Czyli zakwas.artur1968 pisze:Ale najpyszniejszy jest sok z kiszonych buraków ćwikłowych.
Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Pomidory zakisiłam po zachęceniu mnie przez Beatkę i jestem nimi zachwycona. Najlepiej ze wszystkich wypadła odmiana Kmicic. Po ukiszeniu są one nadal twarde i zachowały idealnie kształt. Można je ładnie pokroić na cząstki, więc zastosowanie mają bardzo szerokie. Nadają się nie tylko na zakąskę, ale można nimi dekorować potrawy, czy pokroić w plastry na kanapkę. Smak jest naprawdę ok. Inne odmiany, które kisiłam nie zachowały takiej formy, są mocno rozciapciane, albo mają mnóstwo pestek jak np. Perła Małopolski.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Nie widzę potrzeby przekierowywania na inne fora, kto będzie zainteresowany to sam sobie znajdzie w sieci. szarotka66
Od siebie dodam przepis na kimchi:
2 kapusty pekińskie
2 czubate łyżki soli
Pokroić kapustę w duże kawałki i zalać ciepłą wodą z rozpuszczoną solą. Zostawić na parę godzin, mieszając od czasu do czasu. Kapusta zmięknie i zmniejszy objętość. Odcedzić ją i przepłukać z solanki pod bieżącą wodą.
Do tak przygotowanej kapusty dodać:
2 czubate łyżki czerwonej papryki wymieszane na pastę z wodą (w oryginale powinna być koreańska pasta Kochu Chang - coś jak Harrisa, ale mniej ostra i z dodatkiem sosu sojowego)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka zmiażdżonego świeżego imbiru
3 - 4 dymki (z braku zastąpiłam posiekanym porem)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1/2 startego jabłka
1/2 startej cebuli
1/2 startej gruszki
ok 150 ml wody
Wszystko dokładnie wymieszać (w rękawiczkach!) i przełożyć do słoików, postawić na tacy, bo może wyciekać sok. Zostawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej a potem przenieść do zimnego miejsca.
Jest ukiszona po ok. 3 tygodniach.
Podobnie można kisić ogórki i kapustę Bok Choi.
I kiszone cytryny:
8 cytryn (tyle zmieściło mi się w litrowym słoiku)
gruboziarnista sól morska (użyłam zwykłej soli)
listek laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kawałek laski cynamonu
2 goździki
kilka nasion kolendry
Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sól. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy. Cytryny w trakcie wkładania puściły dużo soku, zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej. Używamy je do potraw z mięsa w stylu marokańskim np. tagine. Usuwa się miąższ i bierze tylko skórkę, są bardzo aromatyczne!
Od siebie dodam przepis na kimchi:
2 kapusty pekińskie
2 czubate łyżki soli
Pokroić kapustę w duże kawałki i zalać ciepłą wodą z rozpuszczoną solą. Zostawić na parę godzin, mieszając od czasu do czasu. Kapusta zmięknie i zmniejszy objętość. Odcedzić ją i przepłukać z solanki pod bieżącą wodą.
Do tak przygotowanej kapusty dodać:
2 czubate łyżki czerwonej papryki wymieszane na pastę z wodą (w oryginale powinna być koreańska pasta Kochu Chang - coś jak Harrisa, ale mniej ostra i z dodatkiem sosu sojowego)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka zmiażdżonego świeżego imbiru
3 - 4 dymki (z braku zastąpiłam posiekanym porem)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1/2 startego jabłka
1/2 startej cebuli
1/2 startej gruszki
ok 150 ml wody
Wszystko dokładnie wymieszać (w rękawiczkach!) i przełożyć do słoików, postawić na tacy, bo może wyciekać sok. Zostawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej a potem przenieść do zimnego miejsca.
Jest ukiszona po ok. 3 tygodniach.
Podobnie można kisić ogórki i kapustę Bok Choi.
I kiszone cytryny:
8 cytryn (tyle zmieściło mi się w litrowym słoiku)
gruboziarnista sól morska (użyłam zwykłej soli)
listek laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kawałek laski cynamonu
2 goździki
kilka nasion kolendry
Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sól. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy. Cytryny w trakcie wkładania puściły dużo soku, zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej. Używamy je do potraw z mięsa w stylu marokańskim np. tagine. Usuwa się miąższ i bierze tylko skórkę, są bardzo aromatyczne!
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Jeszcze podam przepis z książki, ale wielokrotnie wykorzystany. Takie nie marnowanie resztek. Coś co zostaje po przygotowaniach świątecznych.. za Jadwigą Łukasiak ?Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni? ? 1990.
podłoże z buraków kiszonych
1 kg buraków ćwikłowych, ukiszonych
30 dkg okrawków surowych różnych mięs i
10 dkg wędliny lub
30 dkg okrawków mięs duszonych, gotowanych i wędlin
10 dkg cebuli
10 dkg oleju
sól, pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie
Buraki kiszone zostają nam po kiszeniu barszczu i przeważnie są wyrzucane. Tymczasem można zrobić z nich podłoże, wykorzystując do niego okrawki mięs i wędlin. Kwas zlać z buraków nie odciskając ich, przecedzić go i zużyć do barszczu lub na napoje. Jeśli buraki były starte przed kiszeniem na tarce jarzynowej o grubych oczkach ? to są już rozdrobnione, jeśli zaś były krojone na duże kawałki lub w plastry, trzeba je rozdrobnić ? zetrzeć na tarce lub poszatkować jak makaron. Mięso surowe pokroić w kostkę, obsmażyć na połowie oleju (lub na smalcu) i udusić z częścią cebuli i z przyprawami. Jeśli używamy resztek mięsa gotowanego lub duszonego wystarczy go wraz z cebulą podsmażyć. Pozostałą cebulę udusić na reszcie oleju (smalcu). Na koniec podsmażania zalać patelnię ół litrem wody i przez chwilę dusić. Uduszone mięso i cebulę z wywarem dodać do buraków i dusić ok. 40 minut, podlewając co jakiś czas niedużą ilością wody. Do miękkich buraków dodać uduszone mięso wraz z sosem i pokrojoną wędlinę, przyprawy i przetrzymać na małym ogniu ok. 30 minut. W ten sposób przyrządzony podłoże ma kolor lekko brązowy i smak zbliżony do podłoże z kapusty.
podłoże z buraków kiszonych
1 kg buraków ćwikłowych, ukiszonych
30 dkg okrawków surowych różnych mięs i
10 dkg wędliny lub
30 dkg okrawków mięs duszonych, gotowanych i wędlin
10 dkg cebuli
10 dkg oleju
sól, pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie
Buraki kiszone zostają nam po kiszeniu barszczu i przeważnie są wyrzucane. Tymczasem można zrobić z nich podłoże, wykorzystując do niego okrawki mięs i wędlin. Kwas zlać z buraków nie odciskając ich, przecedzić go i zużyć do barszczu lub na napoje. Jeśli buraki były starte przed kiszeniem na tarce jarzynowej o grubych oczkach ? to są już rozdrobnione, jeśli zaś były krojone na duże kawałki lub w plastry, trzeba je rozdrobnić ? zetrzeć na tarce lub poszatkować jak makaron. Mięso surowe pokroić w kostkę, obsmażyć na połowie oleju (lub na smalcu) i udusić z częścią cebuli i z przyprawami. Jeśli używamy resztek mięsa gotowanego lub duszonego wystarczy go wraz z cebulą podsmażyć. Pozostałą cebulę udusić na reszcie oleju (smalcu). Na koniec podsmażania zalać patelnię ół litrem wody i przez chwilę dusić. Uduszone mięso i cebulę z wywarem dodać do buraków i dusić ok. 40 minut, podlewając co jakiś czas niedużą ilością wody. Do miękkich buraków dodać uduszone mięso wraz z sosem i pokrojoną wędlinę, przyprawy i przetrzymać na małym ogniu ok. 30 minut. W ten sposób przyrządzony podłoże ma kolor lekko brązowy i smak zbliżony do podłoże z kapusty.
Beata
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Beatrix
Miło , że tu trafiłaś
Wątku w stopce podpisywać nie będę . To nasz wspólny wątek i niech tak zostanie .
Elu
Fajnie , że pokazałaś ukiszoneg Kibica na zdjęciach .
Wygląda rewelacyjnie , jest to bardzo cenne odkrycie . Niestety jak wiesz większość pomidorków robi się ciapowata po dłuższym kiszeniu i bardziej się je wysysa niż gryzie .
Z mojej strony mogę polecić Blusha , też łanie zachowuje kształt , a skórkę ma po ukiszeniu tak miękką , że nie trzeba jej wypluwać .
Będą z Kibicem ładnie wyglądać w słoiku .
acia1065
Fajne przpisy , szczególnie ten na kimchi
Kilka razy już się przymierzałam do jej zrobienia , ale zawsze coś . Teraz gdy przepis pod ręką szybcej coś z tego wyjdzie .
Poglądałam , niestety dość pobieżnie Twoj blog i jestem pod wielkim wrażeniem .
Pozdrawiam Was serdecznie , Beata .
Miło , że tu trafiłaś
Wątku w stopce podpisywać nie będę . To nasz wspólny wątek i niech tak zostanie .
Elu
Fajnie , że pokazałaś ukiszoneg Kibica na zdjęciach .
Wygląda rewelacyjnie , jest to bardzo cenne odkrycie . Niestety jak wiesz większość pomidorków robi się ciapowata po dłuższym kiszeniu i bardziej się je wysysa niż gryzie .
Z mojej strony mogę polecić Blusha , też łanie zachowuje kształt , a skórkę ma po ukiszeniu tak miękką , że nie trzeba jej wypluwać .
Będą z Kibicem ładnie wyglądać w słoiku .
acia1065
Fajne przpisy , szczególnie ten na kimchi
Kilka razy już się przymierzałam do jej zrobienia , ale zawsze coś . Teraz gdy przepis pod ręką szybcej coś z tego wyjdzie .
Poglądałam , niestety dość pobieżnie Twoj blog i jestem pod wielkim wrażeniem .
Pozdrawiam Was serdecznie , Beata .
Pozdrawiam, Beata.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Ela,ela151 pisze:Pomidory zakisiłam po zachęceniu mnie przez Beatkę i jestem nimi zachwycona. Najlepiej ze wszystkich wypadła odmiana Kmicic. Po ukiszeniu są one nadal twarde i zachowały idealnie kształt. Można je ładnie pokroić na cząstki, więc zastosowanie mają bardzo szerokie. Nadają się nie tylko na zakąskę, ale można nimi dekorować potrawy, czy pokroić w plastry na kanapkę. Smak jest naprawdę ok. Inne odmiany, które kisiłam nie zachowały takiej formy, są mocno rozciapciane,
Dlaczego? Otóż Kmicic ma dużo więcej kwasów niż inne pomidory i stąd ta konsystencja.
Ja jak mam dojście do Kmicica, to przerabiam na sos i dodaję do % robiąc Krwawą Mery.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Beatko,Kmicic,nie Kibic
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Janusz
Dziękuję ! Masz rację .
Tak się cieszę na Kibica od Ciebie , że go pomyliłam z Kmicicem Eli
Kibica też sprawdzę , może też będzie fajny do kiszenia
Dziękuję ! Masz rację .
Tak się cieszę na Kibica od Ciebie , że go pomyliłam z Kmicicem Eli
Kibica też sprawdzę , może też będzie fajny do kiszenia
Pozdrawiam, Beata.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Kiszone łodyżki liściowe łopianu
młode liście łopianu
1-2 ząbki czosnku
1 niepełna łyżeczka soli kamiennej
1 liść porzeczki i 1 liść dębu
po kilka ziaren gorczycy i czarnuszki
Zerwać najmłodsze, najmiększe listki łopianu. Dokładnie je umyć. Odciąć same łodyżki i włożyć do czystego słoiczka wraz z przyprawami. Około pół litra wody zagotować z solą i gorącym roztworem zalać łodyżki. Zakręcić i odstawić na 2 dni w temperaturze pokojowej. Potem przenieść w chłodne miejsce. Po 3 tygodniach są dobre do jedzenia.
młode liście łopianu
1-2 ząbki czosnku
1 niepełna łyżeczka soli kamiennej
1 liść porzeczki i 1 liść dębu
po kilka ziaren gorczycy i czarnuszki
Zerwać najmłodsze, najmiększe listki łopianu. Dokładnie je umyć. Odciąć same łodyżki i włożyć do czystego słoiczka wraz z przyprawami. Około pół litra wody zagotować z solą i gorącym roztworem zalać łodyżki. Zakręcić i odstawić na 2 dni w temperaturze pokojowej. Potem przenieść w chłodne miejsce. Po 3 tygodniach są dobre do jedzenia.
Beata
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Do kimchi też się kiedyś przymierzałam, ale jakoś jeszcze nie spróbowałam. Podobno zapach jest okropny, ale smak mmmm niebo w gębie, albo i piekło
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
http://www.cyberbaba.pl/kuchnia/przepis ... ko-warzywo . Poza tym jest również leczniczy.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Robiłam w zeszłym roku, dla mnie ok. Kisiłam też podagrycznik - mniam!beatrix+ pisze:Tym łopianem Beciu to mnie położyłaś. ..
Oj,to chyba tylko Sybiracy byliby w stanie to zjeść ...bo musieli.
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Kiszony podagrycznik .Tyle jedzonka co roku wytrząsam widłami .Jakie marnotrawstwo !
Koreańska Magda G. pokazuje po kolei ,jak robi się tradycyjne kimchi. https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak
Koreańska Magda G. pokazuje po kolei ,jak robi się tradycyjne kimchi. https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak