Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 463 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  
Autor Wiadomość
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 wrz 2018, o 20:32 
Offline
500p
500p
Postów: 533
Skąd: wwa

 0 szt.
Myślicie że już dojrzały czy dać im kilka dni na parapecie?

Obrazek

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bzado
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 12:16 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
dsk121 napisał(a):
Myślicie że już dojrzały czy dać im kilka dni na parapecie?


Wg mnie za zielone. Powinny być całkowicie żółte. Jak z jakiegoś powodu trzeba je zebrać (bo np opadły) to spokojnie mogą dwa tygodnie leżeć na parapecie.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marconi_exe
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 13 wrz 2018, o 10:32 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1432
Skąd: Tykwowisko środkowopolskie

 więcej niż 1 szt.
Dzisiaj nastawiłem nalewkę ze świeżych fig. Przepis z głowy.

Figi świeże są teraz w jednym dyskoncie za 0,59zł

1 kg fig
1,5l wódki 60%
miód do smaku
1 cytryna bez skóry
1 małe rajskie jabłuszko dla koloru

Do otrzymania etanolu o zawartości alkoholu 60% należy zmieszać 0,5 l wody i 1 l spirytusu 90%.

Obrazek

_________________
” Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził.” Syracha 38
Marek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 30 wrz 2018, o 21:12 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8524
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Mam owoce pigwowca i rum 80% :wink: ...czy ktoś majstrował nalewkę z takich zdobyczy. :?: :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 30 wrz 2018, o 21:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Tuzemak? Jest mocno aromatyczny i może zdominować pigwowca.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 1 paź 2018, o 09:50 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8524
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Acha....to w takim razie zostawię ten rum na przyszły rok i zrobię nalewkę dokładaną...czyli, w miarę dojrzewania owoców sezonowych do słoja będę je dodawać.
Piłam coś takiego właśnie na tym rumie i smakowało jak złoto. :wink:

Pozostaje więc sprawdzona receptura Andrzejka Any57 (pigwówka i pestkówka). :)
Dzięki Kalo. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 1 paź 2018, o 10:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Troszkę rumu możesz dodać dla podkręcenia smaku smaku ale ostrożnie. Zamiast rumu możesz dodać do nalewu trochę suszonej skórki pomarańczowej i odrobinę korzenia arcydzięgla.


Góra   
  Zobacz profil      
 
nena08
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 1 paź 2018, o 13:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2662
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Elizabetka napisał(a):
Acha....to w takim razie zostawię ten rum na przyszły rok


Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.
Doskonałe do deserów i do wyjadania :D

_________________
Pozdrawiam Anka
Na końcu wydmy. cz.2
Róże na wydmie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 10:13 
Offline
500p
500p
Postów: 533
Skąd: wwa

 0 szt.
Pigwę kroicie drobno czy np na ćwiartki?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 11:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Drobniej niż ćwiartki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 13:07 
Offline
500p
500p
Postów: 533
Skąd: wwa

 0 szt.
Będę miał około 10kg bardzo słodkich ciemnych winogron i chciałbym pierwszy raz zrobić wino.
Ponoć mam pooddzielać owoce, zgnieść rękami i przelać wszystko do gąsiorka (bez drożdży,wody i cukru)
Zatkać korek z rurką fermentacyjną i odstawić na miesiąc po czym zlać i pić.

Będzie ok?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Mikar
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 18:26 
Offline
100p
100p
Postów: 156
Skąd: ok.Siedlec

 1 szt.
Poczytaj na "Forum domowych winiarzy".

_________________
Jerzy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 21:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Przepis równie prosty jak uprawa winorośli wg. bułgarskiego ludowego porzekadła -"wciśnij łozę w ziemię i pij wino". Nie ma tak prosto. "Słodkie winogrona" wcale nie muszą mieć dużo cukru , wystarczy że będę miały mało kwasów i wrażenie będzie podobne.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 3 paź 2018, o 21:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11300
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Jeżeli wino jest zbyt kwaśne to niestety trzeba je trochę rozcieńczyć dolewając syropu 20% czyli 200 g cukru w litrze wody. Ogólny dodatek tego syropu nie powinien przekraczać 1/4 ogólnej objętości nastawu. Po ustaniu bąbelkowania trzeba ściągnąć młode wino znad osadu, wymyć balon, na powrót wlać do niego wino i odstawić w chłodne miejsce do klarowania. Do butelek można zlewać po co najmniej 6 miesiącach.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 paź 2018, o 12:18 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8524
Skąd: Śląsk

 1 szt.
nena08 napisał(a):

Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.
Doskonałe do deserów i do wyjadania :D


A masz jakiś fajny sprawdzony przepis?
W tym roku to już raczej nie bo wiśnie przerobione ale na przyszły rok chętnie. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2018, o 13:49 
Offline
500p
500p
Postów: 533
Skąd: wwa

 0 szt.
kaLo napisał(a):
Przepis równie prosty jak uprawa winorośli wg. bułgarskiego ludowego porzekadła -"wciśnij łozę w ziemię i pij wino". Nie ma tak prosto. "Słodkie winogrona" wcale nie muszą mieć dużo cukru , wystarczy że będę miały mało kwasów i wrażenie będzie podobne.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.


Po 10 dniach fermentacja ustała, co dalej jeśli doleje syropu cukrowego i nie ruszy?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2018, o 14:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 442
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Powinna ruszyć na nowo. Jeżeli nie, zawsze możesz dać drożdże do trudnej fermentacji, np. Bayanus.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 463 ]  Idź do strony nr...        1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *