Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Hmmm? odkąd zaczęłam robić kimchi zapomniałam o polskiej kapuście kiszonej i już do niej nie wrócę. Kapuśniak na kimchi pozamiatał ;:3
Onectica spróbuj koniecznie.
Kasia
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Prawda, świetna rzecz!
Kasiu, kisisz w takich małych słoikach czy to już do przechowywania?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1664
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Podajcie przepis na spolszczoną wersję kimchi (znaczy bez zbyt wielu egzotycznych składników).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Tutaj chyba najprostszy, od tego zaczynałam.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=154
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

rosa13 pisze: Kasiu, kisisz w takich małych słoikach czy to już do przechowywania?
Po 4-5 dniach kiszenia w 25l baniaku, przekładam do słoików i do lodówki.

Pierwsze spolszczone kimchi jakie robiłam i polecam :
http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2010 ... ostro.html
Kasia
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Posty: 280
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Jako kontynuacja o kimczi postu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p5693644
w tym wątku.

Uzależnienie od kimczi mi nie minęło.

15 listopada poszedłem na całość - kimczi z 10kg kapusty pekińskiej poszło do 15l kamionki z Bolesławca i kołnierzem wodnym.
Garnek trzymam na lekko ocieplonym strychu gdzie temperatura nie spadnie poniżej 4 stopni, przy obecnej pogodzie jest mocno zbliżona do tej na zewnątrz.
Widoczna różnica w stosunku do mniejszych pojemników wydaje się taka że przy identycznych proporcjach od początku do dzisiaj brak widocznego soku pokrywającego kapustę.
Brakuje mi więc surowca na zupę kimczi którą wcześniej polubiłem.
Garnek jest już chyba w połowie opróżniony.
Wydaje się że w żaden sposób nie wpływa to na kapustę, nasza swojska kiszona takie warunki (brak pokrycia sokiem) raczej by chyba słabo zniosła.

Po tych ponad 3 miesiącach kimczi jest naprawdę dojrzałe (mocno kwaśne).
W połączeniu z ostrymi dodatkami jest to jednak smak zupełnie inny niż naszej kiszonej kapusty.
Z testów na znajomych domu wydaje się że kimczi w tym stanie to smak fascynujący w którym trzeba albo zakochać się od pierwszego wejrzenia lub równie szybko go odrzucić...

Co do zamienników 'oryginalnych' składników.
Kimchi wydaje się być jak nasz podłoże czyli nie ma raczej jednego poprawnego przepisu.
W naszych warunkach zastępujemy najczęściej choćby chiński szczypior (Asian chives, Buchu) naszym szczypiorem a rzodkiew koreańską dostępną u nas biała rzepą...
Z tego co można przeczytać w sieci (opinii osób które Koreę odwiedziły i też smakowały) wydaje się że na smak bardzo mocno wpływa jedank grubo mielona ostra papryka Gochugaru której godnego zamiennika ze sklepu za rogiem trudno znaleźć.
Ta akurat szczęśliwie do kupienia też w Polsce - warto pewnie kupić raczej tę produkowaną w Korei i suszoną na słońcu a nie pochodząca z Chin suszoną w wysokiej temperaturze.

Jeżeli ktoś próbował przetestować smak kimczi na bazie kimchi z puszki niech się nie zniechęca.
Sam tak zrobiłem - zawartość puszki nie nie ma nic wspólnego z głębią smaku kimczi własnego wyrobu.

Tak jak naszą kiszoną kapustę da się u nas robić detalicznie od jesieni do wiosny to jednak kimchi jest raczej do przygotowania w sezonie, tak jak w kraju skąd pochodzi:
http://swiatodpodszewki.blogspot.com/20 ... imchi.html
:wink:
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
Osmunda
500p
500p
Posty: 544
Od: 18 maja 2016, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: nieopodal Pustyni B.

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Świetny fotoreportaż.
Kompletuję składniki i biorę się do robienia kimchi.
A ciekawe czy gdyby z naszą kapustą zrobić wszystko podobnie jak z pekińską po koreańsku to wyszło by coś sensownego ?
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Jeśli jeszcze tego nie jadłaś, to radzę zacząć od zakiszenia 1 kg pekinki, nie od 10 kg. Nie wiadomo czy Ci posmakuje.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ukisiłam brukselkę - pyszna!
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

PatiLu pisze:acia1065A powiesz jak robiłaś ten podagrycznik dla laika? U mnie panoszy sie w malinach- nie wiedziałam, że można go jeść :heja
Nie podałam przepisu, przepraszam. Młode listki podagrycznika dokładnie umyć, ułożyć ściśle w słoiku i zalać gorącą solanką (na 1 litr wody 1 łyżka soli). Po 3 - 4 dniach można jeść.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Warzywa mieszane kiszone
I.

2 kg słodkiej zielonej papryki
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1/2 kg selerów korzeniowych lub łodyg selera naciowego
1/2 kg jabłek
1 główka czosnku
15 dkg soli
10 dkg cukru
II.
1 kg białej kapusty
1 kg słodkiej zielonej papryki
1 kg buraków
1 kg selerów korzeniowych
1 kg porów
15 dkg soli
5 dkg cukru
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
główka czosnku
III.
1 kg czerwonej kapusty
1 kg marchwi
1 kg porów
1 kg jabłek
1 kg słodkiej zielonej papryki
15 dkg soli
5 dkg cukru
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
IV.
1 kg białej kapusty
1 kg cebuli
1 kg selerów korzeniowych
1 kg porów
1 kg jabłek
15 dkg posiekanych liści pietruszki lub selera naciowego
15 dkg soli
1/4 łyżeczki przyprawy chilli
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
Przygotować składniki wg. jednej z podanych proporcji.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, osączyć i poszatkować.
Wymieszać z solą i przyprawami. Ubić tak jak kapustę kiszoną. Zostawić do fermentacji, a potem wynieść do zimnego pomieszczenia.
W zimie wykorzystywać w postaci surówek.
Wg. książki Zofii Zawistowskiej "Przetwory domowe dawne i nowe" z 1990.
Ja jak na razie zrobiłam zestaw nr I. Pyszny!
Beata
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1525
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

orlik755 pisze:Bastis, spróbuję ususzyć opieńki, mam nadzieję, że w końcu u mnie popada i będą grzyby. W przyszłym tygodniu nastawię Twoją kim chi.
Pisałam o kiszonej marchewce, ale gdzieś zniknęło. To wstawiam zdjęcie jeszcze raz.

Obrazek
Wyjęłam do słoików i do lodówki. Marchewka smaczna, krucha, coś jak ogórki małosolne. Za to sok!...pycha, niby jak z małosolnych ale delikatniejszy. Pyszny! Zobaczymy jaka będzie marchewka po paru dniach leżakowania w lodówce.
Kisiłam marchewkę - ale wyszła mi za twarda- jak myślicie może by ją upiec w piekarniku i później kisić - tak robiłam z burakami-wyszły rewelacyjne??
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Może wystarczy lekko zblanszować. Marchewkę kisiłam w całości razem z kapustą, też jest twarda, ale nam taka odpowiada.
Pozdrawiam
Ula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”