Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 445 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  
Autor Wiadomość
nena08
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 1 paź 2018, o 13:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2640
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Elizabetka napisał(a):
Acha....to w takim razie zostawię ten rum na przyszły rok


Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.
Doskonałe do deserów i do wyjadania :D

_________________
Pozdrawiam Anka
Na końcu wydmy. cz.2
Róże na wydmie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 10:13 
Offline
200p
200p
Postów: 498
Skąd: wwa

 0 szt.
Pigwę kroicie drobno czy np na ćwiartki?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 11:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Drobniej niż ćwiartki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 13:07 
Offline
200p
200p
Postów: 498
Skąd: wwa

 0 szt.
Będę miał około 10kg bardzo słodkich ciemnych winogron i chciałbym pierwszy raz zrobić wino.
Ponoć mam pooddzielać owoce, zgnieść rękami i przelać wszystko do gąsiorka (bez drożdży,wody i cukru)
Zatkać korek z rurką fermentacyjną i odstawić na miesiąc po czym zlać i pić.

Będzie ok?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Mikar
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 18:26 
Offline
100p
100p
Postów: 154
Skąd: ok.Siedlec

 1 szt.
Poczytaj na "Forum domowych winiarzy".

_________________
Jerzy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 21:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Przepis równie prosty jak uprawa winorośli wg. bułgarskiego ludowego porzekadła -"wciśnij łozę w ziemię i pij wino". Nie ma tak prosto. "Słodkie winogrona" wcale nie muszą mieć dużo cukru , wystarczy że będę miały mało kwasów i wrażenie będzie podobne.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 21:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Jeżeli wino jest zbyt kwaśne to niestety trzeba je trochę rozcieńczyć dolewając syropu 20% czyli 200 g cukru w litrze wody. Ogólny dodatek tego syropu nie powinien przekraczać 1/4 ogólnej objętości nastawu. Po ustaniu bąbelkowania trzeba ściągnąć młode wino znad osadu, wymyć balon, na powrót wlać do niego wino i odstawić w chłodne miejsce do klarowania. Do butelek można zlewać po co najmniej 6 miesiącach.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 paź 2018, o 12:18 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8575
Skąd: Śląsk

 1 szt.
nena08 napisał(a):

Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.
Doskonałe do deserów i do wyjadania :D


A masz jakiś fajny sprawdzony przepis?
W tym roku to już raczej nie bo wiśnie przerobione ale na przyszły rok chętnie. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2018, o 13:49 
Offline
200p
200p
Postów: 498
Skąd: wwa

 0 szt.
kaLo napisał(a):
Przepis równie prosty jak uprawa winorośli wg. bułgarskiego ludowego porzekadła -"wciśnij łozę w ziemię i pij wino". Nie ma tak prosto. "Słodkie winogrona" wcale nie muszą mieć dużo cukru , wystarczy że będę miały mało kwasów i wrażenie będzie podobne.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.


Po 10 dniach fermentacja ustała, co dalej jeśli doleje syropu cukrowego i nie ruszy?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2018, o 14:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 387
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Powinna ruszyć na nowo. Jeżeli nie, zawsze możesz dać drożdże do trudnej fermentacji, np. Bayanus.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2018, o 14:52 
Offline
200p
200p
Postów: 498
Skąd: wwa

 0 szt.
Jeszcze inna kwestia, czy sok z pigwy gotujecie przed zlaniem w butelki tak jak np malinowy ?
Nigdy nie robiłem soku bo wszystko szło w nalewki ale mam w tym roku nadmiar więc sok się przyda.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2018, o 21:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Zależy ile ma w sobie cukru. Jednak bezpieczniej zagotować a jeszcze lepiej zrobić to w słoiczkach.


Góra   
  Zobacz profil      
 
izaziem
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 29 paź 2018, o 17:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4201
Skąd: kaszuby

 0 szt.
Też mam dylemat z sokiem z pigwy. Miałam zasypane cukrem żeby zrobić kandyzowane owoce a sok wykorzystać. Trzeba naprawdę zrobić gęsty syrop, żeby nie fermentowało. Wtedy jednak jest dla mnie za słodki. Jedyne wyjście to pasteryzacja w słoikach. Myślałam o zmieszaniu tego ze spirytusem, ale z sokiem się zważy, a jak rozcieńczę jeszcze spirytus to będzie za słaba nalewka 8-)

_________________
Iza - zapraszam
Moje wątki
Po malinowym chruśniaku cz.3- wątek aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 29 paź 2018, o 18:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Zalej słabszym spirtem te zacukrzone owoce.


Góra   
  Zobacz profil      
 
izaziem
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 30 paź 2018, o 07:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4201
Skąd: kaszuby

 0 szt.
Ale te owoce z syropu są już ususzone ;:173 i są pyszne. Nalewkę mam z ubiegłego roku a teraz chciałam produkt bez procentów.

_________________
Iza - zapraszam
Moje wątki
Po malinowym chruśniaku cz.3- wątek aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 30 paź 2018, o 10:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Takie ususzone można zalać wódką a potem pogryzać po troszku popijając płynem ;:306 .


Góra   
  Zobacz profil      
 
izaziem
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 31 paź 2018, o 18:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4201
Skąd: kaszuby

 0 szt.
A to ciekawy pomysł 8-) , najlepiej to opatentuj...

_________________
Iza - zapraszam
Moje wątki
Po malinowym chruśniaku cz.3- wątek aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 445 ]  Idź do strony nr...        1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *