Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- Marconi_exe
- 1000p
- Posty: 1472
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Tykwowisko środkowopolskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Dzisiaj nastawiłem nalewkę ze świeżych fig. Przepis z głowy.
Figi świeże są teraz w jednym dyskoncie za 0,59zł
1 kg fig
1,5l wódki 60%
miód do smaku
1 cytryna bez skóry
1 małe rajskie jabłuszko dla koloru
Do otrzymania etanolu o zawartości alkoholu 60% należy zmieszać 0,5 l wody i 1 l spirytusu 90%.
Figi świeże są teraz w jednym dyskoncie za 0,59zł
1 kg fig
1,5l wódki 60%
miód do smaku
1 cytryna bez skóry
1 małe rajskie jabłuszko dla koloru
Do otrzymania etanolu o zawartości alkoholu 60% należy zmieszać 0,5 l wody i 1 l spirytusu 90%.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Mam owoce pigwowca i rum 80% ...czy ktoś majstrował nalewkę z takich zdobyczy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Tuzemak? Jest mocno aromatyczny i może zdominować pigwowca.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
aha....to w takim razie zostawię ten rum na przyszły rok i zrobię nalewkę dokładaną...czyli, w miarę dojrzewania owoców sezonowych do słoja będę je dodawać.
Piłam coś takiego właśnie na tym rumie i smakowało jak złoto.
Pozostaje więc sprawdzona receptura Andrzejka Any57 (pigwówka i pestkówka).
Dzięki Kalo.
Piłam coś takiego właśnie na tym rumie i smakowało jak złoto.
Pozostaje więc sprawdzona receptura Andrzejka Any57 (pigwówka i pestkówka).
Dzięki Kalo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Troszkę rumu możesz dodać dla podkręcenia smaku smaku ale ostrożnie. Zamiast rumu możesz dodać do nalewu trochę suszonej skórki pomarańczowej i odrobinę korzenia arcydzięgla.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2648
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.Elizabetka pisze:aha....to w takim razie zostawię ten rum na przyszły rok
Doskonałe do deserów i do wyjadania
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Pigwę kroicie drobno czy np na ćwiartki?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Drobniej niż ćwiartki.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Będę miał około 10kg bardzo słodkich ciemnych winogron i chciałbym pierwszy raz zrobić wino.
Ponoć mam pooddzielać owoce, zgnieść rękami i przelać wszystko do gąsiorka (bez drożdży,wody i cukru)
Zatkać korek z rurką fermentacyjną i odstawić na miesiąc po czym zlać i pić.
Będzie ok?
Ponoć mam pooddzielać owoce, zgnieść rękami i przelać wszystko do gąsiorka (bez drożdży,wody i cukru)
Zatkać korek z rurką fermentacyjną i odstawić na miesiąc po czym zlać i pić.
Będzie ok?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Przepis równie prosty jak uprawa winorośli wg. bułgarskiego ludowego porzekadła -"wciśnij łozę w ziemię i pij wino". Nie ma tak prosto. "Słodkie winogrona" wcale nie muszą mieć dużo cukru , wystarczy że będę miały mało kwasów i wrażenie będzie podobne.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Jeżeli wino jest zbyt kwaśne to niestety trzeba je trochę rozcieńczyć dolewając syropu 20% czyli 200 g cukru w litrze wody. Ogólny dodatek tego syropu nie powinien przekraczać 1/4 ogólnej objętości nastawu. Po ustaniu bąbelkowania trzeba ściągnąć młode wino znad osadu, wymyć balon, na powrót wlać do niego wino i odstawić w chłodne miejsce do klarowania. Do butelek można zlewać po co najmniej 6 miesiącach.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
A masz jakiś fajny sprawdzony przepis?nena08 pisze:
Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.
Doskonałe do deserów i do wyjadania
W tym roku to już raczej nie bo wiśnie przerobione ale na przyszły rok chętnie.