Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 489 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Wiadomość
alunia
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 7 wrz 2021, o 15:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2209

 1 szt.
Jeśli to śliwka tak zwana mirabelka to jest świetna na wino. Mój mąż robi już 5rok pod rząd wino w tych śliwek i jest naprawdę świetne.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rosynant
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 7 wrz 2021, o 21:48 
Offline
200p
200p
Postów: 458

 1 szt.
Spróbuj tej śliwki na smak, zwłaszcza jak skórka. Gdyż np. u nas (tj. w Polsce) używana na podkłądkę ałycza jest niesmaczna, może też być gorzkawa; tyle że jest bardziej mrozoodporna niż inne.
W UK może być inna. O ile to masz ałyczę - myrobalan, cherry plum.
Są smaczne odmiany ałycz, raczej czerwone czy z rumieńcem, o miąższu soczystym, bez mączności, i z tego sok, dżem, wino czy sosy do mięs wychodzą dobrze.
Na dżem najprościej zagotować śliwkę krótko, byle zmiękła, i przetrzeć - by nie wygotować za dużo absmaków ze skórki, gdyby co.
Wrzucę fotkę takiej smaczniejszej dla obrazu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Rosynant
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 7 wrz 2021, o 22:00 
Offline
200p
200p
Postów: 458

 1 szt.
Smaczna ałycza
Obrazek

W UK popularna jest też St. Julien - ałycza, podobna jak wyż lecz owoc zielonkawy bodaj; jak też pochodne Węgierki Wangenheima.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 7 wrz 2021, o 22:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 986
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
W sadzie gdzie rosły kiedyś śliwy wyrosła mi właśnie czerwona pyszna mirabelka. Niestety zarosła jabłoń rosnącą obok. W tym roku tak się potoczyło, że nie skorzystałam z niej prawie, ale w przyszłym roku muszę spróbować z winem.

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rosynant
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 wrz 2021, o 00:48 
Offline
200p
200p
Postów: 458

 1 szt.
P.S.
Sos śliwkowy - przyprawowy do mięs, że przypadkiem wspomniałem, a rzecz zapomniana.
Stary specjał staropolskiej kuchni, czy może tutejszej kuchni królewskiej?
Potrzebne są zaś te właśnie południiowe stare, bałkańskie śliwki, tzw. 'tureckie' - z ostro-korzenną skórką.
Co zaznaczam, bo teraz można kupić u nas specyjały pod nazwą typu schab pieczony ze śliwką, tylko że wtykną weń amerykańską renklodę i myślą że to to samo.. ;:138 .

Zagotowujemy - jak kto woli przepis w propocji to powiedzmy że z kilo ałycz (lub damaszek, lubaszek - w każdem razie korzennych śliwek tych zabytkowych); wrzucić w gruby rondel, podlać odrobinę wody by miały w czym się rozejść, ale nie żeby wywar zrobić :lol: na dodając ze dwie główki czosnku (rozebrać na ząbki, ich ze skórki obierać nie trzeba koniecznie, można przeciąć),można też nawrzucać cebuli; dać soli ze dwie łyżeczki, i trochę miodu jeśli nadmiernie kwaśno smakuje; i po łyżeczce pi razy oko sypnąć pieprzu, ziela, goździków, cynamonu, ostrej papryki, estragonu, czarnuszki, kolendry (należy te korzenie utłuc w moździeży, bo będą zaraz przez sito fasowane). I co tam komu w duszy gra, bo ja np. dodaję sporo imbiru, pasuje. I koperku.
Jak się ma zielone zioła to dodać zresztą co jest. Aromatycznie a korzennie ma być.
To się krótko zagotowuje, kilka minut. Aby zmiękło. Potem przefasować przez grubsze sito, by oddzielić pestki iskóry, ale cały miąższ przeszedł.
Potem tradycyjnie należy to pogotować jeszcze z pół godzinki-godzinkę zagęszczając, doprawiając ile do smaku tzreba, także miodem i octem/winem, do smaku. Takie to tradycje, może i słuszne, lecz ja to w mniejsze słoiki i pasteryzuję na trwale w szybkowarze.

Kto bardziej ciekaw niech guglnie "tkemali" - tradycja, klasyka; osobiście choć wypróbowawszy, wolę jednak sposoby babcine C.K Żywiecko-Krakowskie, smaki węgiersko-bułgaskie, że smaki dzieciństwa...


Góra   
  Zobacz profil      
 
iwonaceae
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 wrz 2021, o 01:15 
Offline
200p
200p
Postów: 225
Skąd: Ipswich, UK

 0 szt.
Dziękuję wszystki za odpowiedzi :wit

Powinnam była dodać, że to granatowa śliwka. Jak dojrzeje to jest bardzo dobra, soczysta, tyle tylko, że drobne owoce i ta pestka nie odchodzi. Na zdjęciu próbowałam odzielić pestkę w dobrze dojrzałej śliwce, a obok owoce na drzewie:
Obrazek Obrazek
A tu całe drzewo:
Obrazek
Podejrzewam więc, że ta się nadaje na przetwory. Trochę się zniechęciłam czytając różne przepisy, bo wszędzie trzeba wyjąć pestki, a tu nie ma szans. Nie pomyślałam, żeby zagotować i przetrzeć przez sito ;:124

Rosynant, dziękuję za cenne wskazówki. Tak się składa, że jest kilka śliw na tej działce i tylko jedna wygląda na szlachetną odmianę, coś jak nasza Renkloda Ulena, tylko jest zielona, nie zmienia koloru na żółty po dojrzeniu. U jej podstawy odrosty korzeniowe to też zielone śliwki, tylko mniejsze od tej szlachetnej i nie tak soczyste. Inne śliwy mają jeszcze mniejsze owoce, zielone z lekkim rumieńcem, bardzo kwaśne póki co. Może to ałycza? Czyli nie ma co sobie głowy nią zawracać? Na wiosnę spróbuję zaszczepić na niej jakąś inną odmianę.

_________________
Pozdrawiam,
Iwona


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rosynant
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 wrz 2021, o 01:29 
Offline
200p
200p
Postów: 458

 1 szt.
Renkloda Zielona - nieco mniejsza, nie zółknie po dojrzeniu. Jest kilka podkładek do śłiw wyhodowanych na jej postawie, francuskich, używają i Anglicy. Torinel mi się kojarzy.
Jak wspomniałem, może to i St.Julien.
Te niebieskie mogą pochodzić i od Węgierki i od Cara.
Tak czy owak rzecz się sprowadza do smaku.
Zagotuj i skosztuj.
Te drobne śliwki można też w słoiki jako kompot; jak są, z pestkami. Napełniasz słoik pełno, dodajesz 1-2 łyżki cukru na litrowy (można więcej jak słodycze lubią ), dolać wody, przegotowanej, gorącej do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować. Zimą poręczne.
:wit


Góra   
  Zobacz profil      
 
iwonaceae
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 wrz 2021, o 01:36 
Offline
200p
200p
Postów: 225
Skąd: Ipswich, UK

 0 szt.
Tak! To będzie Renkloda Zielona ;:oj
A podkładka i odrosty korzeniowe od niej to faktycznie St.Julien - poczytałam trochę i znalazłam zdjęcie owoców. To jest to ;:138
Jeszcze raz dziękuję! W weekend zabieram się za przetwory :tan

_________________
Pozdrawiam,
Iwona


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Telimenka
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 wrz 2021, o 02:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1571

 0 szt.
Rosynant napisał(a):
P.S.
Sos śliwkowy -
To się krótko zagotowuje, kilka minut. Aby zmiękło. Potem przefasować przez grubsze sito, by oddzielić pestki i skóry, aby cały miąższ przeszedł.
Potem tradycyjnie należy to pogotować jeszcze z pół godzinki-godzinkę zagęszczając, doprawiając ile do smaku trzeba..

Do odparowania/zagęszczenia wstawiam brytfankę z powidłami do piekarnika na wolniutkim ogniu, tak żeby tylko lekko pyrkało. Nie trzeba często mieszać i się nie przypali.
Rosynant Dziękuję za przepis na sos śliwkowy. Też chętnie skorzystam i zrobię taki rarytasik ;:333 .


Góra   
  Zobacz profil      
 
dsk121
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 13 wrz 2021, o 16:51 
Offline
500p
500p
Postów: 572
Skąd: wwa

 0 szt.
Mam mnóstwo zielonej pigwy, dojrzeje w domu?
Robiliście nalewki z zielonej?
Zawsze kroiłem na małe kawałeczki ale teraz mam tyle że nie dam rady z krojeniem na małe.
Jak będą na pół lub na ćwiartki dadzą dużo soku?

Słyszałem też o zagotowaniu pokrojonej pigwy i przez noc oddaje ona dużo soku

Dziękuję za porady


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lilbee
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 24 wrz 2021, o 08:40 
Offline
200p
200p
Postów: 205
Skąd: Lublin

 1 szt.
Hejo. A czy ktoś z Was robił nalewke z orzecha laskowego?
W spisie treści nie działa link :( nalewkę lub likier.

_________________
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alutka1963
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 8 paź 2021, o 13:32 
Offline
100p
100p
Postów: 155
Skąd: Bartoszyce

 więcej niż 1 szt.
dsk121 napisał(a):
Mam mnóstwo zielonej pigwy, dojrzeje w domu?
Robiliście nalewki z zielonej?
Zawsze kroiłem na małe kawałeczki ale teraz mam tyle że nie dam rady z krojeniem na małe.
Jak będą na pół lub na ćwiartki dadzą dużo soku?

Słyszałem też o zagotowaniu pokrojonej pigwy i przez noc oddaje ona dużo soku

Dziękuję za porady

Owoce pigwowca ładnie dojrzewają w domu,
trzeba trochę poczekać.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 11 paź 2021, o 09:10 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6819
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Pigwa, a pigwowiec to dwie różne rośliny. :!:

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 489 ]  Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *