Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 434 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31  
Autor Wiadomość
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 3 gru 2016, o 20:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Łatwy,ładnie wygląda i do tego pyszny
Teściowe tak mają :wink: .

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 3 gru 2016, o 20:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8551
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
KaLo muszę sama spróbować go wyhodować

Spirytusik też sama uprawiasz :wink:


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 3 gru 2016, o 20:45 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Jeszcze nie, ale kto wie... :wink:
A tak poważnie to na razie tylko wina i nalewki w większości z własnych owoców. ;:333

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 gru 2016, o 21:07 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Idą święta, chcę się podzielić przepisem na tradycyjny makowiec zawijany, ale tym razem ciasto będzie krucho -drożdżowe.

Makowiec świąteczny

Ciasto;
1/2kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
10 dag masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
5 dag drożdży
szczypta soli
100 ml gęstej śmietany 18%
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Masło utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną, dodawać kolejno jajka i rozpuszczone drożdże oraz sól.
Gdy składniki są dobrze wymieszane dodajemy przesianą mąkę i dalej wyrabiamy drewnianą łyżką lub po prostu ręką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 - 1 godz.

Masa makowa
1/2 kg maku (można pójść na łatwiznę i kupić gotową masę makową)
20 dag cukru
skórka pomarańczowa
rodzynki (namoczone w rumie)
orzechy
migdały
Mak opłukać, osączyć i sparzyć wrzącą wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia przepuścić przez maszynkę 3 razy. Wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści odstawić do ostygnięcia. Dodać skórkę pomarańczową i dowolne bakalie. Ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować, rozsmarować połowę masy makowej. Ciasno zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do podrośnięcia, na 1/2 godz. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170-180 *C. Piec około 40 min. Zimne ciasto polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 gru 2016, o 17:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Proszku do pieczenia nie dodajesz? Mam podobny przepis na rogaliki ale z płaską łyżeczką proszku. Może upiekę?

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 gru 2016, o 17:43 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Tu drożdże robią co trzeba i w tym przepisie jest OK. Może w Twoim jest więcej tłuszczu? Wtedy dodatkowego kopa daje proszek.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 gru 2016, o 17:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Być może, nie pamiętam już. Zwykle robiłam drożdżowe, zawijam później w papier do pieczenia. Może wypróbuję coś nowego.

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 17 gru 2016, o 18:01 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Ja też zawijam w papier, wtedy jest ładny wałek. Czasem nacinam przez środek aby nie popękał po bokach. :wink:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 19 gru 2016, o 20:45 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Jak niektórzy z odwiedzających wiedzą, robię nalewki. Czasem eksperymentuję, czasem szukam inspiracji w necie. Tym razem zalałam wódką pestki pigwowca. Nalewka nazywa się "pestkówka". Zasięgnęłam języka, pytając o smak i zapach takiej nalewki.
KaLo napisał, że będzie pachniała jak amaretto. No cóż, jestem niedowiarkiem i muszę "pomacać" aby uwierzyć. Po miesiącu od zalania powąchałam. O ludzie cóż za zapach. ;:oj Amaretto jak oryginalne. Zapach intensywnie migdałowy, nie do uwierzenia, że to zalane pestki. Co do smaku to powstrzymam się jeszcze jakiś czas, bo podobno musi dojrzewać kilka miesięcy. ;:215

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 19 gru 2016, o 21:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
;:oj A niech mnie.Nie wiedziałam,że coś można zrobić z takich pestek-oprócz siewu ,oczywiście :wink:
Teraz ,to po fakcie.Ale po degustacji-pamiętaj o przepisie .Może w nowym sezonie wypróbuję.Bo od pigwówki to mam zgagę od samego zapachu...

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 19 gru 2016, o 21:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8551
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Pigwówki czy pigwowcówki, bo różnica jest zasadnicza.
Pisałem również, że nalewce z pigwowca B. dobrze robi niewielki dodatek skórki pomarańczowej i korzenia arcydzięgla.Ktoś zrobił próbę?Jeżeli nie to polecam.


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 19 gru 2016, o 22:56 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5867
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Jolka jak pestkówka wyjdzie dobra to przepis zaraz wstawię. Na razie wypróbuję bez dodatków, żeby wiedzieć jak smakuje. :wink: Wiem też, że można zalać pestki z jabłek, ale skąd tyle pestek zebrać? Ja muszę się przyznać, że zjadam całe jabłka, łącznie z pestkami ku zgorszeniu mojego M.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 19 gru 2016, o 23:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8551
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
No to zostają ogonki :D
Wracając do nalewek.Niejednokrotnie dodatki stanowią o smaku i aromacie nalewki więc próbowanie samej "bazy"nie zawsze pozwala ocenić zalety gotowego trunku.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 21 gru 2016, o 15:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5383
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
kaLo,na nalewkach nie znam się za bardzo ;:131 .Za to lubię się sporadycznie nimi delektować ;:224 .I niestety jestem na takim progu ich produkcji,że korzystam z gotowych przepisów,bo boję się coś zmieniać.Nie przejrzałam jeszcze forumowych wątków o alkoholach.Wszystko przede mną :wink: .Arcydzięgla jeszcze nie mam ,a bałabym się brać dziko rosnący,bo nie miałabym pewności,czy to on.
Niestety mylę nazwy tych owoców ;:123 ,chodziło mi o pigwowcówkę.Pigwy nie mam i nawet nigdy nie próbowałam.

Dorota,rozbawiłaś mnie tym 'zgorszeniem' :;230 .
Jak przygotowania do świąt?U mnie bigos pyrka i żeberka w połowie gotowe.
A weszłam na Twój wątek,żeby znaleźć przepis na śledzie w cebuli i rodzynkach,na słodko.Muszę coś zrobić na wigilię dla Michała do szkoły.

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 434 ]  Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *