To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
grafi26
200p
200p
Posty: 390
Od: 25 mar 2016, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Stefciu- ja wiem, że pączki z serkiem są pycha. Nie widzę natomiast przepisu na zwykłe pączki z powidłami lub konfiturą
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7487
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Proszę: viewtopic.php?p=5744061#p5744061
Pyyyszne są. Wypróbowane. ;:173
grafi26
200p
200p
Posty: 390
Od: 25 mar 2016, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dziękuję za odszukanie przepisu- będzie wypróbowany.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ja tylko tak gwoli przypomnienia. Jutro tłusty czwartek, dzień bezkarnego objadania się pączkami. ;:138
A u mnie w piekarniku 3 foremki pasztetu z indyka, jeden z żurawiną, drugi ze śliwką, trzeci "czysty". :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Coś mnie łapie, ale taka naszła mnie ochota na dżem pomarańczowy, że musiałam zrobić. Już zapomniałam jaki jest pyszny ;:333 :

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo do weekendowej kawki lub herbatki - ciasteczka ze skwarkami, przekładane marmoladą i oblane czekoladą.

Obrazek

Wpiłam herbatkę "pierwsza gwiazdka" + "brzoskwiniowa słodycz"z miodem i imbirem. Teraz pod kocyk. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dawno nic nie wstawiałam, bo czasu mało. Nie znaczy to jednak, że nic słodkiego nie robię. Do niedzielnej kawki;

Sernik na zimno

Obrazek

Wiaderko twarogu (1 kg)
1 szkl cukru
1/2 szkl mleka
1 szkl śmietanki 30 lub 36%
2 łyżki żelatyny
biszkopty lub herbatniki
czerwona galaretka
maliny lub truskawki
Galaretkę przygotować jak na opakowaniu. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę (nie gotować). Twaróg wymieszać ze śmietaną i cukrem. Masę dodawać porcjami do rozpuszczonej jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie mieszać. Do masy dodać część owoców, delikatnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty lub połamane herbatniki, rozłożyć warstwę owoców, na to masę twarogową, resztę owoców. Zalać tężejącą galaretką, wstawić na 3-4 godz do lodówki.

A tu prezent urodzinowy; ;:7

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Produkują się nalewki:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Widzę trzy nalewki i dwie nasypki :D .
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

To chwilowe, bo zabrakło mi %. Jutro będzie zalane. A nalewki są 4. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Witaj,własnie nastawiłam drugą w życiu nalewke ,w tamtym roku z aroni (wyszła)a 2 dni temu z porzeczek czerwonych ,mam kilka pytań
Wlałam spirytus nalewkowy 55 % czy on wystarczy czy musi byc silniejszy?
Na 1 kg porzeczek wsypałam 2 szkl cukru i na razie pół litra tego procentu ,czy wystarczy a jak nie to ile dolać?
Czy on sie wyklaruje i ile musi stac bo wszedzie inny przepis?
Chce zrobic jeszcze z jeżyn bo dużo i póżniej chyba z malin i na pewno z aroni
Dziękuje z góry za odpowiedż
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kilogram porzeczek to ok. 0,8 l soku, 2 szklanki cukru to 400 g a to ok. 250 ml objętości , 500 ml spirytusu zawiera 275 ml alkoholu. Pamietasz jak obliczyć procent? 275:(800+250+500) x 100% =17,7% przy założeniu, że wyciśniesz alkohol z wytłoków do zera. Takie mocne wino.
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

to ile dolać i jakiego bo ja tęga z tego nie jestem

-- 18 lip 2018, o 20:23 --

A jak doleje drugą półlitrówke tegoż trunku 55 %??
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ja daję mocniejszy spirytus, bo moi amatorzy lubią mocniejsze trunki. Spirytus jaki daję to min 70%. Co do cukru to robię 2 rodzaje, w jednym jest szklanka cukru na kg owoców, w drugim 1,5 szkl. Owoce najpierw zalewam alkoholem, zostawiam na min 2 tygodnie (zazwyczaj dłużej), zlewam i takie owoce dopiero zasypuję cukrem, po kolejnych 3 tygodniach odcedzam owoce i łączę oba płyny. Zostawiam do sklarowania, czas zależy od rodzaju owoców. Kiedy zabraknie mi alkoholu to zanim dokupię to zasypuję owoce połową przeznaczonego cukru.
Marzenko dolej tego alkoholu i tyle. Pamiętaj, że owoce muszą być całkowicie zalane. :wink: Ja nigdy nie obliczam (wiem nie jestem profesjonalna), a nalewki wychodzą prim sort. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”