewam małą ilość wody. Jak jarmuż chwilkę się poddusi, zalewam wszystko sosem z dyni. Sprawdzam czy smak mi odpowiada, ew. dodaje sosu sojowego (najlepszy tamari) i do smaku dodaję kilką łyżeczek koncentratu pomidorowego. Wg własnych preferencji. Można zrobić bardziej pomidorowy jak ktoś woli ale ja nie chcę dominować smaku dyni.
Taki gulasz starcza nam na 2 dni, jemy go z ryżem basmatti. PYCHA!!! Polecam spróbować.
Wskazówki:
Ilość skłądników można samemu sobie wypracować, nigdy nie używam identycznych proporcji, jeśli mam mniej dyni lub więcej, sos jest bardziej lub mniej dyniowy, a resztę uzupełniam wodą i przyprawiam
Często gotuję na szybko więc namoczoną cieciorkę gotuję z samego rana, albo na wieczór, przygotowuję sobie jarmuż , więc jak przychodzę do domu przygotowanie obiadu zajmuję mi max. 20 min, razem z ugotowaniem ryżu.
Obiad dla 4 osób na 2 dni
400 g cieciorki namoczyć w dużej ilości wody dzień wcześniej, ugotować bez soli! i odłożyć
Dynia (ciężko powiedzieć dokładnie ile bo kroje w kostkę i mroże na zimę, używam tutaj jeden woreczek ok. 300 g, można samemu zdecydować, dynie zamrożoną (świeżą też można) wrzucam do mniejszego garnka ( niewielką ilością wody) żeby podgotować do miękkości a potem blenduję na sos. (nie doprawiam, bo robię to w dużym docelowym garnku)
Przygotowuję sobie wcześniej liście jarmużu (ja wykorzystuję cały mały pęczek) czyli mniej więcej pół takiego dużego okazu.
Myję, wykrajam grube łodygi i kroję liście na mniejsze kawałki takie jakie nam odpowiadają.
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz (używam oleju kokosowego, ale tu dowolność) i na niewielkim ogniu podgrzewam najpierw przyprawy tj. Kumin, garam masalę, sól, kurkumę, potem wrzucam ugotowaną cieciorkę i chwilkę podsmażam.
Następnie dodaję posiekany jarmuż chwilę podsmażam, sprawdzam czy trzeba dosolić, i dolewam małą ilość wody. Jak jarmuż chwilkę się poddusi, zalewam wszystko sosem z dyni. Sprawdzam czy smak mi odpowiada, ew. dodaje sosu sojowego (najlepszy tamari) i do smaku dodaję kilką łyżeczek koncentratu pomidorowego. Wg własnych preferencji. Można zrobić bardziej pomidorowy jak ktoś woli ale ja nie chcę dominować smaku dyni.
Taki gulasz starcza nam na 2 dni, jemy go z ryżem basmatti. PYCHA!!! Polecam spróbować.
Wskazówki:
Ilość skłądników można samemu sobie wypracować, nigdy nie używam identycznych proporcji, jeśli mam mniej dyni lub więcej, sos jest bardziej lub mniej dyniowy, a resztę uzupełniam wodą i przyprawiam
Często gotuję na szybko więc namoczoną cieciorkę gotuję z samego rana, albo na wieczór, przygotowuję sobie jarmuż , więc jak przychodzę do domu przygotowanie obiadu zajmuję mi max. 20 min, razem z ugotowaniem ryżu.
Jak może być jeszcze lepiej???
-
- 100p
- Posty: 159
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: gmina Golub-Dobrzyń woj. kujawsko-pomorskie
Re: Jarmuż- jak go jeść?
SURÓWKA
6 liści jarmużu posiekać, dodać 1 startą marchew, 1 starte jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, 2łyżki oleju
łyżeczka cukru. Zamieszać wszystko. GOTOWE!
6 liści jarmużu posiekać, dodać 1 startą marchew, 1 starte jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, 2łyżki oleju
łyżeczka cukru. Zamieszać wszystko. GOTOWE!
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2970
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Jarmuż
Zrobiłam (i zjadłam ) makaron z jarmużem, cebulką i dużą ilością czosnku. Pycha.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Jarmuż
To tak ja czosnek, chociaż w Rydze można zjeść nawet lody! http://www.kiplokukrogs.lv/martusia810 pisze:Ja uprawiałam fioletowy jarmuż - do tej pory rośnie i systematycznie podskubuje mu listki . Ja mam obsesja na punkcie jarmużu i daję go do wszystkiego co nie jest deserem.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Jarmuż z jabłkami (pomidorami)
75 dkg jarmużu
5 dkg tłuszczu
30 dkg kwaśnych jabłek lub pomidorów
2 dkg bułki tartej
sól, cukier do smaku
nać pietruszki
Jarmuż umyć starannie, wyciąć grube nerwy liściowe, poszatkować, podlać niewielką ilością wrzącej wody, dodać tłuszcz i sól; gotować do miękkości bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać jabłka pokrajane w paski lub rozdrobnione pomidory, potrawę odparować, posypać tartą bułką, przyprawić solą i cukrem do smaku, dodać siekaną nać pietruszki.
Jarmuż można przed podaniem wymieszać ze śmietaną.
"Dobra kuchnia", 1975
75 dkg jarmużu
5 dkg tłuszczu
30 dkg kwaśnych jabłek lub pomidorów
2 dkg bułki tartej
sól, cukier do smaku
nać pietruszki
Jarmuż umyć starannie, wyciąć grube nerwy liściowe, poszatkować, podlać niewielką ilością wrzącej wody, dodać tłuszcz i sól; gotować do miękkości bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać jabłka pokrajane w paski lub rozdrobnione pomidory, potrawę odparować, posypać tartą bułką, przyprawić solą i cukrem do smaku, dodać siekaną nać pietruszki.
Jarmuż można przed podaniem wymieszać ze śmietaną.
"Dobra kuchnia", 1975
Beata
Re: Jarmuż
Jarmużu nigdy nie robiłam, ale czytałam że nie mogę bo mam chorą tarczycę, więc nie dla mnie a szkoda.
-
- 100p
- Posty: 119
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Jarmuż
Witam odgrzewam wątek. Mój jarmuż jest już duży i nie wiem co z niego przygotować może ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam Aga
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Polecam zupę i zapiekankę. Surówki też często robię. Potraktuj go jak trochę twardszą kapustę.
Beata