Jak ukisić czerwony barszcz?

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Jak w temacie, czyli jak zakisić czerwone buraki na barszcz, ale żeby nie zrobił się żaden kożuch pleśniowy, grzybowy itp.

Ja zrobiłam tak:
wyszorowałam buraki, wymoczyłam, jeszcze raz wyszorowałam, nie obierałam.
Poszatkowałam w maszynce.
Garnek umyłam bardzo dokładnie dodając do płukania na koniec piro*.

Buraki dałam do garnka, czosnek, liść laurowy, ziele, nasiona kopru, zalałam wodą gotowaną z solą,
postawiłam przy piecu. Bardzo ładnie wszystko było, ale niestety po jakimś czasie zrobił się pleśniowy kożuch.

Wszystko dziś wywaliłam.

Jak zrobić, żeby nie było pleśni?

* piro- pirosiarczyn sodu
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Posty: 459
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Jolu ja wyparzam naczynie wrzątkiem, buraki szoruję pod wodą, potem obieram, kroję nożem na byle jakie kawałki i jeszcze raz płukam pod wodą. Przyprawy podobnie jak Ty.

Podejrzane według mnie są nieobrane buraki, ewentualnie przyprawy i maszyna.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Nie mogę wyparzyć naczynia, bo garnek kamienny mógłby pęknąć, dlatego stosuję piro.

W przepisach jest, żeby buraków nie obierać, dlatego je tak super dokładnie umyłam.

Może maszynka?

Spróbuję jeszcze raz :?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
henecio
200p
200p
Posty: 207
Od: 16 lut 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Czerwony barszcz do picia na surowo kiszę co tydzień. Jest smaczny i zdrowy ;:215 .
Kilogram buraków, 1 pietruszka, 1 marchew, kawałek selera i 3 ząbki czosnku myję, obieram i kroję nożem na niewielkie kawałki. Daję do dużego słoja, bo nie mam glinianego garnka, zalewam letnią przegotowaną wodą, tak by buraki były całkiem przykryte. Na 1 litr wody daję płaską łyżkę soli i łyżeczkę kminku. By szybko ukisł wskazane jest dodać kawałek skórki z żytniego razowego chleba. Ja nie dodaję.
Słój przykrywam lnianą ściereczką. Codziennie zaglądam. Jeżeli by się pojawiła pleśń, to natychmiast trzeba ją usunąć.
Po 4 najwyżej 5 dniach barszcz jest gotowy i należy go przecedzić, przelać do innego słoika i włożyć do lodówki by już nie kisł i nie pleśniał.
Przepis dała mi lekarka wiele lat temu, kiedy leczyła moją anemię.
Jolu, wydaje mi się, że;
- buraki należy jednak obrać i pokroić, a nie rozdrabniać na maleńkie cząsteczki w maszynie
- użyć odpowiedniego naczynia tj glinianego ew. słoja
- Słój umyć normalnie - bez piro czy innych konserwantów
- kisić szybko w cieple 4- 5 dni i przecedzić.
Powodzenia
ciocia Dorota
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 567
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: województwo śląskie

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Moja babcia wyparzała garnek gliniany wlewając do niego wrzącą wodę i przykrywała go przykrywką.Jak woda wystygła wylewała.
Podobnie jakhenecio buraki kroję na kawałki lub plasterki.Nie stosuję przypraw,tylko ząbki czosnku i na samą górę kładę piętkę chleba.Przy chlebie trzeba pilnować ,żeby nie pojawiła się pleśń.
Najlepiej jest stosować wodę ze studni ,nie uzdatnioną , oczywiście przegotowaną.Jest też specjalna sól do kiszonek.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Musze się wytłumaczyć, że buraki nie zostały rozdrobnione na drobno, tylko pokrojone w grube plastry,
ale zrobiła to maszynka.

Piro jest doskonałe do odkażania sprzętu, wszędzie tam gdzie nie można lać wrzątku.

Spróbuję zrobić jeszcze raz z mniejszą ilością, na wszelki wypadek.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1187
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Ja z grubsza robię tak jak dziewczyny, z tym, że jako starter dodaję piętkę lub skórkę żytniego chleba. Owijam ją wyjałowioną gazą, przewiązuję nitką bawełnianą i dzięki temu mogę wyjąć, gdy już zadziała jako starter. Sąsiadka mi tak poradziła, gdy jęczałam, że pojawia się pleśń :D
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Posty: 459
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Wiecie, te maszyny są czasem tak zbudowane, że nie sposób ich umyć porządnie.
Ja właśnie takie stare brązowe kamionki leję wrzątkiem, muszę uważać w takim razie.

A może jeszcze nie stawiam obok pieca - zbyt ciepło?
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2969
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Gliniany garnek, szklany słój przed zalaniem wrzątkiem powinien być wstępnie ocieplony/zagrzany.


Ja rozdrobniłam obrane buraki w malakserze na grubym tarku, zalałam wodą z solą, dorzuciłam czosnek. Ładnie się zakisiły, brak jakiegokolwiek zaczątku pleśni. Buraki zużyłam do sałatek. Kwas do zupki. Piłam też ale rozcieńczony przegotowaną zimną wodą - za słone wprost do picia.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Zrobiłam z przepisu szarotki66-chyba,bo nie zapisałam kto jest autorem.
Obrane buraki pokroić na mniejsze części.Włożyć do słoja.Dodać 5-6 ząbków czosnku,spory kawałek chrzanu pokrojonego w słupki,1 łyżkę soli,1 l wody.Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.Pianę zebrać łyżką i po tygodniu zlać płyn.
Robiłam ok.15 grudnia i połowę słoika mam jeszcze w lodówce bez oznak pleśni.
Słoik oczywiście najpierw przelałam gorącą wodą.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Chyba wiem gdzie był mój błąd.
Nie zebrałam piany :(
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2295
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Ja robię w 5 l butli po wodzie, nie używam piro, buraki obieram i kroję na kawłki, do tego czosnek z lupinami i czerstwa piętka od chleba na żytnim zakwasie, woda z baniaka, nigdy nie mam pleśni i piany. Nie bawię się w wyparzanie itd. Wychodzi 100 na 100. Po 7-10 dniach przelewam do butelek po piwie, na wierzch oliwa i kapsluję. Buteki czysczę piro < z atomizera > i płuczę przegotowaną wodą. Prosto i skutecznie.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak ukisić czerwony barszcz?

Post »

Buraki kiszę w dużym słoju.
Obieram, kroję na części, dodaję czosnek i kawałek chleba żytniego, zalewam przegotowaną wodą z solą.
Potrząsam słojem jak mi się przypomni. Czasem widzę coś jakby piana, ale ona znika sama.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”