Domowa słonina, sało

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1427
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Domowa słonina, sało

Post »

Zamierzam pierwszy raz zrobić sało tylko trochę boję się tego że będą tam jakieś pasożyty,bakterie itp.
Naprawdę słonina po kilku dniach w soli nadaje się do jedzenia bez żadnej obróbki cieplnej?
W internecie jest dużo przepisów ze wschodu i tam każdy robi to na zimno.

https://www.youtube.com/watch?v=peQoM3_LNow
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowe Sało

Post »

Nic jej nie będzie, a lepiej ją potrzymać w temp lodówki ,potem parzyć lub/i podwędzić.
Niemniej ważny jest tutaj drobny szczegół, ta słonina powinna być gruba na 4 palce.

8-)
Moje wątki
Festina Lente
x-a-8
---
Posty: 960
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowa słonina, sało

Post »

Trzeba zrobić środowisko sprzyjające pracy pożytecznych bakterii.
Reszta zrobi się sama.

Ja teraz właśnie nastawiłem na święta polędwiczkę suszoną dojrzewającą, schab
i szynkę.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowa słonina, sało

Post »

Słonina z bakteriami, chyba nie wiesz co piszesz, bo tak się jej nie robi.
Co innego wędliny zaszczepione i dojrzewające w specjalnych warunkach, jak np salami.

Polędwica "dojrzewająca" , czy szynka to bardzo prosta metoda, jak zjeść przyprawione surowe mięso, pozbawione wody.
O żadnych kulturach bakteryjnych tu nie ma mowy.

8-)
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”