Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 13, 14, 15, 16, 17
Autor Wiadomość
orlik755
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 28 lut 2017, o 12:18 
Offline
200p
200p
Postów: 362

 1 szt.
Jeśli jeszcze tego nie jadłaś, to radzę zacząć od zakiszenia 1 kg pekinki, nie od 10 kg. Nie wiadomo czy Ci posmakuje.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
PostNapisane: 7 lis 2017, o 14:13 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 776
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Ukisiłam brukselkę - pyszna!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
PostNapisane: 5 gru 2017, o 17:29 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 776
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
PatiLu napisał(a):
acia1065A powiesz jak robiłaś ten podagrycznik dla laika? U mnie panoszy sie w malinach- nie wiedziałam, że można go jeść :heja

Nie podałam przepisu, przepraszam. Młode listki podagrycznika dokładnie umyć, ułożyć ściśle w słoiku i zalać gorącą solanką (na 1 litr wody 1 łyżka soli). Po 3 - 4 dniach można jeść.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
PostNapisane: 29 gru 2017, o 12:10 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 776
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Warzywa mieszane kiszone
I.

2 kg słodkiej zielonej papryki
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1/2 kg selerów korzeniowych lub łodyg selera naciowego
1/2 kg jabłek
1 główka czosnku
15 dkg soli
10 dkg cukru
II.
1 kg białej kapusty
1 kg słodkiej zielonej papryki
1 kg buraków
1 kg selerów korzeniowych
1 kg porów
15 dkg soli
5 dkg cukru
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
główka czosnku
III.
1 kg czerwonej kapusty
1 kg marchwi
1 kg porów
1 kg jabłek
1 kg słodkiej zielonej papryki
15 dkg soli
5 dkg cukru
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
IV.
1 kg białej kapusty
1 kg cebuli
1 kg selerów korzeniowych
1 kg porów
1 kg jabłek
15 dkg posiekanych liści pietruszki lub selera naciowego
15 dkg soli
1/4 łyżeczki przyprawy chilli
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
Przygotować składniki wg. jednej z podanych proporcji.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, osączyć i poszatkować.
Wymieszać z solą i przyprawami. Ubić tak jak kapustę kiszoną. Zostawić do fermentacji, a potem wynieść do zimnego pomieszczenia.
W zimie wykorzystywać w postaci surówek.
Wg. książki Zofii Zawistowskiej "Przetwory domowe dawne i nowe" z 1990.
Ja jak na razie zrobiłam zestaw nr I. Pyszny!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 228 ]  Idź do strony nr...        1 ... 13, 14, 15, 16, 17

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *