Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
ogor
 Tytuł: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 10:32 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 ---
Witam, mam roznej masci gary z nierdzewki (drogie i tanie), czy ktos z Was zauwazyl, rozne plamy, cetki, przebarwienia stali nierdzewnej? Nie chce wprowadzac zametu ale bardzo mnie to niepokoii, do tego stopnia, ze chyba zaczne gotowac w garach emaliowanych! dawniej te gary wytrzymywaly kupe lat zanim dno zmatowialo. Nie wiem co o tym myslec :( . stop stali nierdzewnej zawiera chrom, nikiel, wegiel no i stal. (Nikiel znajduje się w aktualnym wykazie substancji niebezpiecznych). No i teraz co? co z tego ze mam zdrowe jedzonko, jeśli moje gary je zatruwaja? to samo z aluminiowymi wynalazkami. Zapraszam do polemiki bo to jest dla Nas wazne. ps. tylko gdzie kupic gary emaliowane ;:223

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 16:46 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Ja wyciągnęłam z zakamarków emaliowane garnki już jakiś czas temu. Nie zastanawiałam się czy gary stalowe są zdrowe,czy nie ale denerwowały mnie te wiecznie nadpalone w nich uchwyty i trudne do utrzymania w czystości pokrywki.
W Polsce nie ma żadnego problemu z kupieniem emaliowanych sprzętów.Kupisz je w każdym supermarkecie i sklepie z gospodarstwem domowym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 16:59 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 ---
Kaja, nie cierpie supermarketow, bez urazy, znajde jakies gary emaliowane dobrej jakosci.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lagotis
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 17:03 
Offline
50p
50p
Postów: 89

 ---
Uważam, że metalowe są bardzo dobre. Czyści je się metalowymi druciankami.
Nie przypala się w nich pokarm A gdyby co dużo łatwiej doczyścić.
Może te plamy z kamienia jaki jest w wodzie.
Takowy osadzać się lubi w naczyniu.
W metalowych felerem są tylko te uchwyty. Można jednak zapolować na jakieś lepsze modele.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 18:03 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 ---
Lagotis nie wydaje mi sie. Stopy metali to czarna magia, np. nie ma zlota proby 1000, jest 0,999, bo jest w stopie 1% ,,syfu,,. Wezmy srebro, dlaczego bizuteria proby 0,800 ,,czernieje,, na niektorych Paniach i Panach? kwas solny! zawarty w pocie czlowieka rozpuszcza caly ten ,,syf,, (kadm, cynk i inne g0wna) ktory jest w tym stopie. Gro ludzi majacych problemy ze zdrowiem, wydziela z potem kwas solny, nie jestem lekarzem, ale podobno to jest problem z watroba. Chemia to nasz ,,przyjaciel,, i najwiekszy wrog.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 15 cze 2015, o 06:00 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1
Srebro ciemnieje, bo takie są jego właściwości chemiczne - wchodzi w reakcje ze związkami SIARKI.

Postaram się wyjaśnić (w bardzo krótki i przystępny sposób) przyczyny ciemnienia wyrobów ze srebra, które jest zjawiskiem naturalnym a nie wynikiem jakiejś choroby postępującej w organizmie człowieka.

Do wyrobu biżuterii srebrnej używane są stopy srebra o różnej jego zawartości z dodatkiem przede wszystkim miedzi, która również reaguje ze związkami siarki. Siarka występuje w przyrodzie i w otaczającym nas środowisku, między innymi w powietrzu w postaci tlenków siarki - o czym świadczy pokrywanie się patyną dachów wykonanych z blachy miedzianej.

Człowiek spożywa również w swoim życiu pokarmy białkowe, które są zbudowane z aminokwasów, a te w swojej strukturze zawierają także atomy siarki. Produkty przemiany materii usuwane są z naszego organizmu częściowo także przez skórę.

Mamy w swoich kranach wodę oczyszczaną gdzieniegdzie jeszcze związkami zawierającymi aktywny chlor, co przyczynia się do naturalnego procesu ciemnienia wyrobów ze stopów srebra.

Czasami ciemnienie, czernienie (tak zwane oksydowanie) biżuterii srebrnej wykonywane jest w sposób przyspieszony metodą chemiczną i jest działaniem zamierzonym, celowym przez projektanta lub jubilera w celu uzyskania efektu "starzenia".


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 15 cze 2015, o 08:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25967
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Odnośnie garnków emaliowanych - cóż... nie są to takie gary jak kiedyś. Przed 4 laty kupiłam taki komplet . Zależało mi bardzo na jakości, więc wybrałam starą krajową, renomowaną firmę, która zawsze była na wysokim poziomie. I okazuje się, że tak naprawdę warstwa emalii jest tak cieniutka, że już po 4 latach jest po prostu starta z dna. Niesamowicie mnie to zraziło do emalii.

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Lagotis
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 15 cze 2015, o 10:20 
Offline
50p
50p
Postów: 89

 ---
Właśnie miałam takie doświadczenia z garnkiem do gotowania ziemniaków.
Po jakimś czasie podczas gotowania ziemniaki przywierały. Nie wiedziałam co jest grane.
Okazało się , że emalia starła się pod wpływem ubijania ziemniaków, ubijaczką.

Co do krajowej firmy. To mam metalowy czajnik, który, od wielu lat sprawuje się rewelacyjnie.
Czego nie mogłam powiedzieć o chińskich podróbkach.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nerlu
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 16 cze 2015, o 22:47 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 2

 1 szt.
Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 18 cze 2015, o 09:02 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Reklama jest wszechobecna.
Z ta jakością to pewnie jest prawda.Ludzie chcą kupować coraz taniej,a garnki emaliowane i tak nie są tanie.Moje wyciągniete z piwnicy maja ponad 40 lat i świetnie się sprawują.


Góra   
  Zobacz profil      
 
edytka1
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 19 cze 2015, o 19:14 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 1 szt.
nerlu napisał(a):
Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.


Teściowa też ma takie - prezent od męża na 40-lecie. Chwali sobie je, mówi że bardzo solidne i żartuje że "do śmierci będą".


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 21 cze 2015, o 12:11 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 ---
nerlu napisał(a):
Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.
Philipiak, jest produkowany na jednej ,,tasmie,, z tanimi garami o tych samych gabarytach, z dodatkiem termometru i plastykow drewnopodobnych, sprzedawanych w wiadomo w jaki sposob, za chore pieniadze.

-- N 21 cze 2015 12:14 --

Nerlu i edytka, nawet sie nie przywitaliscie i reklamujecie zwykle gary za grube tysiace, ktore nie sa warte nawet tysiaca zlotych.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 21 cze 2015, o 12:22 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 ---
rtk10 napisał(a):
Srebro ciemnieje, bo takie są jego właściwości chemiczne - wchodzi w reakcje ze związkami SIARKI.

Postaram się wyjaśnić (w bardzo krótki i przystępny sposób) przyczyny ciemnienia wyrobów ze srebra, które jest zjawiskiem naturalnym a nie wynikiem jakiejś choroby postępującej w organizmie człowieka.

Do wyrobu biżuterii srebrnej używane są stopy srebra o różnej jego zawartości z dodatkiem przede wszystkim miedzi, która również reaguje ze związkami siarki. Siarka występuje w przyrodzie i w otaczającym nas środowisku, między innymi w powietrzu w postaci tlenków siarki - o czym świadczy pokrywanie się patyną dachów wykonanych z blachy miedzianej.

Człowiek spożywa również w swoim życiu pokarmy białkowe, które są zbudowane z aminokwasów, a te w swojej strukturze zawierają także atomy siarki. Produkty przemiany materii usuwane są z naszego organizmu częściowo także przez skórę.

Mamy w swoich kranach wodę oczyszczaną gdzieniegdzie jeszcze związkami zawierającymi aktywny chlor, co przyczynia się do naturalnego procesu ciemnienia wyrobów ze stopów srebra.

Czasami ciemnienie, czernienie (tak zwane oksydowanie) biżuterii srebrnej wykonywane jest w sposób przyspieszony metodą chemiczną i jest działaniem zamierzonym, celowym przez projektanta lub jubilera w celu uzyskania efektu "starzenia".

Oczywiscie masz racje, wieksza od mojej:) zapomnialem o siarce:( , ale wytlumacz prosze skad potoczna nazwa wsrod zlotnikow oksyda = watroba. bez urazy, traktuje to calkiem powaznie.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Manuela
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 5 lip 2015, o 07:57 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 162
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Ogor Miałam kiedyś garnki (srebrne ) nie wiem, co miały w składzie, ale nie były tanie.( 2009 r. ) Powiem tak: wyrzuciłam je dlatego, że: po rozgrzaniu się garnka, wydobywał się z niego brzydki zapach, taki specyficzny, ponadto nie mogłam ich doszorować, bo po gotowaniu od gazu zostawały ślady. Teraz gotuję w garnkach emaliowanych i jest ok, nie uwalnia się zapach, łatwo się je czyści. Natomiast moja teściowa ma stare garnki, też srebrne, ale jakby metalowe i chyba te były najlepsze :), ale one kupione w latach 70 :wink:

_________________
viewtopic.php?f=36&t=84545&start=98
viewtopic.php?f=62&t=86518&p=5448877#p5448877


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 25 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *