To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ryba po ... wg. Bożeny B.
No nie wiem po jakiemu, ale jest pyszna.
1 kg filetów np. z mintaja
1 kg cebuli
jajka
mąka
bułka tarta
Filety podzielić na małe kawałki, panierować i usmażyć.
Cebulę zeszklić
Zalewa:
5 szkl. wody - takie od Nutelli
1 szkl. octu - jw.
2 koncentraty pomidorowe - Pudliszki
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka vegety
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
W misce układać na przemian rybę, cebulę i każdą warstwę polewać zalewą.
Zostawić w lodówce na parę godzin.
-- Wt, 17 lutego 2015, 17:53 --
Śledzie w majonezie wg Bożenki
1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.
-- Wt, 17 lutego 2015, 17:54 --
Śledzie korzenne
0,5 kg śledzi typu matias
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
No nie wiem po jakiemu, ale jest pyszna.
1 kg filetów np. z mintaja
1 kg cebuli
jajka
mąka
bułka tarta
Filety podzielić na małe kawałki, panierować i usmażyć.
Cebulę zeszklić
Zalewa:
5 szkl. wody - takie od Nutelli
1 szkl. octu - jw.
2 koncentraty pomidorowe - Pudliszki
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka vegety
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
W misce układać na przemian rybę, cebulę i każdą warstwę polewać zalewą.
Zostawić w lodówce na parę godzin.
-- Wt, 17 lutego 2015, 17:53 --
Śledzie w majonezie wg Bożenki
1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.
-- Wt, 17 lutego 2015, 17:54 --
Śledzie korzenne
0,5 kg śledzi typu matias
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
Beata
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Kotlety z kaszy i pieczarek świetna potrawa, tradycyjne z mięsa mi się znudziły fajna odmiana,
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dostałam przepis od znajomej na kotlety z pszenicy. Zrobię na piątek!
Beata
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Mam pytanie o ciasteczka owsiane 1/2 chciałam zrobić większą ilość na zapas tylko się zastanawiam jak długo mogą leżeć.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Nie wiem, u mnie nigdy nie leżą dłużej niż 2-3 dni. zawsze szybko znikają.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Znam ten ból!!
Robię je raz w tygodniu, ale po dwóch dniach już ich niema!!
Staram się każdorazowo zmieniać składniki. Najsmaczniejsze (moim zdaniem) są te z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej.
Robię je raz w tygodniu, ale po dwóch dniach już ich niema!!
Staram się każdorazowo zmieniać składniki. Najsmaczniejsze (moim zdaniem) są te z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dziś zrobiłam Hiszpana. Wg przepisu powinien być przełożony jeszcze kremem, ale taka lżejsza wersja też jest pyszna.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Poproszę o przepis na Hiszpana. Wygląda bardzo apetycznie
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Witam wszystkich. Nazwa tego placka jest intrygująca,nie wiem czy dobrze widzę czy jest przełożony powidłami śliwkowymi?
Pozdrawiam,Elka
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Mi przypomina pierniczka,ale może jest tylko łudząco podobny.
-
- 200p
- Posty: 302
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Robiłam kiedyś Hiszpana tylko z kremem serowym mmmm przepyszny
Pozdrawiam Asia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Jest to ciasto czekoladowe, samo wykonanie trochę podobne do murzynka, ja przełożyłam powidłami, ale myślę że tu można zaszaleć i dać taki dżem jaki nam smakuje najbardziej.
Hiszpan
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
6 łyżek kakao
5 jaj
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
dżem i ulubiony krem do przełożenia
Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl cukru zagotować i ostudzić.
Żółtka zmiksować z resztą cukru i wlać do zimnej masy kakaowej.
Dodać mąkę z sodą i wymieszać.
Na koniec dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 35 min.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem i wyłożyć kremem. Ja przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową.
Myślę, że do tego ciasta pasowałby dżem pomarańczowy z imbirem. Dziś zrobiłam i jestem zachwycona. Jak dla mnie rewelacyjny potrójny smak; goryczka ze skórki, słodycz owoców i cukru oraz ostrość imbiru.
Hiszpan
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
6 łyżek kakao
5 jaj
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
dżem i ulubiony krem do przełożenia
Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl cukru zagotować i ostudzić.
Żółtka zmiksować z resztą cukru i wlać do zimnej masy kakaowej.
Dodać mąkę z sodą i wymieszać.
Na koniec dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 35 min.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem i wyłożyć kremem. Ja przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową.
Myślę, że do tego ciasta pasowałby dżem pomarańczowy z imbirem. Dziś zrobiłam i jestem zachwycona. Jak dla mnie rewelacyjny potrójny smak; goryczka ze skórki, słodycz owoców i cukru oraz ostrość imbiru.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Witaj Dorotko,
smakowicie wygląda Twój dżem pomarańczowo-imbirowy. Myślę, że z twarożkiem na kanapce smakowałby również wybornie. Bardzo Cię proszę, jeśli możesz, podziel się z nami swoją recepturą.
Ciasteczka owsiane z żurawiną przygotowywane wg Twojego przepisu zadomowiły się już u mnie na stałe. Dziękuję i pozdrawiam.
smakowicie wygląda Twój dżem pomarańczowo-imbirowy. Myślę, że z twarożkiem na kanapce smakowałby również wybornie. Bardzo Cię proszę, jeśli możesz, podziel się z nami swoją recepturą.
Ciasteczka owsiane z żurawiną przygotowywane wg Twojego przepisu zadomowiły się już u mnie na stałe. Dziękuję i pozdrawiam.