Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 463 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28  
Autor Wiadomość
mandorla
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 25 lut 2020, o 22:13 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 377
Skąd: Warszawa

 1 szt.
No i stało się - kupiłam cytryny, w weekend będę nastawiać! Waham się tylko, czy z imbirem, czy bez imbiru...

_________________
Pozdrawiam słonecznie, Ika


Góra   
  Zobacz profil      
 
Black Rose
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 26 lut 2020, o 13:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2798
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Może nastaw połowę bez a połowę z? :wink:

_________________
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mandorla
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 26 lut 2020, o 18:25 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 377
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Mam tylko jeden odpowiedni słój :wink: . To pewnie najpierw bez, a potem z, skoro ta "z" musi dłużej fermentować...

_________________
Pozdrawiam słonecznie, Ika


Góra   
  Zobacz profil      
 
alunia
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 lip 2020, o 10:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2261

 1 szt.
A czy ktoś z was robił nalewkę miętowa?
Przeglądając przepisy natknęłam się na takową i zastanawiam się czy warto ją zrobić.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 lip 2020, o 14:39 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6461
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Robiłam, ze świeżej mięty.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 19 paź 2020, o 12:45 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Witam, ponieważ jestem tu nowa czytam te Forum od początku :D Trochę czasu to zabiera. Wątek o nalewkach bardzo mnie ciekawi.Nalewki robię od 10 lat, zaczęłam od leczniczych, które sprawdzałam i nadal sprawdzam na sobie :oops: Teraz robię tylko kilka leczniczych ( z dziewanny, z korzeni dzikiej róży, , z mahonii) bo w końcu i te smakowe coś tam zdrowiu dają.
Dziś wklejam przepis na nalewkę na jagodach jałowca- gin.
Obrazek
I.0,7 l. wódki
40 ziaren suszonych jałowca
1 łyżeczka miodu akacjowego
4 igły z sosny
Sposób przygotowania
Do butelki wrzucamy 40 zgniecionych ziaren jałowca, igły z sosny i łyżeczkę miodu akacjowego, wlewamy 0,7 l. wódki i mieszamy tak długo aż rozpuści się miód. Odstawiamy na 14 dni w ciemne miejsce. Nalewka powinna zmienić kolor na złoty i mieć delikatny smak jałowca. Nalewka jest gotowa do picia, owoce jałowca możemy zostawić w butelce. Pijemy mocno schłodzoną, najlepiej z oryginalnym tonikiem.
II. Nalewka jałowcowa to dobry przepis dla osób rozpoczynających przygodę z nalewkami. Receptura jest prosta, niewiele składników, niezbyt długi czas oczekiwania. Właściwie nie może się nie udać. Trzeba jednak zrobić pewne zastrzeżenie: podobnie jak kminkówka, jałowcówka nie każdemu przypadnie do gustu. To trunek raczej wytrawny i mocno aromatyczny. Wielbiciele ginu i borowiczki na pewno się w nim rozsmakują.
Przepis pochodzi z Wielkiej księgi nalewek i jest, jak już wspomniałem, bardzo prosty:
35 suszonych jagód jałowca
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 l spirytusu 95%
opcjonalnie:
łodygi arcydzięgla, kolendra, anyż, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa
Spirytus należy wymieszać z 1/2 l przegotowanej i wystudzonej wody. Jagody jałowca wraz z cukrem wsypujemy do słoja i zalewamy uzyskanym roztworem. Słój na 6 tygodni wędruje w ciemne miejsce, a po tym czasie nastaw jest filtrowany i butelkowany. Nalewka powinna dojrzewać trzy miesiące.
Jest to przepis podstawowy dający spore możliwości modyfikacji. Przede wszystkim można zwiększyć ilość cukru uzyskując alkohol słodszy. Poza tym spotkałem się z pomysłami wzbogacania smaku nalewki poprzez dodanie do niej kilku kawałków łodyg arcydzięgla lub po odrobinie anyżu, kolendry, zmielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków. Wówczas uzyskamy trunek bardziej złożony, który musi dojrzewać dłużej.
Jednak, niezależnie od tego, którą wersję wybierzemy, możemy być pewni wspaniałych wrażeń związanych z delektowaniem się tym alkoholem. / z netu Po posmakowaniu szybciutko dorobiłam jeszcze 1,5 litra i oczywiście zaczęłam modyfikować przepis :) dodałam 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki i ociupinkę gałki muszkatałowej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 20 paź 2020, o 20:14 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
pusto... aż echo niesie :roll: Czyżby Covid wytłukł forumowiczów?
Niezrażona :heja podaję następny przepis na nalewkę. Zrobiłam ją 3 lata temu.
"Nalewka na kiszonych ogórkach
Ogórki kiszone - 1 kg
Koperek - 4 pęczki
Ziele Angielskie - 5 kulek
Pieprz czarny - 5 kulek
Goździk - 3 sztuki
Cynamon 1/2 laski
Czosnek - 1 ząbek
Spirytus 96% - 1 l
Woda demineralizowana - 0,8 l
Przygotowanie 1. Ogórki kroimy na plastry o grubości 1 cm. 2. Ogórki, koperek i resztę przypraw wrzucamy do dużego słoja. 3. Wlewamy wodę i spirytus. 4. Mieszamy, zakręcamy i odstawiamy słój w ciemna chłodne miejsce na 14 dni. 5. Raz dziennie wstrząsamy słojem. 6. Po upływie 14 dni odcedzamy płyn i przelewamy do czystych butelek. 7. Odstawiamy na kolejne 14 dni w chłodne i zaciemnione miejsce. 8. Możemy spożywać. Im dłużej stoi tym jest lepsza. Zdaniem autora przepis brzmi mało zachęcająco, jednak uważa iż warto spróbować!"
Smak jest szokujący- właściwie nie musi się zagryzać kiszonym ogórkiem :) Mnie smakuje, lekko zmrożona. Warto zrobić butelczynę ku zaskoczeniu gości


Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 21 paź 2020, o 17:33 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6461
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Zaglądają i czytają , przynajmniej ja :)

Ciekawa ta jałowcówka, ale nalewka na kiszonych ogórkach to dla mnie szok ;:oj
W życiu bym nie pomyślała :?

Ja natomiast robię nalewkę, ale taką leczniczą wybitnie z trawy cytrynowej i z aksamitki rozpierzchłej.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 21 paź 2020, o 19:14 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Z czystej trawy cytrynowej ale suszonej zrobiłam troszkę na zaprawkę :) mam jeszcze z kaffiru, z korzenia galanganu.
Twoja pewnie jest antywirusowa? Jestem zachwycona szybkim działaniem nalewki z dziewanny na wszelkie infekcje bakteryjne i wirusowe. Aksamitki rozpierzchłej jeszcze nie znam :)
Ostatnia antywirusowa nalewka to z coraz bardziej pospolitej u nas "mięty" czy oregano kubańskiego. Wiem, że to ani mięta ani oregano ale polskiej nazwy jeszcze nie ma a świetnie sobie radzi z wirusami. Ja biorę 20 kropli na mały kieliszek wody gdy muszę się spotkać z ludźmi ;)
Dzięki za odzew :wit bo głupio się pisze w głębokiej ciszy i bez odzewu ;:131


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 21 paź 2020, o 19:30 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Obrazek
Zdjęcie robiłam nocą - wygląda na pełną magii
Świetna lecznicza nalewka na współczesną epidemię.
a)100 g płatków kwiatowych dziewanny wielkokwiatowej
0,5 litra spirytusu 70%
Płatki kwiatowe wsypać do szklanego naczynia, zalać je spirytusem.Naczynie szczelnie zamknąć i postawić na słońcu na
trzy tygodnie. Po upływie tego czasu płyn zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną i przelać do butelek. Te zakorkować i zalakować.
Nalewkę pić po dwadzieścia-trzydzieści kropli na wodę lub cukier dwa razy dziennie. Jest to lek stosowany w przeziębieniu.
b)* 2 szklanki samych kwiatków dziewanny
* 1/2 litra wódki
* literatka spirytusu
Kwiatki-bez zielonych ogonków,szypułek wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem,zamykamy dokładnie i zostawiamy w ciepłym,słonecznym miejscu np.balkon na 3 tygodnie.
Nieraz wstrząsamy słojem.
Nalewkę filtrujemy przez gazę,odciskamy kwiatki i przelewamy do niedużych butelek,zamykamy.Pijemy łyżeczkę nalewki przy przeziębieniu,grypie,kaszlu-najlepiej rozcieńczoną w mleku z miodem.
Nalewką można też nacierać stawy,mięśnie przy nerwobólach,bólach mięśniowych i reumatycznych,zapaleniu korzonków nerwowych oraz w leczeniu opryszczki na ustach,trądziku i zmianach ropnych skóry.

Ja mam dziewannę na działce- uwielbiam te prawie dwumetrowe świeczniki. Robię metodą łatwiejszą. Za każdym przyjazdem na działkę obrywam płatki kwiatów i wrzucam do słoika ze spirytusem (60-70%). Za każdą w9izytą dosypuję. Mniej więcej po miesiącu przecedzam.
Nalewkę zażywa się 3 razy dziennie po 1 łyżeczce rozcieńczonej w wodzie. Stosuje się ją w przeziębieniach, kaszlu i chrypce. Można ją też wcierać bezpośrednio w skórę w bólach kostnych oraz stawowych. Dodatkowo, jeśli wierzyć Marcinowi Siennikowi, autorowi szesnastowiecznego polskiego herbarza wodka z kwiecia dziewanny chroni przed czarami i złe duchy odpędza.
Syrop z kwiatów dziewanny dla dzieci 10 łyżek świeżych kwiatów dziewanny 2 szklanki wody 1 – 1,5 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru 1 cytryna Mocno rozdrobnione kwiaty umieszczamy w garnku. Odmierzoną ilość wody mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Zalewamy kwiaty. Pozostawiamy na 6 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Mieszając powoli doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy na godzinę pod przykryciem. Dokładnie przecedzamy przez sito. Płyn ponownie zagotowujemy. Dodajemy cukier. Odparowujemy aż do uzyskania gęstego syropu. Przelewamy do wyparzonych wrzątkiem butelek.Syrop działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Lek ten podaje się dzieciom po 1 łyżeczce kilkakrotnie w ciągu dnia.
Sprawdziłam nalewkę na sobie, nawet katar kończy się szybciej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 21 paź 2020, o 19:35 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6461
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Pierwszy raz robię z tej trawy i aksamitki.
Aksamitka jest skuteczna zarówna ta rozpierzchła jak i błyszcząca.
O błyszczącej pisze Różański https://rozanski.li/1961/tagetes-czy-ar ... -estragon/
a tu poczytaj o rozpierzchłej http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2776.0

Co do skuteczności anty..... chorobowych to bardzo dobra okazała się cytrynówka.
Musiałabyś się cofnąć do postów wcześniejszych. i poczytać.
Ona jest dobra i na żołądek i na przeziębienie.

Będę mieć w przyszłym roku sporo dziewanny, to koniecznie zrobię.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 21 paź 2020, o 19:42 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Dr Różański to mój guru :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MartisM
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 24 paź 2020, o 16:13 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 902
Skąd: Okolice Wrocławia

 1 szt.
Polecam serdecznie nalewkę z rokitnika na przeziębienia i tym podobne. W moim przypadku za każdym razem poprawa jest z dnia na dzień ;) szkoda, że zeszłoroczna już się skończyła.. tegoroczna jest w trakcie produkcji ;:173 w przyszłym roku zerwę każdy owoc z rokitnika do zera ;:224

_________________
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 24 paź 2020, o 21:21 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Nigdy nie piłam i nie robiłam :) mój rokitnik na działce nawet nie kwitnie ;:145
Gdy tylko zobaczę na bazarze to kupię :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 31 paź 2020, o 21:46 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Interesuję się leczeniem ludowym grzybami. Oficjalna medycyna już też szuka wśród nich leków.
Wypróbowałam sama nalewkę na kurkach (pieprznik jadalny).

Obrazek

Przepis I- jeśli chcemy wykorzystać właściwości kurek, jako środka przeciwko pasożytom, w tym wirusom i grzybom to powinniśmy przyrządzić je w sposób następujący: Nalewka z kurek na wódce dla dorosłych na robaki ludzkie każdego gatunku (proporcje dla jednej osoby) Sposób przygotowania: Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości 2, 3łyżek stołowych. Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę. Słoik podpisać „nalewka z kurek”, aby ktoś się nie pomylił. Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni. Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć. Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki uważając, aby nie przedostały się pokrojone grzybki.

Kuracja przeciwpasożytnicza na robaki ludzkie bez alkoholu Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną. Sposób przygotowania: 0,5 – 1kg kurek oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika. Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne – wysuszone „na wiór”, na noc chowając do domu. Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu. Najlepiej spożywać w postaci kanapki np. chlebek posmarowany masłem i posypany proszkiem z kurek, przykryty liściem sałaty. Można również dodawać do potraw takich jak np. kasze, twarożek, surówki itd. jako przyprawę, ale należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące. Nie przekraczać dawki 1-2 łyżeczek na dobę. Czy do celów leczniczych można kurki suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów? Można, ale suszyć trzeba w temperaturze do 50 stopni, aby zachować jej wszystkie właściwości lecznicze. źródło : Michał Tombak /http://sekrety-zdrowia.org/kurki-wlasciwosci-zdrowotne-przepisy-lecznicze/

Przepis II- Nalewka smakowa bo właściwości lecznicze zniknęły podczas gotowania kurek: Będziemy potrzebować pół litra spirytusu i 20 dkg kurek. Żeby przygotować nalewkę z kurek musimy najpierw kurki delikatnie obgotować – wrzucić na wrzątek, po czym ostudzić. Tak przygotowane kurki wkładamy do butelki lub słoika, po czym zalewamy spirytusem albo wódką. Łatwo możemy stwierdzić kiedy nalewka jest gotowa – grzyby opadną wtedy na dno słoja lub butelki. Nalewka z kurek jest najlepsza podawana dobrze schłodzona.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Teresa Pszczola
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 1 lis 2020, o 11:28 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 651

 0 szt.
Szkoda, że trafiłam za późno na przepis z dziewanną.
Już nigdy nie wykopię dziewanny z ogrodu.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Baszka2
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 1 lis 2020, o 12:38 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Teresa Pszczola napisał(a):
Szkoda, że trafiłam za późno na przepis z dziewanną.
Już nigdy nie wykopię dziewanny z ogrodu.

Ja ją sobie ściągnęłam z lasu :) Wykopałam jednego roku rozetę liści i za rok miałam już "świecę". A po 2 latach rozsiała mi się sama


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 463 ]  Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *