Ciasta Bogusi
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Ciasto majonezowe jest bardzo smaczne puszyste i wilgotne. Smak majonezu jest zupełnie nie wyczuwalny to ciasto przypomina w smaku babkę piaskową tyle że nie jest takie suche. Robi się je szybko i zawsze się udaje. Ja używam zawsze firmowego tłustego majonezu (nie odtłuszczonego ).
Można zrobić wersję kokosową należy wtedy dodać o jedno jajo więcej i do masy wsypać 0.5 szkl wiórek kokosowych.
Można zrobić wersję piegus i podobnie dodać o jedno jajo więcej i 0.5 szkl suchego maku.
Można zrobić wersję kokosową należy wtedy dodać o jedno jajo więcej i do masy wsypać 0.5 szkl wiórek kokosowych.
Można zrobić wersję piegus i podobnie dodać o jedno jajo więcej i 0.5 szkl suchego maku.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Torcik malinowy(lub truskawkowy,jagodowy itd)
1.Upiec biszkopt (każdy umie)
2.Masa serowo-owocowa
-4 serki homog.waniliowe
-1 galaretka(jaką masz ) +30 ml gorącego mleka- w nim rozpuśc galaretkę i ostudż
-60dkg mali(lub innych)-mocno schłodzonych
-1)2 tabl.czekolady do polania wierzchu tortu lub jak kto woli-galaretka,albo cukier waniliowy ,bita śmietana--
Do serków wlej rozpuszczoną galaretkę - miksuj.Teraz dodaj mocno schłodzone owoce( nawet zmrożone) szybko wymieszaji wlej na spód biszkoptu(biszkopt przecinamy na 2w części)Ladnie uklep połóż drugą część biszkoptu Do lodówki.W tym czasie robisz polewę.1)2 tabliczki czekolady,troszkę mleka i łżkę masła - rostopić i polać torcik.Można na górę poukładać maliny,truskawki zamoczone do połowy w czekoladzie.Będzie pięknie.Proste i dobre.
-
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
A ja upiekłam wczoraj mój pierwszy w życiu chleb!
Jestem z siebie dumna!
Przepis próbny, podstawowy, nic wielkiego (mąka, woda, sól i drożdże), ale chleb mi wyszedł!
Teraz mogę eksperymentować.
Jestem z siebie dumna!
Przepis próbny, podstawowy, nic wielkiego (mąka, woda, sól i drożdże), ale chleb mi wyszedł!
Teraz mogę eksperymentować.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
SERNIK Z KOKOSEM (bardzo podobny do sernika z rosą)
Składniki:
* 1,25 kg sera mielonego
* 25 dag cukru
* 3-4 jajka
* 3 szklanki mleka surowego
* 4 łyżki oleju
* 2 budynie bez cukru
* cukier waniliowy
* wiórki kokosowe
* rodzynki
Sposób przygotowania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera. Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki.
Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję).
Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę.
Składniki:
* 1,25 kg sera mielonego
* 25 dag cukru
* 3-4 jajka
* 3 szklanki mleka surowego
* 4 łyżki oleju
* 2 budynie bez cukru
* cukier waniliowy
* wiórki kokosowe
* rodzynki
Sposób przygotowania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera. Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki.
Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję).
Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Ciasto Krówka
SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag masła
4 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa 1:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 "śmietan-fix"
Masa 2:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki(duża blacha). Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Zawartość puszki wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin . SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag masła
4 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa 1:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 "śmietan-fix"
Masa 2:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki(duża blacha). Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Zawartość puszki wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin . SMACZNEGO!
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski