Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 445 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32  
Autor Wiadomość
izaziem
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 30 paź 2018, o 06:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4201
Skąd: kaszuby

 0 szt.
Ale te owoce z syropu są już ususzone ;:173 i są pyszne. Nalewkę mam z ubiegłego roku a teraz chciałam produkt bez procentów.

_________________
Iza - zapraszam
Moje wątki
Po malinowym chruśniaku cz.3- wątek aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 30 paź 2018, o 09:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Takie ususzone można zalać wódką a potem pogryzać po troszku popijając płynem ;:306 .


Góra   
  Zobacz profil      
 
izaziem
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 31 paź 2018, o 17:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4201
Skąd: kaszuby

 0 szt.
A to ciekawy pomysł 8-) , najlepiej to opatentuj...

_________________
Iza - zapraszam
Moje wątki
Po malinowym chruśniaku cz.3- wątek aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 31 paź 2018, o 21:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Nie da rady. Dla Ciebie może to nowatorski sposób ale lud praktykuje to od stuleci :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
Black Rose
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 5 lis 2018, o 13:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2655
Skąd: Warszawa

 1 szt.
W tym roku robię aroniówkę inaczej niż w ubiegłym.
Szkoda mi "zmarnowanego" spirytusu, który wciągnęły owoce i chcę uniknąć większej ilości słojów z "zalewą" stojących przez dłuższy czas.
Zrobię z gotowanych i od razu odcedzonych owoców.
Eksperymentalnie planuję też dodać nieco soku z cytryny.

Od razu wleję też do docelowych butelek.
Trzeba sobie ułatwiać życie, a nie utrudniać ;)

_________________
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 5 lis 2018, o 21:07 
Offline
200p
200p
Postów: 470
Skąd: wwa

 0 szt.
kaLo napisał(a):
Przepis równie prosty jak uprawa winorośli wg. bułgarskiego ludowego porzekadła -"wciśnij łozę w ziemię i pij wino". Nie ma tak prosto. "Słodkie winogrona" wcale nie muszą mieć dużo cukru , wystarczy że będę miały mało kwasów i wrażenie będzie podobne.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.


Po ok 14 dniach przestalo bombelkowac, zlałem i stoi na razie bezczynnie. Smak nie jest rewelacyjny i czuć drożdże.
Można teraz dosłodzić syropem cukrowym?
Ile ma stać zanim przeleje do butelek?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 5 lis 2018, o 21:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Jeżeli fermentacja ustaje nagle to najprawdopodobniej z braku cukru. Dosłodź odrobinę. Powinno ruszyć bo w nastawie nadal są żywe drożdze. Smak wina zależy od smaku winogron i jeżeli nie powala to należy zrobić wino słodsze bo cukier dobrze maskuje różne niedostatki . Jeżeli do wyrobu wina zostały użyte tzw. labruski pochodzące od winorośli truskawkowej to w gotowym wyrobie ujawnia się truskawkowy aromat który nie wszystkim podchodzi. Im bardziej dojrzałe winogrona tym "lisi posmak" wyraźniejszy.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 6 lis 2018, o 21:26 
Offline
200p
200p
Postów: 470
Skąd: wwa

 0 szt.
kaLo napisał(a):
Jeżeli fermentacja ustaje nagle to najprawdopodobniej z braku cukru. Dosłodź odrobinę. Powinno ruszyć bo w nastawie nadal są żywe drożdze. Smak wina zależy od smaku winogron i jeżeli nie powala to należy zrobić wino słodsze bo cukier dobrze maskuje różne niedostatki . Jeżeli do wyrobu wina zostały użyte tzw. labruski pochodzące od winorośli truskawkowej to w gotowym wyrobie ujawnia się truskawkowy aromat który nie wszystkim podchodzi. Im bardziej dojrzałe winogrona tym "lisi posmak" wyraźniejszy.


Dolewalem syropu niezbyt slodkiego dwa razy i fermentacja ruszala na 1~2 dni
Wyszlo ok 3,5 litra wina i teraz mam zamiar zrobic slodki syrop ok 200~300 ml i dolac,odstawic na kilka dni i zlac do butelek.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 6 lis 2018, o 23:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Przed zlaniem do butelek wino powinno być dobrze odfermentowane bo może rozsadzić butelki w razie wtórnej fermentacji. Jeżeli w winie będą żywe drożdże to z braku cukru zabiorą
się za kwasy fermentacja jabłkowo-mlekowa.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Teresa Pszczola
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 7 lis 2018, o 22:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 587

 0 szt.
Pamiętam z młodości, jak mój tato zlał do butelek za świeże wino i zakorkował.
Ale była kanonada, na szczęście w piwniczce.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 lis 2018, o 06:55 
Offline
200p
200p
Postów: 470
Skąd: wwa

 0 szt.
Czyli jak je odfermentowac?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 lis 2018, o 09:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Dać czas.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 lis 2018, o 17:50 
Offline
200p
200p
Postów: 470
Skąd: wwa

 0 szt.
kaLo napisał(a):
Dać czas.


Stoi 10 dni zakrecone w plastikowym pojemniku, ile mu jeszcze dać?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 lis 2018, o 20:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Robienie wina to nie parzenie herbaty. Wino przed zlaniem do butelek powinno być całkowicie klarowne.Trzeba go zlać znad osadu ze 2-3 razy co trwa nawet pół roku. Można też wypić takie mętne teraz. Wybór należy do Ciebie :lol:


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 445 ]  Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 40 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *