To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ryba po ... wg. Bożeny B.
No nie wiem po jakiemu, ale jest pyszna.
1 kg filetów np. z mintaja
1 kg cebuli
jajka
mąka
bułka tarta
Filety podzielić na małe kawałki, panierować i usmażyć.
Cebulę zeszklić
Zalewa:
5 szkl. wody - takie od Nutelli
1 szkl. octu - jw.
2 koncentraty pomidorowe - Pudliszki
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka vegety
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
W misce układać na przemian rybę, cebulę i każdą warstwę polewać zalewą.
Zostawić w lodówce na parę godzin.

-- Wt, 17 lutego 2015, 17:53 --

Śledzie w majonezie wg Bożenki
1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.

-- Wt, 17 lutego 2015, 17:54 --

Śledzie korzenne
0,5 kg śledzi typu matias
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
Beata
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Kotlety z kaszy i pieczarek świetna potrawa, tradycyjne z mięsa mi się znudziły fajna odmiana,
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dostałam przepis od znajomej na kotlety z pszenicy. Zrobię na piątek!
Beata
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Mam pytanie o ciasteczka owsiane 1/2 chciałam zrobić większą ilość na zapas tylko się zastanawiam jak długo mogą leżeć.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Nie wiem, u mnie nigdy nie leżą dłużej niż 2-3 dni. zawsze szybko znikają. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
danaa
200p
200p
Posty: 485
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Znam ten ból!!
Robię je raz w tygodniu, ale po dwóch dniach już ich niema!!
Staram się każdorazowo zmieniać składniki. Najsmaczniejsze (moim zdaniem) są te z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dziś zrobiłam Hiszpana. Wg przepisu powinien być przełożony jeszcze kremem, ale taka lżejsza wersja też jest pyszna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

:wit ;:196 :wit

Poproszę o przepis na Hiszpana. Wygląda bardzo apetycznie ;:173
elka74
50p
50p
Posty: 83
Od: 8 kwie 2013, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Witam wszystkich. Nazwa tego placka jest intrygująca,nie wiem czy dobrze widzę czy jest przełożony powidłami śliwkowymi?
Pozdrawiam,Elka
EDITA
500p
500p
Posty: 556
Od: 7 lis 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: woj.lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Mi przypomina pierniczka,ale może jest tylko łudząco podobny.
asia124
200p
200p
Posty: 302
Od: 31 lip 2013, o 03:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Robiłam kiedyś Hiszpana tylko z kremem serowym mmmm przepyszny :D
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Jest to ciasto czekoladowe, samo wykonanie trochę podobne do murzynka, ja przełożyłam powidłami, ale myślę że tu można zaszaleć i dać taki dżem jaki nam smakuje najbardziej.


Hiszpan

1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
6 łyżek kakao
5 jaj
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
dżem i ulubiony krem do przełożenia


Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl cukru zagotować i ostudzić.
Żółtka zmiksować z resztą cukru i wlać do zimnej masy kakaowej.
Dodać mąkę z sodą i wymieszać.
Na koniec dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 35 min.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem i wyłożyć kremem. Ja przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową.

Myślę, że do tego ciasta pasowałby dżem pomarańczowy z imbirem. Dziś zrobiłam i jestem zachwycona. Jak dla mnie rewelacyjny potrójny smak; goryczka ze skórki, słodycz owoców i cukru oraz ostrość imbiru. ;:167

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
rtk10
100p
100p
Posty: 187
Od: 12 sie 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: woj. mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Witaj Dorotko,
smakowicie wygląda Twój dżem pomarańczowo-imbirowy. Myślę, że z twarożkiem na kanapce smakowałby również wybornie. Bardzo Cię proszę, jeśli możesz, podziel się z nami swoją recepturą.

Ciasteczka owsiane z żurawiną przygotowywane wg Twojego przepisu zadomowiły się już u mnie na stałe. Dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”