Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 474 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34
Autor Wiadomość
kaLo
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 lip 2018, o 20:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 9951
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
To bedziesz miała 800+250 500+500=2050 ml płynu , w którym będzie 2x275 ml alkoholu czyli (550:2050)x100% = niecałe 27%.
Jakbyś dolała połówkę o mocy 94% to by było 36%. W sam raz na nalewkę. W Biedronce i w Lidlu jest po 42 zł. W innych dyskontach pewnie też tyle kosztuje.


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 lip 2018, o 21:11 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5988
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ja kupuję w Biedronce, ma on 96%. Ostatnio mieli w promocji po 39,90zł.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 lip 2018, o 21:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 9951
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
To będzie 36,8% i jeszcze zostanie 2 zeta na piwo. :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
manenka71
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 19 lip 2018, o 21:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1965
Skąd: pod Toruniem

 0 szt.
Dziekuje dowiedziałam sie własnie o tym spirytusie i pojade kupic.

_________________
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 sie 2018, o 21:44 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5988
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
A ja przerabiam pomidory. Od kilku dni po 2 takie skrzyneczki dziennie. Nie narzekam, bo uwielbiam zimą otworzyć słoik z takim dobrem. Żadne puszkowe się nie równają takim domowym. ;:333

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 25 sie 2018, o 20:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3882
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
U mnie też taka zabawa trwa.Tylko w mniejszych ilościach. W tym roku mam dużo koktajlowych bo są najbardziej poręczne.Jeszcze antonówki muszę zagospodarować.

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 26 sie 2018, o 09:06 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5988
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Robiłam taki sos/zupę do słoików:
2kg pomidorów
2kg papryki
1/2kg kwaśnych jabłek
1/2kg gruszek
1/2kg śliwek
1/2 kg cukinii
główka czosnku
6 łyżek cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki ulubionych ziół (najlepiej w typie prowansalskich)
po 2 łyżki: ostra papryka, mielony pieprz, sól, płatki chili, mielony kmin rzymski, imbir

Pomidory gotować około pół godziny, przetrzeć przez sito, do przecieru wrzucić obrane i pokrojone jabłka i gruszki, śliwki bez pestek, pokrojona paprykę, obrany czosnek. Wszystko gotować przez godzinę. Zmiksować, dodać przyprawy, zagotować. Gotowy sos wlać do słoików i pasteryzować. Jeśli ktoś chce uzyskać gęsty sos musi dodać np pektyny (około 50g) lub dłużej gotować w celu odparowania nadmiaru wody.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 30 wrz 2018, o 18:50 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5988
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Tak było jeszcze miesiąc temu:

Obrazek

Teraz pomidory tylko do jedzenia na bieżąco, przymrozki przyspieszyły koniec sezonu. Oberwałam wszystkie zielone z gruntu, będą dojrzewać w ciemności. Krzaki gruntowe cały czas zielone, szkoda tylko, że taki mamy klimat. :(
Teraz kolejne owoce na nalewki, dziś byłam po tarninę, znalazłam super miejsce:

Obrazek

Obrazek

W kolejce czeka 10 kg pigwowca. ;:108 Oj będzie się działo. ;:304

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 6 paź 2018, o 14:20 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5988
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Coś słodkiego do niedzielnej kawy: blok czekoladowy (kakaowy) z dużą ilością orzechów ;:333

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 13 paź 2018, o 14:57 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5988
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kolejny weekend i ciacho do kawy. Tym razem strucla drożdżowa z nadzieniem orzechowym (miodzio) ;:167

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
slila1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 13 paź 2018, o 20:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5878
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1 szt.
Dorotko poproszę o przepisy na dwa ostatnie ciasta.

_________________
Pozdrawiam Lidka "Chwast to roślina, której zalety nie zostały jeszcze odkryte". Ralph Waldo Emerson
Moje wątki.
Moja działka cz.8


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Graszka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 24 lis 2018, o 13:25 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1290
Skąd: mazowieckie

 0 szt.
I ja pięknie proszę o przepisy na ciasta, zwłaszcza na to ciasto z orzechami, ponieważ orzechy w tym roku obrodziły i chciała bym spróbować właśnie to ciasto zrobić. ;:31

_________________
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 474 ]  Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *