Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 269 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  
Autor Wiadomość
Malagenia
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 20 mar 2016, o 16:42 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 138
Skąd: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)

 ---
Yes, of course, thx.

Co do kiszonej papryki, to już znalazłam u Ciebie, że dodajesz ją do części kiszonej kapusty. Sęk w tym, że w moim 1-os. gospodarstwie nigdy jeszcze nie rzuciłam się na kiszenie kapusty, choć czasem mnie kusi. Oczywiście nie ma mowy o beczkach, co najwyżej w słoikach. Na moje potrzeby przetworowanie ograniczam głównie do marynat, konfitur itp., a kiszę tylko ogórki na małosolne, w większym słoju do bieżącego pałaszowania :wink: Sił już coraz mniej i jakoś coraz mniej mi się chce :oops:
Podobną paprykę spróbowałam, kilka lat temu w moim warzywniaczku mieli, papryka była nadziana kiszoną kapustą. Bardzo mi smakowała.

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 20 mar 2016, o 18:40 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Iza, specjal for You:

Obrazek

Obrazek
8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 20 mar 2016, o 22:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2491
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Pachwina z praski rewelacja. w ogóle pachwina w moim przekonaniu lepsza i czasami bardziej chudsza od boczku. A Papryka i ogórki kiszone wyglądają smakowicie ;:oj :tan Czyli kisisz Piotrze je razem z kapustą? a ogórki też... muszę wypróbować, bo to i ciekawie wygląda i pewnie super smakuje ;:333

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki-NASIONA POMIDORÓW odmian Rosyjskich


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Malagenia
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 21 mar 2016, o 21:49 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 138
Skąd: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)

 ---
YES YES YES ;:215 ;:215 ;:215
Dzięki Piotrusiu ;:180 ;:196
Wiesz, dobrze, że mieszkam daleko, bo bezczelnie wprosiłabym się na degustację ;:65 ;:136
To też pewnie Twoje dzieło, zapytam jak przedmówczyni - kisisz je razem z kapustą ? i te ogóraski też ?
Jak wspomniałam, nie kisiłam kapusty, liznęłam tylko ciut teorii i takie techniczne pytanko mnie nurtuje - kapustę trzeba odgazowywać, chyba to się nazywa przebijanie, to jak Ty to robisz mając w kapuście choćby i tylko te połówki papryk, o których pisałeś, a już nie wspomnę o całych nafaszerowanych, by ich nie pouszkadzać ?

Jeśli takie w takie rarytasiki się bawisz, to może i kapustę w całych głowach kisisz i liście winorośli ;:oj
Nie jadłam nigdy gołąbków z kiszonej kapusty, a tak chętnie bym spróbowała. Widywałam przepisy z jakąś domową szybką metodą kiszenia pojedyńczych liści, lecz nie wiem czy ona jest coś warta :? Masz zdanie na ten temat ?

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 22 mar 2016, o 06:31 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Wszystko można zrobić, jak się ma chęci i odpowiednie poczucie smaku. Do kiszenia papryk i ogórków wrócę jak tegoroczne urosną. Całej główki kapusty nie kisiłem, ale takie gołąbki z ich liści robiłem i jadłem, sa niezłe, choć ja wolę z parzonej kapusty. Dobre są również gołąbki zawijane w liście winogron. Jednak najważniejszy w całej gołąbkowej zabawie jest wsad, czyli odpowiednio dobrane mięso bez żadnych węglowodanowych dodatków.

Polecam natomiast golonkę marynowaną w kwasie z kapusty, Ewa dostała przepis, więc czekam na Jej relacje. :D

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 23 mar 2016, o 19:39 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Biała wielkanocna na soli zrobiona:


Obrazek

Obrazek

Królowa wędlin parzonych już się pekluje:

Obrazek
Obrazek



a z racji przerobienia świnki nie obyło się bez świeżonki:

Obrazek

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 26 mar 2016, o 18:03 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Co z tego będzie?


Obrazek

dla Zwycięzcy przewidziana nagroda. ;:77

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cyganka77
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 26 mar 2016, o 18:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Galantyna z kurczaka :).

_________________
Aśka
Kawałek szczęścia cz. 2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malgoska141
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 26 mar 2016, o 18:24 
Offline
500p
500p
Postów: 537
Skąd: okolice Kańczugi, Podkarpackie

 1 szt.
Schab

_________________
Kwiatki Małgorzatki
Sprzedam, wymienię


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 26 mar 2016, o 20:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7784
Skąd: Gdynia

 ---
Baleron :wink:

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 26 mar 2016, o 20:38 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Wygrała Aśka (Cyganka), nagroda jest Nalewka. Będzie wysłana pocztą. Uczestniczkom dziękuję za udział w zabawie. :D

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cyganka77
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 26 mar 2016, o 20:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Piotrze kiedyś robiłam :). Chciałabym zobaczyć, jak wygląda po rozkrojeniu :).
Wielkie dzięki za konkurs :).

_________________
Aśka
Kawałek szczęścia cz. 2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 26 mar 2016, o 21:13 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Wielkanocna galantyna jest z jajem w środku, foty pokażę.

8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 27 mar 2016, o 12:47 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Tak wygląda:


Obrazek

do tego kilka świątecznych wędlin:

szynka parzona z galaretką , peklowania na sucho (mięsień trójgłowy z łopatki):


Obrazek

i reszta świątecznych mięs, niekoniecznie wędzonych :

Obrazek

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 269 ]  Idź do strony nr...        1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *