Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Posty: 1472
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Tykwowisko środkowopolskie
Kontakt:

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Dzisiaj nastawiłem nalewkę ze świeżych fig. Przepis z głowy.

Figi świeże są teraz w jednym dyskoncie za 0,59zł

1 kg fig
1,5l wódki 60%
miód do smaku
1 cytryna bez skóry
1 małe rajskie jabłuszko dla koloru

Do otrzymania etanolu o zawartości alkoholu 60% należy zmieszać 0,5 l wody i 1 l spirytusu 90%.

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Mam owoce pigwowca i rum 80% :wink: ...czy ktoś majstrował nalewkę z takich zdobyczy. :?: :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Tuzemak? Jest mocno aromatyczny i może zdominować pigwowca.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

aha....to w takim razie zostawię ten rum na przyszły rok i zrobię nalewkę dokładaną...czyli, w miarę dojrzewania owoców sezonowych do słoja będę je dodawać.
Piłam coś takiego właśnie na tym rumie i smakowało jak złoto. :wink:

Pozostaje więc sprawdzona receptura Andrzejka Any57 (pigwówka i pestkówka). :)
Dzięki Kalo. :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Troszkę rumu możesz dodać dla podkręcenia smaku smaku ale ostrożnie. Zamiast rumu możesz dodać do nalewu trochę suszonej skórki pomarańczowej i odrobinę korzenia arcydzięgla.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2648
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Elizabetka pisze:aha....to w takim razie zostawię ten rum na przyszły rok
Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.
Doskonałe do deserów i do wyjadania :D
dsk121
500p
500p
Posty: 590
Od: 5 sie 2016, o 10:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: wwa

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Pigwę kroicie drobno czy np na ćwiartki?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Drobniej niż ćwiartki.
dsk121
500p
500p
Posty: 590
Od: 5 sie 2016, o 10:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: wwa

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Będę miał około 10kg bardzo słodkich ciemnych winogron i chciałbym pierwszy raz zrobić wino.
Ponoć mam pooddzielać owoce, zgnieść rękami i przelać wszystko do gąsiorka (bez drożdży,wody i cukru)
Zatkać korek z rurką fermentacyjną i odstawić na miesiąc po czym zlać i pić.

Będzie ok?
Mikar
100p
100p
Posty: 182
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: ok.Siedlec

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Poczytaj na "Forum domowych winiarzy".
Jerzy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Przepis równie prosty jak uprawa winorośli wg. bułgarskiego ludowego porzekadła -"wciśnij łozę w ziemię i pij wino". Nie ma tak prosto. "Słodkie winogrona" wcale nie muszą mieć dużo cukru , wystarczy że będę miały mało kwasów i wrażenie będzie podobne.
Żeby poszło wszystko dobrze nie należy myć winogron bo spłuczesz drożdże. Gnieść możesz nie rękami a słoikiem lub butelką w garnku 3-4 litry, jednak ostrożnie aby nie gnieść pestek. Po zgnieceniu zostaw pulpę w du.zym naczyniu na kilka dni aby zaczęła się fermentacja. Dzięki temu pestki opadną na dno a skórki wypłyną na powierzchnię i będzie łatwiej odcedzić sok, który należy wlać do gąsiorka . Po kilku, kilkunastu dniach fermentacja ustanie najprawdopodobniej z braku cukru w nastawie. Należy spróbować i ew. dosłodzić . Najlepiej syropem normalnym czyli 1kg cukru w 1 litrze (zrobić mniej, np. 200 ml). Należy dosładzać ostrożnie, po kilkadziesiąt mililitrów syropu na kilka litrów nastawu, żeby nie przesłodzić. Jeżeli fermentacja ruszy to oznacza, że zabraklo cukru, jeżeli nie to drożdze osiągnęły kres swoich możliwości i dalsze dosładzanie spowoduje tylko dodanie słodyczy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Jeżeli wino jest zbyt kwaśne to niestety trzeba je trochę rozcieńczyć dolewając syropu 20% czyli 200 g cukru w litrze wody. Ogólny dodatek tego syropu nie powinien przekraczać 1/4 ogólnej objętości nastawu. Po ustaniu bąbelkowania trzeba ściągnąć młode wino znad osadu, wymyć balon, na powrót wlać do niego wino i odstawić w chłodne miejsce do klarowania. Do butelek można zlewać po co najmniej 6 miesiącach.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

nena08 pisze:
Zużyj go do zrobienia wiśni w rumie.
Doskonałe do deserów i do wyjadania :D
A masz jakiś fajny sprawdzony przepis?
W tym roku to już raczej nie bo wiśnie przerobione ale na przyszły rok chętnie. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”