Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 222 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 14  
Autor Wiadomość
goswi
 Tytuł: Przepisy na syropy lecznicze
PostNapisane: 9 lip 2008, o 17:26 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 11
Skąd: Pabianice
Po wielu latach przypomniało mi się, że dobrym syropem przeciwkaszlowym jest syrop z babki lancetowatej. Ubiegłej zimy był stosowany przy kaszlu oskrzelowym i przy anginie. Na działce mam duże ilości babki lancetowatej i postanowiłam sama zrobić syrop na nadchodzącą zimę. Poszperałam i znalazłam przepis. Zrobiłam już pierwszą porcję.
SKŁADNIKI:
100 gram liści babki lancetowatej
100 ml wody
100 gram cukru
50 ml wódki
Liście umyć, pokroić i dodać wodę. Zmiksować, przecisnąć przez płócienną szmatkę sok. Dodac cukier i zagotować. Jeżeli bedą w syropie dobinki liści należy jeszcze raz przecisnąć syrop przez szmatkę. Dodać wódkę i rozlać do butelek.

Zachęcam do zamieszczania przepisów.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lip 2008, o 18:13 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5438
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1 szt.
Ja robię na przeziębienia:
Pędy sosnowe (te, z ktorych potem rozwijają się galązki) jeszcze brązowe, zebrane na przełomie kwietnia/maja zasypuję całkowicie cukrem. Kiedy puszczą sok to zlewam ten gęsty syrop, do syropu dodaję spirytusu w takiej samej ilości. Stoi przez całe lato w ciemnym miejscu, a już jesienią i zimą stosuję przy przeziębieniach. Kieliszek dziennie.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lip 2008, o 18:19 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5438
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1 szt.
Na ból brzucha, nalewka znana mi od dzieciństwa i jak dotąd ZAWSZE skutkująca:
Orzechy włoskie 8-10 szt. zebrane na przełomie czerwca/lipca (zielone z zewnątrz, białe w środku) kroję na połówki a później na plasterki, zalewam całkowicie spirytusem i niewielka ilością przegotowanej wody. Stoi to około 2 miesięcy w zamkniętym słoiku. Następnie zlewam ciecz i przechowuje w ciemnej butelce. Przy bolach brzucha dorośli - 1 kieliszek, dzieci - 1 łyżeczkę. O ile dzieciom nic innego nie pomoże, bo nie sa zbyt skłonne tego pić, jest ohydne w smaku. :lol: Ale działa.
Na orzechówkę jest mnóstwo rożnych przepisow, z cukrem, z cynamonem itp. Ja stosuję od lat taki najprostszy.


Góra   
  Zobacz profil      
 
goswi
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lip 2008, o 20:31 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 11
Skąd: Pabianice
Orzechówkę mam zawsze też w wersji najprostrzej. Pamiętam ją u mojej prababci. Dawniej była w każdym domu. Naprawdę jest skuteczna. Babcia podawała mi jak byłam dziekiem trochę rozcieńczoną wodą.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2008, o 12:13 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6586
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Syrop z cebuli

- cebula biała obrana i drobno pokrojona w półplasterki, albo grubo posiekana
- cukier biały

Cebulę zasypać w słoiku warstwą cukru, zakręcić wieczko, solidnie wstrząsnąć i zostawić do następnego dnia na blacie w kuchni. Proporcje zależą od jędrności cebuli, ja robię na oko tak, żeby cała cebula w słoiku była oblepiona cukrem. Można dodać posiekany czosnek, jeśli ktoś toleruje.

Używać po łyżce trzy - cztery razy dziennie na ból gardła, kaszel, przeziębienie, grypę itp.

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Szamanka
 Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, o 21:04 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1053

 0 szt.
bishop napisał(a):
Ja robię na przeziębienia:
Pędy sosnowe (te, z ktorych potem rozwijają się galązki) jeszcze brązowe, zebrane na przełomie kwietnia/maja zasypuję całkowicie cukrem. Kiedy puszczą sok to zlewam ten gęsty syrop, do syropu dodaję spirytusu w takiej samej ilości. Stoi przez całe lato w ciemnym miejscu, a już jesienią i zimą stosuję przy przeziębieniach. Kieliszek dziennie..


Wyciągam..
Zalać syrop spirytusem? Wydawało mi się, że sam syrop się zlewa i przechowuje, a potem konsumuje ;)

_________________
Ogrodowe początki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, o 09:10 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5438
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1 szt.
Trzeba łączyć pożyteczne z przyjemnym :;230

_________________
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz


Góra   
  Zobacz profil      
 
colezka
 Tytuł: Syropy
PostNapisane: 12 maja 2009, o 09:19 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 706
Skąd: (woj. łódzkie)
A oto przepis mojej babci:

Syrop z czosnku, cytryny, miódu oraz wody

Czosnek(około 4-6 ząbków) trzemy na tarce do miseczki, wciskamy tam sok z cytryny (około 1/2 cytryny), oraz dodajemy trochę miąższu, zalewamy letnia przegotowaną wodą( około pół szklanki, przykrywamy szczelnie wieczkiem lub folią spozywczą, odstawiamy na 24 godziny.
Następnie przecedzamy i dodajemy miód ( około 4-6 łyżeczek). I tak nasz syrop gotowy


Góra   
  Zobacz profil      
 
Rodusik
 Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, o 18:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1120
Skąd: Kaszuby

 1 szt.
Mniszek lekarski na przeziębienie
1 kg cukru
500 kwiatów
2/3 cytryny
Gotujemy kwiaty z wodą i cytryną, kilka minut. Przecedzamy przez płótno.Dodajemy cukier i redukujemy do konsystencji syropu.
Wekujemy.

_________________
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika


Góra   
  Zobacz profil      
 
Szamanka
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 18:17 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1053

 0 szt.
A ja jeszcze raz o syropie z pędów sosny: jak długo takie pędy mają stać zasypane cukrem? Czy potem słoiki się jakoś wekuje?
I czy jeszcze można go robić? Bo chyba już za późno... :roll:

_________________
Ogrodowe początki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-T-s
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 19:52 
Offline
---
Postów: 6106

 0 szt.
I czy ten syropz młodych pędów sosny trzeba zalewać spirytusem???
chciałam dla dzieci...gdzieś czytałam że tylko cukrem...ale ile i jak długo ma stać?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Szamanka
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 19:58 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1053

 0 szt.
Tess, wersja ze spirytusem to inna wersja ;) Mój dziadek robił zawsze sam syrop. Był fantastyczny zimą do herbatki, świetny na kaszel...Uwielbiałam jego aromat... Niestety nie zdążyłam się od dziadka dowiedzieć jaka była receptura..
Ale na pewno jest taki przepis...
Tylko jeszcze gdyby ktoś podał krok po kroku jak go zrobić..

_________________
Ogrodowe początki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Rodusik
 Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2009, o 15:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1120
Skąd: Kaszuby

 1 szt.
Nazbierałam babki lancetowatej i zrobiłam nalewkę na kaszel

_________________
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika


Góra   
  Zobacz profil      
 
EwkaEs
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2009, o 16:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10215
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
SYROP Z KWIATOW DZIKIEGO BZU przeciwkaszlowy
50 kwiatostanów bzu zbieranego z dala od ruchliwych dróg,należy wykruszyć same kwiatki
1 cała cytryna,umyta,wyszorowana,ze skórką
1 kilogram cukru
1 litr wody.
Zagotowujemy na wolnym ogniu, ciepły odcedzamy.Ma słomkowy kolor, konsystencję miodu.
Pozostałe kwiatki wraz z cytryną można dobrze ubić w słoiku i zagotować.Też nadają się do wykorzystania np.do herbaty.

SYROP Z MNISZKA

240 główek mniszka
1 cała cytryna
1 litr wody
1 kg cukru
Robimy tak samo,tylko kwiaty po wygotowaniu wyrzucamy.Jest ciemniejszy, czasem prawie czerwonawy,również o konsystencji miodu.
Oba syropy są skuteczne i smaczne.

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
rezygn0101
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2009, o 18:40 
Offline
---
Postów: 454

 0 szt.
Tess napisał(a):
I czy ten syropz młodych pędów sosny trzeba zalewać spirytusem???
chciałam dla dzieci...gdzieś czytałam że tylko cukrem...ale ile i jak długo ma stać?

Zasypane cukrem pędy sosny (ja robię w proporcji cukier - pędy wagowo 1-2) stoi to w piwnicy 3 tygodnie.
Zlewam syrop i pędy zalewam spirytusem 70% i znowu stoi 3 do 4-ech tygodni.
Syrop to jest wersja zimowa dla dzieci, a pędy zalane spirytusem dla dorosłych. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Szamanka
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2009, o 19:13 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1053

 0 szt.
Teraz to już chyba i tak za późno na robienie sosnowych syropów... :roll:

_________________
Ogrodowe początki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
EwkaEs
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2009, o 20:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10215
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
Szamanko-Za późno, młodych pędów nie ma od jakiś 3 tygodni.Wiem, bo mi mieli przynieść, ktoś podkupił i szukałam.

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 222 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 14  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *