Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 489 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 29  
Autor Wiadomość
whitedame
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 9 lip 2016, o 23:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3463
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
U mnie też zatrzęsienie porzeczek, nie przejemy w żaden sposób i bez wina się nie obejdzie. Z czym je połączyć jeśli twierdzisz Janusz, że z samych wino będzie zbyt ostre?
Czereśni i wiśni u nas jak na lekarstwo bo omarzły kwiaty, obrodził za to agrest i papierówki.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
izaziem
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 13 lip 2016, o 23:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4190
Skąd: kaszuby

 0 szt.
Ratunku! czy jest sposób na uratowanie ściętego spirytusu?
Wymyśliłam sobie nalewkę z agrestu. Zrobiłam sok z cukrem przez sokownik. Wyszedł super. W kieliszku zrobiłam próbę ze spirytusem - bomba! Ale jak mieszałam sok ze spirytusem to zrobiła mi się jakby kaszka. Czy to się jakoś przerobi albo wymiesza? No tyle dobra nie może się zmarnować :roll:

_________________
Iza - zapraszam
Moje wątki
Po malinowym chruśniaku cz.3- wątek aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 14 lip 2016, o 00:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11299
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Łyżeczką , łyżeczką. Nie może się zmarnować. :D
Ściętych pektyn nie "odetniesz". Następnym razem zrób spirytusowy nalew na agrest i dopiero potem dosladzaj , a jeszcze lepiej zlej alko a owoce zasyp cukrem, potem zmieszaj nalew z otrzymanym syropem. Owoce można dodawać do deserów, lodów itp.
Możesz też przerobić na galarretkę przy pomocy żelatyny. Zamiast części żelatyny można dać galaretkę agrestową dla kolorku.


Góra   
  Zobacz profil      
 
nena08
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 14 lip 2016, o 07:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2648
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Moja żurawinowa często występuje w postaci galaretki. :D Nikomu to nie przeszkadza.

_________________
Pozdrawiam Anka
Na końcu wydmy. cz.2
Róże na wydmie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
izaziem
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 15 lip 2016, o 10:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4190
Skąd: kaszuby

 0 szt.
Zawsze zalewałam owoce z cukrem i było dobrze. Jednak z tego względu, że agrest jest mało soczysty a owoców nalewkowych nie da się przejeść[nawet wiśni i moreli] to wymyśliłam chytry plan z sokiem. A myślicie, że jak bym nie posłodziła soku to by się nie ścięło?
No musi być jakiś sposób na to mieszanie. Jak bym rozcieńczyła spiryt a potem dodała sok to by wyszło za słabe...

_________________
Iza - zapraszam
Moje wątki
Po malinowym chruśniaku cz.3- wątek aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-11
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 16 lip 2016, o 12:42 
Offline
---
Postów: 3509

 0 szt.
izaziem ja podbieram mojej żonie syrop z owoców zasypywanych cukrem, ale łączę ze spirytem 70%, leję i jednocześnie mieszam, tak np zaczynam ratafię, ale robiłem już tak z malinami, truskawkami i wiśniami, nic się nie zważyło viewtopic.php?p=5250119#p5250119

Bardzo polecam do nalewek czerwone owoce berberysu..też jako zamiennik cytryny.
Tą bardzo chwalę: tarnina+owoce róży+berberys (4:2:1 wagowo), tarnina z pestkami, róża oczyszczona.

W tym roku eksperymentuję z borówką czerwoną, piłem i ;:224


Góra   
  Zobacz profil      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 01:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2462
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
whitedame napisał(a):
U mnie też zatrzęsienie porzeczek, nie przejemy w żaden sposób i bez wina się nie obejdzie. Z czym je połączyć jeśli twierdzisz Janusz, że z samych wino będzie zbyt ostre?
Czereśni i wiśni u nas jak na lekarstwo bo omarzły kwiaty, obrodził za to agrest i papierówki.


Ja porzeczki na wino łącze z wiśniami, lub mieszam czerwoną z czarną, od wielu lat robie winą wcześniej mój tata mnie uczył, zawsze wychodzą wspaniałe wina w typie porto, mocne, ok 18 procent i słodkie. W tym roku nastwione mam 3 balony po 30 l czarna porzeczka- jak dla mnie to jedno z lepszych win i wcale nie jest ostre jak Janusz pisze, ale to rzecz gustu, czarna porzeczka z wisnią oczywiście niedrylowana, bo pestka daje specyficzny posmak, czerwoną porzeczkę w tym roku łączę z malinami, ale w swojej piwniczce mam już różne kombinacje, włącznie z winem na ryżu, ;:306 najlepiej eksperymentować potem można określić swoje preferencje smakowe. Ja osobiście lubie wina w składzie z czarną porzeczką, najlepsze moje wino z roku 2005 to kombinacja czarnej porzeczki, wiśni, aronii i miodu ;:108 Życzę powodzenia z przygodą Tworzenia wina własnej roboty :)

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2 Aktualny
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 09:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11299
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
MORANGO napisał(a):
.. czarna porzeczka- jak dla mnie to jedno z lepszych win i wcale nie jest ostre jak Janusz pisze,


kaLo napisał(a):
Czerwone porzeczki maja zbyt ostry smak jak dla mnie. Wino też mi nie podchodzi. O niebo lepsze jest z białych.


:?:


Góra   
  Zobacz profil      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 12:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2462
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
kaLo napisał(a):
MORANGO napisał(a):
.. czarna porzeczka- jak dla mnie to jedno z lepszych win i wcale nie jest ostre jak Janusz pisze,


kaLo napisał(a):
Czerwone porzeczki maja zbyt ostry smak jak dla mnie. Wino też mi nie podchodzi. O niebo lepsze jest z białych.


:?:



Ot widzisz Janusz, tak się rozpędziłam, że żle przeczytałam ;:306 wybacz ten błąd ;:180 białe porzeczki są rzeczywiście bardziej delikatne, ale ja mam ten problem, że co kupię sadzonkę białego jakims cudem zawsze rośnie mi czerwona, tak wiec odpuściłam sobie .... w ogóle bardzo lubie białaski sobie pojeść. A co do wina z czerwonych porzeczek super łączy się z malinami, i wiśniami ;:333

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2 Aktualny
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 12:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11299
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
To też wiem, ale swoich wiśni i malin mam za mało, żeby dawać do wina. Próbowalem czerwoną wg przepisu rozcieńczać ale traciło aromat i smak. Rozcieńczone mniej było zbyt kwaśne. Idąc za radami portalu winiarzy domowych część moszczu rozcieńczałem a część odkwaszałem węglanem wapnia . Efekt był trochę lepszy ale też taki sobie. W tym roku zaszalałem i zrobiłem ryżowiec , w którym stosowany kwas cytrynowy i część wody zastąpiłem moszczem porzeczkowym.Teraz grzecznie czekam na pierwsze efekty.


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 12:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3463
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
A ja wykopałam się wreszcie spod zwałów błota po oberwaniu chmury nocą z 12 na 13 lipca i czas byłby najwyższy przerobić porzeczkę zerwaną tydzień temu. Tylko że mam jej 3 kg, reszta owoców ( tzn malina, czereśnia i czarna porzeczka) na krzakach a leje non stop.
I stąd moje pytanie: czy można robić wino na raty, a jeśli tak to jak? Osobno fermentować moszcze a potem łączyć? Czy jakoś inaczej?

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 12:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11299
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Robiąc wino z owoców mieszanych masz mniejszy bałagan ale efekt końcowy jest określony od samego początku. Mając wina jednoowocowe możesz je mieszać w dowolnych proporcjach i w ten sposób otrzymać kilka różnych win.


Góra   
  Zobacz profil      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 13:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2462
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
whitedame napisał(a):
A ja wykopałam się wreszcie spod zwałów błota po oberwaniu chmury nocą z 12 na 13 lipca i czas byłby najwyższy przerobić porzeczkę zerwaną tydzień temu. Tylko że mam jej 3 kg, reszta owoców ( tzn malina, czereśnia i czarna porzeczka) na krzakach a leje non stop.
I stąd moje pytanie: czy można robić wino na raty, a jeśli tak to jak? Osobno fermentować moszcze a potem łączyć? Czy jakoś inaczej?


Ja robię tak, owoce zasypuję w balonie cukrem, np. porzeczka czerwona teraz siedzi zasypana i czeka aż maliny dojrzeją, wówczas dorzucam owoce malin (które wcześniej też zasupuje cukrem w słojach, dopiero potem dodaję przegotowaną wode, dosypuje cukru, pożywkę, drożdze....w czasie fermentacji sprawdzam słodkość i dosypuje w razie co cukru, zbyt duża ilość cukry potrafi zatrzymać fermentacje. Mi oczywiscie zależy też na mocy wina, wiec tak robię. To dla mnie metoda najlepsza, kiedyś wyciskałam sok na moszcz, ale są dwie szkoły według starych podręczników ja wole zasypywać owoce.

Mieszanie wina inaczej Janusz to kupażowanie, aby mieszać wina nie koniecznie trzeba robić wina jednoowocowe, ja czasami mieszam też swoje wieloowocowe.

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2 Aktualny
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 13:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2462
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
kaLo napisał(a):
To też wiem, ale swoich wiśni i malin mam za mało, żeby dawać do wina. Próbowalem czerwoną wg przepisu rozcieńczać ale traciło aromat i smak. Rozcieńczone mniej było zbyt kwaśne. Idąc za radami portalu winiarzy domowych część moszczu rozcieńczałem a część odkwaszałem węglanem wapnia . Efekt był trochę lepszy ale też taki sobie. W tym roku zaszalałem i zrobiłem ryżowiec , w którym stosowany kwas cytrynowy i część wody zastąpiłem moszczem porzeczkowym.Teraz grzecznie czekam na pierwsze efekty.


Janusz a próbowałeś łączyć czerwoną porzeczkę z czarną ? To jest super kompozycja

Co do kwasowości wina:

Porzeczka czerwona nie powinna dać Tobie kwaśnego wina, najwidoczniej coś żle robisz!!! Porzeczka czerwona zawiera 1,50-2,56 % kwasów czarna dla porównania czarna 2,20-4,0 % najmniej kwasów mają dla porównania poziomki 0,5-1,75 % najwięcej żurawiny 2,10-4,10 %, no ale do rzeczy:

Nadmierna kwasowość powstaje zazwyczaj przy niewłaściwym dodaniu wody do moszczu!!! ale łatwo ją usunąć, jest na to kilka metod
1. Zmieszanie wina nadmiernie kwaśnego z winem mało kwaśnym
2, Dodanie cukru, wody, pożywki, drożdży i ponowne przefermentowanie
3. Można dodać też cukru przy winach zawierających duży procent alkoholu ( przy lekkich wianch się tego nie robi ponieważ dodanie cukru spowoduję ponowną fermentacje.
4. Wspomniany przez ciebie wglan wapnia

Ja nie mam z kwasowością nigdy problemu, a wina z czerwonych porzeczek wychodzą wyborne szczególnie te z pod ręki mojego taty :)

Ja wino ryżowe robiłam z dodatkiem rodzynek soku z cytryny :) wyszła prawie sakę ;:306

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2 Aktualny
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 13:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11299
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
A nastaw winny złożony z co najmniej 2 odmian to cuvee

PS.
Wolałem "mieszać", bo w tym drugim słowie można strzelić dwa byki a jak się dobrze postarać, to i trzy ;:173
Może moja odmiana czerwonych daje takie smaki, które mi nie podchodzą. W tym roku robię: porzeczka czerwona+trochę czarnej i białej +zeszłoroczne zaległości derenia z zamrażarki+ wiśnie+maliny.Taka winna ratafia :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 lip 2016, o 14:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2462
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
;:306 a już się bałam, że strzeliłam byka z tym kupażowaniem, na szczęście udało mi się poprawnie napisać ale masz racje w słowie tym można i 3 byki strzelić.

Dziś nastawiam 4 balon wina, natchnełam się i eksperymentuję dalej zaczynam od jagód czarnych, nad dalszym składem się zastanowię jeszcze.

A tak dla podpowiedzi z jakich owoców znanych mi można robić wina, ja oczywiście nie próbowałam ze wszystkich, bo i tak uważam że najlepsze to porzeczki, wiśnie, maliny ale korci mnie na wino pomidorowe w tym roku, surowca mam aż nad to ;:306

a wiec: do produkcji win nadają się: agrest, berberys, bez czarny, borówka czernica (jagoda czarna), borówka brusznica, brzoskwinia, czeremcha, czereśnia, dereń, melony, gruszki, głóg, jabłka, jarzębina, jeżyny, morwa, maliny, morele, pigwa, pomarańcza, porzeczki, pomidory, poziomki, rabarbar, śliwki, winogrona, wiśnie.

Wina z suszu; Suszona śliwka, suszone jabłka, figi, daktyle.

Wina z żyta ( mi wyszedł prawie bimber, nigdy więcej nie powtórzę tego wina), ryżowe pycha :)
Wina miodowe - pycha !!!!
Szampan- to dla mnie wyzwanie, ale chyba się odważe

A na zbliżające party szykuję Poziomkową Bowlę :)

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2 Aktualny
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 20 lip 2016, o 21:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3463
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Szampana robili dawniej moi dziadkowie, tylko że mieli butelki i korki, teraz nie wiem skąd bym je wzięła.
Robili go z wina ( najlepszego ) i destylatu z wina czyli domowego brandy. Niezłe było, nawet przepis mi się zachował ( o dziwo bo Dziadziuś nie lubił zapisywać i wszystko mu siedziało w głowie).
A to moje dzisiejsze dzieło, moszcz wyciskany metodą Janusza z porzeczek czerwonych, czarnych i malin a odrobina śliwek zmiksowana w malakserze i odciśnięty sok, wytłoki zaparzone i odcedzone ( to taki nasz domowy patent jak nie mam tego pektocośtam), w sumie miałam 4 kg owoców, drożdże Burgund.
Obrazek

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 489 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 29  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *