Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  
Autor Wiadomość
stefcia
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 29 sty 2018, o 05:09 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 665
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
miki331 napisał(a):
Pączki to sie chyba smaży ?

Usmaż pączki według przepisu Szarotki - pycha ;:108


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 29 sty 2018, o 20:29 
Offline
200p
200p
Postów: 379
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Stefciu- ja wiem że pączki z serkiem są pycha. Nie widzę natomiast przepisu na zwykłe pączki z powidłami lub konfiturą.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
babuchna
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 29 sty 2018, o 20:35 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 7671
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1 szt.
Proszę: viewtopic.php?p=5744061#p5744061
Pyyyszne są. Wypróbowane. ;:173

_________________
Do Doroty- babuchny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 29 sty 2018, o 22:07 
Offline
200p
200p
Postów: 379
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Dziękuję za odszukanie przepisu- będzie wypróbowany.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 7 lut 2018, o 21:12 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6145
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ja tylko tak gwoli przypomnienia. Jutro tłusty czwartek, dzień bezkarnego objadania się pączkami. ;:138
A u mnie w piekarniku 3 foremki pasztetu z indyka, jeden z żurawiną, drugi ze śliwką, trzeci "czysty". :wink:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 9 mar 2018, o 19:21 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6145
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Coś mnie łapie, ale taka naszła mnie ochota na dżem pomarańczowy, że musiałam zrobić. Już zapomniałam jaki jest pyszny ;:333 :

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo do weekendowej kawki lub herbatki - ciasteczka ze skwarkami, przekładane marmoladą i oblane czekoladą.

Obrazek

Wpiłam herbatkę "pierwsza gwiazdka" + "brzoskwiniowa słodycz"z miodem i imbirem. Teraz pod kocyk. ;:215

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 1 lip 2018, o 11:38 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6145
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dawno nic nie wstawiałam, bo czasu mało. Nie znaczy to jednak, że nic słodkiego nie robię. Do niedzielnej kawki;

Sernik na zimno

Obrazek

Wiaderko twarogu (1 kg)
1 szkl cukru
1/2 szkl mleka
1 szkl śmietanki 30 lub 36%
2 łyżki żelatyny
biszkopty lub herbatniki
czerwona galaretka
maliny lub truskawki
Galaretkę przygotować jak na opakowaniu. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę (nie gotować). Twaróg wymieszać ze śmietaną i cukrem. Masę dodawać porcjami do rozpuszczonej jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie mieszać. Do masy dodać część owoców, delikatnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty lub połamane herbatniki, rozłożyć warstwę owoców, na to masę twarogową, resztę owoców. Zalać tężejącą galaretką, wstawić na 3-4 godz do lodówki.

A tu prezent urodzinowy; ;:7

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 5 lip 2018, o 13:31 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6145
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Produkują się nalewki:

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 5 lip 2018, o 14:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Widzę trzy nalewki i dwie nasypki :D .


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 5 lip 2018, o 14:43 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6145
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
To chwilowe, bo zabrakło mi %. Jutro będzie zalane. A nalewki są 4. :wink:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
manenka71
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 lip 2018, o 19:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2017
Skąd: pod Toruniem

 0 szt.
Witaj,własnie nastawiłam drugą w życiu nalewke ,w tamtym roku z aroni (wyszła)a 2 dni temu z porzeczek czerwonych ,mam kilka pytań
Wlałam spirytus nalewkowy 55 % czy on wystarczy czy musi byc silniejszy?
Na 1 kg porzeczek wsypałam 2 szkl cukru i na razie pół litra tego procentu ,czy wystarczy a jak nie to ile dolać?
Czy on sie wyklaruje i ile musi stac bo wszedzie inny przepis?
Chce zrobic jeszcze z jeżyn bo dużo i póżniej chyba z malin i na pewno z aroni
Dziękuje z góry za odpowiedż

_________________
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 lip 2018, o 19:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Kilogram porzeczek to ok. 0,8 l soku, 2 szklanki cukru to 400 g a to ok. 250 ml objętości , 500 ml spirytusu zawiera 275 ml alkoholu. Pamietasz jak obliczyć procent? 275:(800+250+500) x 100% =17,7% przy założeniu, że wyciśniesz alkohol z wytłoków do zera. Takie mocne wino.


Góra   
  Zobacz profil      
 
manenka71
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 lip 2018, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2017
Skąd: pod Toruniem

 0 szt.
to ile dolać i jakiego bo ja tęga z tego nie jestem

-- 18 lip 2018, o 20:23 --

A jak doleje drugą półlitrówke tegoż trunku 55 %??

_________________
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 lip 2018, o 20:32 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6145
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ja daję mocniejszy spirytus, bo moi amatorzy lubią mocniejsze trunki. Spirytus jaki daję to min 70%. Co do cukru to robię 2 rodzaje, w jednym jest szklanka cukru na kg owoców, w drugim 1,5 szkl. Owoce najpierw zalewam alkoholem, zostawiam na min 2 tygodnie (zazwyczaj dłużej), zlewam i takie owoce dopiero zasypuję cukrem, po kolejnych 3 tygodniach odcedzam owoce i łączę oba płyny. Zostawiam do sklarowania, czas zależy od rodzaju owoców. Kiedy zabraknie mi alkoholu to zanim dokupię to zasypuję owoce połową przeznaczonego cukru.
Marzenko dolej tego alkoholu i tyle. Pamiętaj, że owoce muszą być całkowicie zalane. :wink: Ja nigdy nie obliczam (wiem nie jestem profesjonalna), a nalewki wychodzą prim sort. ;:333

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 488 ]  Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: mutagen i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *