Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 434 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Wiadomość
grafi26
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 sie 2017, o 19:45 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Ten chlebek na drożdżach czy na zakwasie? Podaj przepis. Ja już ponad rok nie kupuję chleba. Piekę na zakwasie z dodatkiem drożdży 3 foremki ( bo tyle mieści się w piekarniku). Po wystygnięciu zamrażam. Jest lepszy od tego z piekarni a z moich wyliczeń wynika że jest też tańszy.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 sie 2017, o 14:22 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Jest to chlebek owsiany na drożdżach.

Chlebek owsiany

5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
10 łyżek płatków owsianych
1 l ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
garść nasion słonecznika
garść siemienia lnianego
mak, sezam, czarnuszka,dynia itp do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać wodę, płatki owsiane, mąkę i sól. Wymieszać, odstawić na pół godziny. Następnie dodać słonecznik i siemię lniane. Dobrze wymieszać. Przełożyć do 2 foremek "keksówek". Posmarować mlekiem, posypać nasionami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C około godziny.
Chlebki wyjąć z foremek jak najszybciej po upieczeniu, bo "pocą" się i skórka na spodzie będzie miękka.

Można dodać (ograniczając ilość mąki pszennej) kilka łyżek otrębów, mąki żytniej, krupczatki.

Mam prośbę, jeśli macie sprawdzone, łatwe przepisy na chleb to proszę o podanie, bo chcę wypróbować różne. :wit

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 22 sie 2017, o 19:38 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Dorotko jeśli chcesz mogę ci przysłać przepis na mój chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Piekę go od 2 lat i nam się jeszcze nie znudził. Ostatnio zainspirowana twoim chlebem dodałam zmielone płatki owsiane- wyszedł bardzo dobry.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 24 sie 2017, o 20:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
A ja ostatnio wynalazłam przepis na ciasto z marchewką
Bardzo nam posmakowało.Jest wilgotne i pyszne.I nadmiar marchewki zostanie dobrze wykorzystany ;:224 :;230

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 25 sie 2017, o 10:59 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 189

 więcej niż 1
A przełożone mascarpone z wiórkami kokosowymi znacznie zyskuje na smaku i elegancji. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 28 sie 2017, o 23:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1518
Skąd: Łódź

 ---
Dorotko - Szarotko :wit ;:196 :wit ,

chlebek owsiany stał się przebojem w moim domu. W przeciągu tygodnia piekłam trzy razy!
Dziekuję za świetny i łatwy przepis ;:196

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 29 sie 2017, o 20:29 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Grażynko poproszę o ten przepis. Wieczory coraz dłuższe, będzie czas na testowanie przepisów.
Ewuniu nawet nie wiesz jak się cieszę, że chlebek smakuje. Ja piekę min 2 razy w tygodniu. Teraz dzielę ciasto na 2 części i do jednej oprócz ziaren jak w przepisie dodaję łyżkę prażonej cebulki, suszone pomidory z czosnkiem, posiekana żurawina lub suszone śliwki. Oczywiście nie wszystko na raz. :wink: Każdy smak jest rewelacyjny, chociaż wiadomo, że taki "wytrawny" chleb nie nadaje się do dżemu.
Zaopatrzyłam się w mąki i dodatki. Mam zapas na całą zimę. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewcik000
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 30 sie 2017, o 11:18 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 41

 1 szt.
Dorotko, mam parę fajnych wypróbowanych przepisów na różne chlebki, bo kochamy wszystko co drożdżowe, oto jeden z nich:


chleb żytni z kaszą gryczaną

0,5 kg mąki żytniej typ 720
1 i 1/3 szklanki wody w temp. ciała
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżka oleju do gotowania kaszy
100 gramów kaszy gryczanej
1,5 łyżeczki płynnego miodu lub brązowego cukru
25 gramów drożdży

do posypania mąka żytnia j.w lub ulubione ziarenka


Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, skracając o 5 minut czas przygotowania, czyli gotujemy przez 10 minut, osączamy, studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą, na środku robimy zagłębienie wkruszamy drożdże, zalewamy 4 - 5 łyżkami wody, dodajemy miód, mieszamy placami, odstawiamy na 15 minut, na powierzchni mają się utworzyć bąbelki.
Potem dodajemy sypką przestudzoną kaszę, mieszamy wszystko łyżką by kasza rozprowadziła się po mące.
Następnie stopniowo dodajemy resztę wody zagniatając lepkie ciasto (takie ma być, nie podsypujemy mąką).
Keksówkę o wymiarach 25x10 cm smarujemy olejem, posypujemy mąką, zwilżonymi wodą rękami wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 - 120 minut.
Na końcu ciasto smarujemy z wierzchu wodą (w temp. pokojowej) i obsypujemy mąką lub ziarenkami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,
wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy na kratce i smacznego :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 12 paź 2017, o 06:00 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na dynię słodko kwaśną do słoików. Robiłam tylko raz, ale nie pamiętam jak. :wink:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 paź 2017, o 20:12 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Jesień to czas pyszności. Trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, dlatego u mnie jedzonko na bazie darów jesieni. Grzyby, dynia, cukinia... to podstawa weekendowych przysmaków. Weekendowych, bo na codzień czasu brak na pichcenie. :wink:
Zapraszam na paszteciki krucho - drożdżowe z nadzieniem grzybowo - cebulowym;

Obrazek

Do niedzielnej kawki proponuję drożdżówkę z dynią. Przepięknie żółciutka i co najważniejsze wilgotna i świeża nawet po 3 dniach ;:oj .

Obrazek

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Mariola54
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 paź 2017, o 21:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4748

 więcej niż 1
Zdał by się jeszcze przepis do tej drożdżówki. :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
joannamm
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 paź 2017, o 12:30 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 486
Skąd: pomorskie, nad rzeką Brdą

 więcej niż 1
Paszteciki i drożdżówka wyglądają apetycznie, mniam, chętnie wypróbuję, jak będzie pszepis :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 21 paź 2017, o 20:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Drożdżówkę z dyni piekłam i ja w zeszłym roku.W tym nie miałam jeszcze czasu.Ale muszę upiec.
Dorota,a co jeszcze robisz z dyni?Wielkiego urodzaju nie było,ale że 20 różnej wielkości, jest do zjedzenia.Jedną malutką upiekłam i prawie sama musiałam ją jeść.Smaczna była,słodko-słona.Ale nie da się jej dużo zjeść ,przez tą słodycz.Dzieci trochę podziubały.Ale i tak sukces, że chciały spróbować.Bo często na sam widok warzyw mówią, że nie lubią...

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 29 paź 2017, o 17:45 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Przepisy wstawię w wolnej chwili. :oops:
Dynię przerabiam na "Kubusia", dodaję do zagęszczenia sosów i leczo zamiast mąki, robię zupę.
Zdobyłam nowe ziemniaczki, tu po ugotowaniu Rote Emma. Pyszne. ;:167

Obrazek

I śniadanko moje bigielki ;:306

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 434 ]  Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *