Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7325
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Janusz, poszłam oberwać trochę tego berberysu.
Nawet nie myślałam, że się tak zawezmę, bo mi się uzbierało 3/4 takiego litrowego wiadereczka po serku.
Teraz w necie się doczytałam, że polecają zrywać jego owoce np grabkami do borówek.
Ja przecież takie mam, ze tez nie pomyślałam tylko sobie akupunkturę zafundowałam
W ogóle ten berberys jest baaardzo dobry na wszelkie sprawy.
Pigwowiec robiłam taki mega zdrowotny, tzn utarty szybko w maszynie, zmieszany z cukrem trochę i wpakowany od razu do słoiczków i zapasteryzowany, żeby stracił jak najmniej wit.C. Nie chciałam na surowo, bo wtedy trzeba dawać strasznie dużo cukru.
No i zostało mi go trochę, już mi się nie chciało w jakiś malusi słoiczek pakować, więc zalałam wódką.
Wrzuciłam do niego derenia ( miałam zalewać właściwie go winem, ale zmieniłam pomysł)
no i dołożę ten berberys.
Berberys i Mahonia
Ciekawe, że po przymrozkach wzrasta w owocach berberysu wit. C, odwrotnie niż u róży,
gdzie po przymrozkach spada zaw. wit.C
Pelikano- w tym roku nie miałam zbiorów, ale mam wino, mogę później połączyć.
Nawet nie myślałam, że się tak zawezmę, bo mi się uzbierało 3/4 takiego litrowego wiadereczka po serku.
Teraz w necie się doczytałam, że polecają zrywać jego owoce np grabkami do borówek.
Ja przecież takie mam, ze tez nie pomyślałam tylko sobie akupunkturę zafundowałam
W ogóle ten berberys jest baaardzo dobry na wszelkie sprawy.
Pigwowiec robiłam taki mega zdrowotny, tzn utarty szybko w maszynie, zmieszany z cukrem trochę i wpakowany od razu do słoiczków i zapasteryzowany, żeby stracił jak najmniej wit.C. Nie chciałam na surowo, bo wtedy trzeba dawać strasznie dużo cukru.
No i zostało mi go trochę, już mi się nie chciało w jakiś malusi słoiczek pakować, więc zalałam wódką.
Wrzuciłam do niego derenia ( miałam zalewać właściwie go winem, ale zmieniłam pomysł)
no i dołożę ten berberys.
Berberys i Mahonia
Ciekawe, że po przymrozkach wzrasta w owocach berberysu wit. C, odwrotnie niż u róży,
gdzie po przymrozkach spada zaw. wit.C
Pelikano- w tym roku nie miałam zbiorów, ale mam wino, mogę później połączyć.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
A ja w tym roku pierwszy raz chce śliwowicę zrobić Jakieś rady odnośnie proporcji spirytusu i wódki?
A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty ? to, co wyrośnie ? zbieraj.
A ty czcij ? co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera.
A ty czcij ? co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
To nie będzie śliwowica, która jest robiona ze spirytusu śliwkowego (trzeba przepędzić zacier śliwkowy) tylko śliwówka. Zdaje się , że pelikano ma dobry przepis.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ja robiłem 'Likier śliwkowy o mocy 32*' wg przepisu z książki 'Domowy wyrób win' Jana Cieślaka. Robiłem inaczej syrop, i coś tam jeszcze modyfikowałem/drobiazgi. W sumie to jest przepis niestandardowy, bo robi się nalew na śliwkach + 2 rodzaje zapraw + syrop = likier z aromatyzowanego nalewu śliwkowego. Nie każdemu chce się bawić, ale obalam mit, że ze śliwek wyjdzie beleco. Ten likier jest znakomity, robiłem w 2015.
Teraz to nie jest pora, bo śliwek już nie ma. Dokładny swój przepis mam, jakby ktoś potrzebował, chyba rozczytam swoje bazgroły, bo notatki robiłem w książce
Kalo jak wyszedł fermentowany dereń?
Teraz to nie jest pora, bo śliwek już nie ma. Dokładny swój przepis mam, jakby ktoś potrzebował, chyba rozczytam swoje bazgroły, bo notatki robiłem w książce
Kalo jak wyszedł fermentowany dereń?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Na razie stoi i czeka na lepsze czasy tzn. na wolne środki na zakup spirytusu. W smaku jest b. OK. Takie mocne , słodkie wino, delikatniejsze w smaku niż nalew na świeże owoce. Widocznie coś się ulotniło z CO2 i doszły też nutki pochodzące od estrów i alkoholi wyższych powstałych podczas fermentacji. Może być całkiem ciekawie .
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Pigwówka mi wyszła palce lizać, ale... za słaba. Robiłem na spirycie. Chciałbym dolać gotowego 'sklepowego' %. Co by pasowało?
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2882
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Spirytus.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Poza spirytusem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Może chili?
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ja nalewkę z pigwy robię pół na pół spirytus i wódka. Dodaję laskę cynamonu i kilka goździków. Wszystkim nam smakuje. To jedna z lepszych nalewek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Spróbuj ze skórką pomarańczową i odrobiną korzenia arcydzięgla. Od takiej to się nie oderwiesz
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
No dzięki, zawsze mogę na Was liczyć dałem trochę rumu i szlachetniejszej czystej.
To wileńska pigwówka - % z odrobiną rumu, na miodzie i cukrze, z sokiem pomarańczy + skóra pomarańczy bez albedo + śladowa iloścć korzenia arcydzięglakaLo pisze:Spróbuj ze skórką pomarańczową i odrobiną korzenia arcydzięgla
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
W tym moim przepisie jest też korzeń arcydzięgla - tylko u mnie w mieście niedostępny. Ale bez niego jest super. Zapomniałam o miodzie - też dodaję.