Jak ukisić czerwony barszcz?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7325
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jak ukisić czerwony barszcz?
Jak w temacie, czyli jak zakisić czerwone buraki na barszcz, ale żeby nie zrobił się żaden kożuch pleśniowy, grzybowy itp.
Ja zrobiłam tak:
wyszorowałam buraki, wymoczyłam, jeszcze raz wyszorowałam, nie obierałam.
Poszatkowałam w maszynce.
Garnek umyłam bardzo dokładnie dodając do płukania na koniec piro*.
Buraki dałam do garnka, czosnek, liść laurowy, ziele, nasiona kopru, zalałam wodą gotowaną z solą,
postawiłam przy piecu. Bardzo ładnie wszystko było, ale niestety po jakimś czasie zrobił się pleśniowy kożuch.
Wszystko dziś wywaliłam.
Jak zrobić, żeby nie było pleśni?
* piro- pirosiarczyn sodu
Ja zrobiłam tak:
wyszorowałam buraki, wymoczyłam, jeszcze raz wyszorowałam, nie obierałam.
Poszatkowałam w maszynce.
Garnek umyłam bardzo dokładnie dodając do płukania na koniec piro*.
Buraki dałam do garnka, czosnek, liść laurowy, ziele, nasiona kopru, zalałam wodą gotowaną z solą,
postawiłam przy piecu. Bardzo ładnie wszystko było, ale niestety po jakimś czasie zrobił się pleśniowy kożuch.
Wszystko dziś wywaliłam.
Jak zrobić, żeby nie było pleśni?
* piro- pirosiarczyn sodu
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Jolu ja wyparzam naczynie wrzątkiem, buraki szoruję pod wodą, potem obieram, kroję nożem na byle jakie kawałki i jeszcze raz płukam pod wodą. Przyprawy podobnie jak Ty.
Podejrzane według mnie są nieobrane buraki, ewentualnie przyprawy i maszyna.
Podejrzane według mnie są nieobrane buraki, ewentualnie przyprawy i maszyna.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7325
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Nie mogę wyparzyć naczynia, bo garnek kamienny mógłby pęknąć, dlatego stosuję piro.
W przepisach jest, żeby buraków nie obierać, dlatego je tak super dokładnie umyłam.
Może maszynka?
Spróbuję jeszcze raz
W przepisach jest, żeby buraków nie obierać, dlatego je tak super dokładnie umyłam.
Może maszynka?
Spróbuję jeszcze raz
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Czerwony barszcz do picia na surowo kiszę co tydzień. Jest smaczny i zdrowy .
Kilogram buraków, 1 pietruszka, 1 marchew, kawałek selera i 3 ząbki czosnku myję, obieram i kroję nożem na niewielkie kawałki. Daję do dużego słoja, bo nie mam glinianego garnka, zalewam letnią przegotowaną wodą, tak by buraki były całkiem przykryte. Na 1 litr wody daję płaską łyżkę soli i łyżeczkę kminku. By szybko ukisł wskazane jest dodać kawałek skórki z żytniego razowego chleba. Ja nie dodaję.
Słój przykrywam lnianą ściereczką. Codziennie zaglądam. Jeżeli by się pojawiła pleśń, to natychmiast trzeba ją usunąć.
Po 4 najwyżej 5 dniach barszcz jest gotowy i należy go przecedzić, przelać do innego słoika i włożyć do lodówki by już nie kisł i nie pleśniał.
Przepis dała mi lekarka wiele lat temu, kiedy leczyła moją anemię.
Jolu, wydaje mi się, że;
- buraki należy jednak obrać i pokroić, a nie rozdrabniać na maleńkie cząsteczki w maszynie
- użyć odpowiedniego naczynia tj glinianego ew. słoja
- Słój umyć normalnie - bez piro czy innych konserwantów
- kisić szybko w cieple 4- 5 dni i przecedzić.
Powodzenia
Kilogram buraków, 1 pietruszka, 1 marchew, kawałek selera i 3 ząbki czosnku myję, obieram i kroję nożem na niewielkie kawałki. Daję do dużego słoja, bo nie mam glinianego garnka, zalewam letnią przegotowaną wodą, tak by buraki były całkiem przykryte. Na 1 litr wody daję płaską łyżkę soli i łyżeczkę kminku. By szybko ukisł wskazane jest dodać kawałek skórki z żytniego razowego chleba. Ja nie dodaję.
Słój przykrywam lnianą ściereczką. Codziennie zaglądam. Jeżeli by się pojawiła pleśń, to natychmiast trzeba ją usunąć.
Po 4 najwyżej 5 dniach barszcz jest gotowy i należy go przecedzić, przelać do innego słoika i włożyć do lodówki by już nie kisł i nie pleśniał.
Przepis dała mi lekarka wiele lat temu, kiedy leczyła moją anemię.
Jolu, wydaje mi się, że;
- buraki należy jednak obrać i pokroić, a nie rozdrabniać na maleńkie cząsteczki w maszynie
- użyć odpowiedniego naczynia tj glinianego ew. słoja
- Słój umyć normalnie - bez piro czy innych konserwantów
- kisić szybko w cieple 4- 5 dni i przecedzić.
Powodzenia
ciocia Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Moja babcia wyparzała garnek gliniany wlewając do niego wrzącą wodę i przykrywała go przykrywką.Jak woda wystygła wylewała.
Podobnie jakhenecio buraki kroję na kawałki lub plasterki.Nie stosuję przypraw,tylko ząbki czosnku i na samą górę kładę piętkę chleba.Przy chlebie trzeba pilnować ,żeby nie pojawiła się pleśń.
Najlepiej jest stosować wodę ze studni ,nie uzdatnioną , oczywiście przegotowaną.Jest też specjalna sól do kiszonek.
Podobnie jakhenecio buraki kroję na kawałki lub plasterki.Nie stosuję przypraw,tylko ząbki czosnku i na samą górę kładę piętkę chleba.Przy chlebie trzeba pilnować ,żeby nie pojawiła się pleśń.
Najlepiej jest stosować wodę ze studni ,nie uzdatnioną , oczywiście przegotowaną.Jest też specjalna sól do kiszonek.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7325
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Musze się wytłumaczyć, że buraki nie zostały rozdrobnione na drobno, tylko pokrojone w grube plastry,
ale zrobiła to maszynka.
Piro jest doskonałe do odkażania sprzętu, wszędzie tam gdzie nie można lać wrzątku.
Spróbuję zrobić jeszcze raz z mniejszą ilością, na wszelki wypadek.
ale zrobiła to maszynka.
Piro jest doskonałe do odkażania sprzętu, wszędzie tam gdzie nie można lać wrzątku.
Spróbuję zrobić jeszcze raz z mniejszą ilością, na wszelki wypadek.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1185
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Ja z grubsza robię tak jak dziewczyny, z tym, że jako starter dodaję piętkę lub skórkę żytniego chleba. Owijam ją wyjałowioną gazą, przewiązuję nitką bawełnianą i dzięki temu mogę wyjąć, gdy już zadziała jako starter. Sąsiadka mi tak poradziła, gdy jęczałam, że pojawia się pleśń
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Wiecie, te maszyny są czasem tak zbudowane, że nie sposób ich umyć porządnie.
Ja właśnie takie stare brązowe kamionki leję wrzątkiem, muszę uważać w takim razie.
A może jeszcze nie stawiam obok pieca - zbyt ciepło?
Ja właśnie takie stare brązowe kamionki leję wrzątkiem, muszę uważać w takim razie.
A może jeszcze nie stawiam obok pieca - zbyt ciepło?
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2973
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Gliniany garnek, szklany słój przed zalaniem wrzątkiem powinien być wstępnie ocieplony/zagrzany.
Ja rozdrobniłam obrane buraki w malakserze na grubym tarku, zalałam wodą z solą, dorzuciłam czosnek. Ładnie się zakisiły, brak jakiegokolwiek zaczątku pleśni. Buraki zużyłam do sałatek. Kwas do zupki. Piłam też ale rozcieńczony przegotowaną zimną wodą - za słone wprost do picia.
Ja rozdrobniłam obrane buraki w malakserze na grubym tarku, zalałam wodą z solą, dorzuciłam czosnek. Ładnie się zakisiły, brak jakiegokolwiek zaczątku pleśni. Buraki zużyłam do sałatek. Kwas do zupki. Piłam też ale rozcieńczony przegotowaną zimną wodą - za słone wprost do picia.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Zrobiłam z przepisu szarotki66-chyba,bo nie zapisałam kto jest autorem.
Obrane buraki pokroić na mniejsze części.Włożyć do słoja.Dodać 5-6 ząbków czosnku,spory kawałek chrzanu pokrojonego w słupki,1 łyżkę soli,1 l wody.Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.Pianę zebrać łyżką i po tygodniu zlać płyn.
Robiłam ok.15 grudnia i połowę słoika mam jeszcze w lodówce bez oznak pleśni.
Słoik oczywiście najpierw przelałam gorącą wodą.
Obrane buraki pokroić na mniejsze części.Włożyć do słoja.Dodać 5-6 ząbków czosnku,spory kawałek chrzanu pokrojonego w słupki,1 łyżkę soli,1 l wody.Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.Pianę zebrać łyżką i po tygodniu zlać płyn.
Robiłam ok.15 grudnia i połowę słoika mam jeszcze w lodówce bez oznak pleśni.
Słoik oczywiście najpierw przelałam gorącą wodą.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7325
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Chyba wiem gdzie był mój błąd.
Nie zebrałam piany
Nie zebrałam piany
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Ja robię w 5 l butli po wodzie, nie używam piro, buraki obieram i kroję na kawłki, do tego czosnek z lupinami i czerstwa piętka od chleba na żytnim zakwasie, woda z baniaka, nigdy nie mam pleśni i piany. Nie bawię się w wyparzanie itd. Wychodzi 100 na 100. Po 7-10 dniach przelewam do butelek po piwie, na wierzch oliwa i kapsluję. Buteki czysczę piro < z atomizera > i płuczę przegotowaną wodą. Prosto i skutecznie.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Buraki kiszę w dużym słoju.
Obieram, kroję na części, dodaję czosnek i kawałek chleba żytniego, zalewam przegotowaną wodą z solą.
Potrząsam słojem jak mi się przypomni. Czasem widzę coś jakby piana, ale ona znika sama.
Obieram, kroję na części, dodaję czosnek i kawałek chleba żytniego, zalewam przegotowaną wodą z solą.
Potrząsam słojem jak mi się przypomni. Czasem widzę coś jakby piana, ale ona znika sama.