Pierniki na Święta?Kiedy?Jakie?Wyścig z czasem?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6532
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Pierniki na Święta?Kiedy?Jakie?Wyścig z czasem?
Piernik trzeba piec ze sporym wyprzedzeniem, żeby zdążył "wydobrzeć" akurat na Święta. Ale kiedy??? I jaki?
Poproszę o przepisy na duże i małe pierniczki I wszelkie inne porady, jak upiec, jak zdobić, jak przechowywać, jak podawać. Zdjęcia mile widziane
Poproszę o przepisy na duże i małe pierniczki I wszelkie inne porady, jak upiec, jak zdobić, jak przechowywać, jak podawać. Zdjęcia mile widziane
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Ja znam taki przepis na choinkowe pierniczki
3/4 kg mąki
1 maslo ( lub margaryna)
1 szklanka cukru
5 dag kakao
250 g miodu
2 łyżeczki sody
1 całe jajko
2 żółtka
sól, pieprz, cynamon, imbir ( ok 1 łyżki ),1 op przyprawy do pierników
Miód, cukier, masło zagotowac . Zdjąć z ognia ,wsypać mąkę i przyprawy .Po ostygnięciu dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto .
Rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki , piec ok 5-10 min w temp ok 150-180 C .
Mozna upiec teraz i włożyć do pudełka, żeby skruszały a potem tylko ozdobićż
3/4 kg mąki
1 maslo ( lub margaryna)
1 szklanka cukru
5 dag kakao
250 g miodu
2 łyżeczki sody
1 całe jajko
2 żółtka
sól, pieprz, cynamon, imbir ( ok 1 łyżki ),1 op przyprawy do pierników
Miód, cukier, masło zagotowac . Zdjąć z ognia ,wsypać mąkę i przyprawy .Po ostygnięciu dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto .
Rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki , piec ok 5-10 min w temp ok 150-180 C .
Mozna upiec teraz i włożyć do pudełka, żeby skruszały a potem tylko ozdobićż
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Pewnie! Najlepiej jak mają ok 15-20 dni do "doleżenia"piku pisze:Myślę, że jak po "Barbórce" się upiecze to do Świąt będą dobre
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8491
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nalewko - pierniki były też w ubiegłym roku.
Tu dwa przepisy Anety :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=144
A tu przepis Krysi :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=96
Smacznego ;:8
Tu dwa przepisy Anety :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=144
A tu przepis Krysi :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=96
Smacznego ;:8
Poszukuję przepisu na pierniczki,
które na pewno będą miękkie.Mam w swoim kajeciku kilkanaście takich przepisów,ale nigdy nie udało mi się tak upiec,aby były miękkie. Nie wiem co robię nie tak.
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1858
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Pierniczki miękną, jak poleżą 1-2 dni pod ściereczką.
Ja robię wg takiego przepisu Pierniczki orzechowe
Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag miodu
10 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki smietany 22%
1 łyżeczka sody
1 paczuszka przyprawy do pierników (ok. 20 g)
20 dag orzechów włoskich siekanych lub mielonych
Przygotowanie:
Połowę cukru przyrumienić na ciemnozłoty kolor (może być ciemnobrązowy).
Dodajemy do niego miód, pozostały cukier, przyprawę do pierników, wlewamy do tego mleko, dodajemy masło i wolno mieszając zagotowujemy.
Po zagotowaniu dodajemy smietanę i mieszamy.
Po ostudzeniu dodajemy mąki zmieszanej z sodą i wyrabiamy ciasto ręką (ok. 1/2 godz).
Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy na 3-4 godz.
Następnie wałkujemy na grubość 1/2 cm i wykrajamy pierniczki.
Pieczemy na wysmarowanej blasze (albo folii) w temp 200 C.
Po wystygnięciu lukrujemy białym lukrem.
Smacznego!
Ja robię wg takiego przepisu Pierniczki orzechowe
Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag miodu
10 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki smietany 22%
1 łyżeczka sody
1 paczuszka przyprawy do pierników (ok. 20 g)
20 dag orzechów włoskich siekanych lub mielonych
Przygotowanie:
Połowę cukru przyrumienić na ciemnozłoty kolor (może być ciemnobrązowy).
Dodajemy do niego miód, pozostały cukier, przyprawę do pierników, wlewamy do tego mleko, dodajemy masło i wolno mieszając zagotowujemy.
Po zagotowaniu dodajemy smietanę i mieszamy.
Po ostudzeniu dodajemy mąki zmieszanej z sodą i wyrabiamy ciasto ręką (ok. 1/2 godz).
Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy na 3-4 godz.
Następnie wałkujemy na grubość 1/2 cm i wykrajamy pierniczki.
Pieczemy na wysmarowanej blasze (albo folii) w temp 200 C.
Po wystygnięciu lukrujemy białym lukrem.
Smacznego!
Pięknie proszę o sprawdzone przepisy na pierniczki :)
W imieniu mojej córci, proszę Was drodzy forumowicze o przepisy na pierniczki. Obiecałam córce, że w tym roku zmierzę się z tym wyzwaniem i nie skończy się tak jak zwykle, że udamy się do sklepu.... Dziękujemy !!!
Tego na co za późno, tego szkoda...
- gebo13
- 200p
- Posty: 490
- Od: 1 mar 2007, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
A to sobie tu poszukej..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8877
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8877
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Dzięki "Gebo", sobie poszukałam A ze swojej strony poniżej zamieszczam przepis na pierniczki, który moja córka przyniosła od koleżanki ze szkolenej ławy - przepis autorstwa Babci, koleżanki. Babcie mają rady i znają przecież przepisy na wszystko... Moja córka twierdziła poza tym, że pierniczki były wysmienite. W związku z tym trzeba spróbować !
SKŁADNIKI:
1,5 kg mąki pszennej,
0,5 kg miodu sztucznego,
0,5 kg margaryny,
0,5 kg cukru,
6 jaj,
10 dkg kakao,
2 łyżeczki amoniaku,
2-3 paczki "korzeni" (przyprawa do pierników),
5 dkg kawy "prawdziwej z ziarenek" - mielonej.
szczypta soli
WYKONANIE:
Do mąki dodać "korzenie", kakao, szczyptę soli, kawę na sucho. Jajka ubić z połową cukru. Pozostały cukier, tłuszcz i miód rozpuścić na ciepło. W małej ilości wody letniej rozpuścić amoniak. Ubite jajka dodać do mąki oraz rozpuszczony tłuszcz z miodem oraz amoniak. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowac ciasto na grubość ok. 1,5 - 0,5 cm i przy pomocy foremek, szklanki, literatki lub noża wykrawać pierniczki. Piec w temp. 180 stopni do uzyskania pożądanego koloru.
Pierniczki można polać lukrem i poypać kolorową posypką.
Smacznego !
SKŁADNIKI:
1,5 kg mąki pszennej,
0,5 kg miodu sztucznego,
0,5 kg margaryny,
0,5 kg cukru,
6 jaj,
10 dkg kakao,
2 łyżeczki amoniaku,
2-3 paczki "korzeni" (przyprawa do pierników),
5 dkg kawy "prawdziwej z ziarenek" - mielonej.
szczypta soli
WYKONANIE:
Do mąki dodać "korzenie", kakao, szczyptę soli, kawę na sucho. Jajka ubić z połową cukru. Pozostały cukier, tłuszcz i miód rozpuścić na ciepło. W małej ilości wody letniej rozpuścić amoniak. Ubite jajka dodać do mąki oraz rozpuszczony tłuszcz z miodem oraz amoniak. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowac ciasto na grubość ok. 1,5 - 0,5 cm i przy pomocy foremek, szklanki, literatki lub noża wykrawać pierniczki. Piec w temp. 180 stopni do uzyskania pożądanego koloru.
Pierniczki można polać lukrem i poypać kolorową posypką.
Smacznego !
Tego na co za późno, tego szkoda...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Te pierniczki są znakomite:
-400 ml miodu naturalnego
-2 kg mąki
-1kg cukru
-6 jaj
-3-4 paczki przyprawy do pierników
-3 łyżki amoniaku
-1 proszek do pieczenia
-1 paczka kakao (mała)
Z 1/2 kg cukru zrobic karmel, dodac 1/2 szkl. wody zagotować, dodać miód, margarynę , przyprawy , kakao i podgrzać . Wystudzić.
Jajka ubić z resztą cukru .
Mąkę przesiac na stolnicę dodać ubite jajka, amoniak i proszek rozrobione w niewielkiej ilości wody oraz zawartość garnka.
Wyrobić .
Odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia wałkowac , wykrawać pierniczki i piec w 1800C ok. 15-20 min.
Zimne układać w puszkach, albo w garnku przykryć i czekac ok. dwóch tygodni aż zmiękną.
Po upływie tego czasu ozdobić.
-400 ml miodu naturalnego
-2 kg mąki
-1kg cukru
-6 jaj
-3-4 paczki przyprawy do pierników
-3 łyżki amoniaku
-1 proszek do pieczenia
-1 paczka kakao (mała)
Z 1/2 kg cukru zrobic karmel, dodac 1/2 szkl. wody zagotować, dodać miód, margarynę , przyprawy , kakao i podgrzać . Wystudzić.
Jajka ubić z resztą cukru .
Mąkę przesiac na stolnicę dodać ubite jajka, amoniak i proszek rozrobione w niewielkiej ilości wody oraz zawartość garnka.
Wyrobić .
Odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia wałkowac , wykrawać pierniczki i piec w 1800C ok. 15-20 min.
Zimne układać w puszkach, albo w garnku przykryć i czekac ok. dwóch tygodni aż zmiękną.
Po upływie tego czasu ozdobić.