To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Jak zwykle coś fajnego wymyślisz Dorotko .
Pozdrawiam,Elka
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Już jest .
W końcu muszę wkleić zaległe przepisy. Zacznę jednak od pysznych bułeczek.
Bułeczki ze szpinakiem
Ciasto
500g mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml (szklanka) ciepłej maślanki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g stopionego masła
Nadzienie
Opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
3 ząbki czosnku
100g startego żółtego sera
sól, pieprz
50g roztopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką elastyczne ciast, odstawić do wyrośnięcia naokoło 1 godz.
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i odstawić na kolejne 1/2 godz.
Szpinak przesmażyć na łyżce masła z czosnkiem do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2cm, posmarować masłem, rozłożyć szpinak, posypać startym serem, zwinąć roladę.
pokroić na plastry 3-4cm. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 -200*C piekarnika. Piec na złoty kolor, zajmuje to około 20-30 min.
Gorąco polecam , bo można eksperymentować z nadzieniem. Pieczarki, suszone pomidory, szynka...
W końcu muszę wkleić zaległe przepisy. Zacznę jednak od pysznych bułeczek.
Bułeczki ze szpinakiem
Ciasto
500g mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml (szklanka) ciepłej maślanki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g stopionego masła
Nadzienie
Opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
3 ząbki czosnku
100g startego żółtego sera
sól, pieprz
50g roztopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką elastyczne ciast, odstawić do wyrośnięcia naokoło 1 godz.
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i odstawić na kolejne 1/2 godz.
Szpinak przesmażyć na łyżce masła z czosnkiem do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2cm, posmarować masłem, rozłożyć szpinak, posypać startym serem, zwinąć roladę.
pokroić na plastry 3-4cm. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 -200*C piekarnika. Piec na złoty kolor, zajmuje to około 20-30 min.
Gorąco polecam , bo można eksperymentować z nadzieniem. Pieczarki, suszone pomidory, szynka...
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 156
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Smacznie wyglądają, chyba się skuszę i zrobię takie
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Mamy sezon dyniowy, podzielę się kilkoma przepisami na potrawy z dynią. Zdjęcia będą później.
Najpierw może napiszę jak robię ten mus.
Mus z pieczonej dyni
Dynię kroimy na części, usuwamy gniazda nasienne, najlepiej robić to łyżką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180*C. Pieczemy do momentu aż widelec wchodzi bez oporu. trwa to z reguły 30-40min.
Po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ (skórki odrzucamy) i miksujemy na papkę. Można go zamrozić w porcjach potrzebnych "na raz".
Nadaje się do wypieków, zup, koktajli itp.
Placuszki dyniowe:
200 g musu z dyni
1/3 szkl mleka (jeśli ciasto będzie za gęste)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
W misce wymieszać muz z dyni z mlekiem (pomijamy jeśli mus jest rzadki), dodać jajka, olej i cukier, wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, przesiać bezpośrednio do ciasta. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, wyrównać powierzchnię.
Placki smażyć na małym dużym ogniu, do zrumienienia - trwa to zazwyczaj 2-3 minuty z jednej strony.
Placki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
Najpierw może napiszę jak robię ten mus.
Mus z pieczonej dyni
Dynię kroimy na części, usuwamy gniazda nasienne, najlepiej robić to łyżką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180*C. Pieczemy do momentu aż widelec wchodzi bez oporu. trwa to z reguły 30-40min.
Po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ (skórki odrzucamy) i miksujemy na papkę. Można go zamrozić w porcjach potrzebnych "na raz".
Nadaje się do wypieków, zup, koktajli itp.
Placuszki dyniowe:
200 g musu z dyni
1/3 szkl mleka (jeśli ciasto będzie za gęste)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
W misce wymieszać muz z dyni z mlekiem (pomijamy jeśli mus jest rzadki), dodać jajka, olej i cukier, wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, przesiać bezpośrednio do ciasta. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, wyrównać powierzchnię.
Placki smażyć na małym dużym ogniu, do zrumienienia - trwa to zazwyczaj 2-3 minuty z jednej strony.
Placki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dynia marynowana
Składniki:
dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
łyżeczka soli
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać ze skórki pokroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Do słoików dodać przyprawy. Napełnić słoiki dynią.
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię i od razu zakręcić. Pasteryzować przez 30 minut. Tak przygotowana marynata jest gotowa do jedzenia zaraz po ostudzeniu.
Składniki:
dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
łyżeczka soli
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać ze skórki pokroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Do słoików dodać przyprawy. Napełnić słoiki dynią.
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię i od razu zakręcić. Pasteryzować przez 30 minut. Tak przygotowana marynata jest gotowa do jedzenia zaraz po ostudzeniu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12953
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Koszalin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Rozpusta, ale smaczna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1483
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Czy mogę prosić przepis na te wspaniale wyglądające paczusie
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Czasu mało, ale czasem coś słodkiego koniecznie dla poprawy nastroju. Łatwy i prosty deser: ciasto francuskie, bita śmietana z serkiem mascarpone - pychotka
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 809
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Witaj! Zapisuję do pamięci