Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 357 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  
Autor Wiadomość
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 17 gru 2014, o 00:11 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Nie, nie może być ( nie powinno ) , zrób według przepisu i unikaj mielenia mięs w sklepie. No chyba, że z samego rana, kiedy to pierwsze mielenie będzie nasze :)
Później to maszynka może stać pól zmiany i łowić wszelkie bakterie ;)
Tutaj mają być cale kawałki mięsa na przekroju.

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
obserwator
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 17 gru 2014, o 16:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 988
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Oj Bogdanie ale się ucieszyłam z tego przepisu karkóweczka w słoiki. Dziękuję bardzo ;:215

_________________
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 18 gru 2014, o 18:47 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Sałatka Szwedzka

Witam.

Nie samym mięsem człowiek żyje, jesteśmy na forum ogrodniczym, więc teraz może coś z darów naszych działek :)

Chciałem przedstawić stary, prosty, rodzinny - sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką.

Składniki:

6 kg ogórków
1/2 l octu 10 %
1/2 kg cukru
2 łyżki płaskie soli
trochę gorczycy, pieprz ziarnisty

Wykonanie:

Zalewa:
Składniki wymieszać i zagotować

Ogórki umyć, pokroić w plastry ( nie obierać )
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 2 godziny.
Mieszać od czasu do czasu.
Po upływie 2 godzin nakładać do słoików następnie włożyć do garnka z ciepłą wodą wyłożonego ściereczką na dno.
Od chwili zagotowania gotować 5 minut.
Smacznego :)

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogdanm
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 18 gru 2014, o 19:14 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 323
Skąd: Wadowice

 0 szt.
Sałatka wygląda apetycznie , może się skuszę.

_________________
Bogdan ,pozdrawiam.
tak to u mnie wygląda
tak to kiedyś się wszystko zaczęło


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 18 gru 2014, o 19:34 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Polecam gorąco :)
Zawsze robię dużo i zawsze cała schodzi.
Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z obróbką cieplną, bo można rozgotować i są wtedy miękkie.

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 19 gru 2014, o 21:20 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Neko napisał(a):
.....Ten przepis jest zaskakująco prosty, na pewno skorzystam jak już zjem tę kiełbasę, którą jutro będę robić wg Twojego przepisu.
Czuję lekkiego stresa ;:173.


Jak tam kiełbaska ?
Ciekaw jestem wrażeń :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Neko
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 19 gru 2014, o 23:20 
Offline
---
Postów: 482

 0 szt.
Robiłam dopiero wczoraj, właśnie się obsusza, jutro z rana wędzenie :).
Jestem ciekawa jaka będzie na przekroju, bo niestety zanim się zorientowałam, że mam tępy nożyk, to już połowę mięsa przerobiłam i zamiast się mielić, to się przeciskało przez sitko i miało konsystencję pasztetowej :?. No ale pierwsze koty za płoty :D.
Nadziewanie wbrew obawom poszło bardzo sprawnie, a bałam się, bo mam maszynkę elektryczną i nie mam wpływu na obroty. Myślałam, że nie nadążę, ale poszło bardzo sprawnie.
Myślę, że jaka by nie wyszła, to i tak będzie smaczniejsza niż ta ze sklepu ;:173.


Góra   
  Zobacz profil      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 08:07 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Będzie dobrze, szkoda tylko że ten nożyk....
No cóż.. pierwsze koty za płoty, najważniejsze,ze wiesz o co chodzi :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Neko
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 09:15 
Offline
---
Postów: 482

 0 szt.
Tak się rozochociłam, że planuję sobie jeszcze trochę białej zrobić :tan.
Doradź mi jakie mięso kupić ;:180.


Góra   
  Zobacz profil      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 17:37 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Hmm ... nie wiem , czy umiesz dzielić mięso na poszczególne klasy.
Podam tak po prostu dla zrozumienia :
ok 20 % Mięso chude, ładne bez tłuszczu
ok 70 % Mięso tzw kl II chude z tłuszczem ( średniotłuste)
ok 10 % Wołowina KL I ( mięso chude i nieścięgniste np. polędwica )

To tak na szybko :)
Jak tam kiełbaski ?

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Vamila
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 17:57 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 459
Skąd: Gdańsk

 0 szt.
Bogdanie czy może robiłeś/robisz salami?

_________________
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 18:02 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Salami ? Hmm..... nie jeszcze nie robiłem, ale kiedyś na pewno zrobię :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Vamila
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 18:25 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 459
Skąd: Gdańsk

 0 szt.
Właśnie ja też nie, a bardzo lubię salami a przepisy są tak różne, że diabli wiedzą, który wybrać. Chyba skłaniam się do takiego, który przewiduje 40% wieprzowiny, 30% wołowiny i 30%, dodatek cukru i długie suszenie plus krótkie wędzenie na zimno. Jak myślisz?

_________________
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 18:47 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Wybacz ale nie doradzę Ci nic . Spróbuj możeusuwam przekierowanie/Adm. tam jest kolega pis67 on na pewno coś Ci doradzi :)
Robił salami już nie jeden raz, polecam :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Neko
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 20:53 
Offline
---
Postów: 482

 0 szt.
boggi napisał(a):
Hmm ... nie wiem , czy umiesz dzielić mięso na poszczególne klasy.
Podam tak po prostu dla zrozumienia :
ok 20 % Mięso chude, ładne bez tłuszczu
ok 70 % Mięso tzw kl II chude z tłuszczem ( średniotłuste)
ok 10 % Wołowina KL I ( mięso chude i nieścięgniste np. polędwica )

To tak na szybko :)
Jak tam kiełbaski ?

Dzięki za wskazówki ;:180
Nie wiem czy mi się uda zdobyć akurat polędwicę wołową, czy można ją zastąpić inną partią mięsa? Nie wiem co to znaczy nieścięgniste mięso... ;:131.
Jeśli chodzi o kiełbaski to hmm..., wyszły bardzo dobre w smaku kiełbaski, ale o konsystencji parówki ;:oj.
Nie ma żadnych oczek, ani mięsnych ani tłustych, po prostu jedna masa :lol:.

Jeszcze się zastanawiam, czy może oprócz tego tępego nożyka, przyczyną tej miałkości może być mielenie w maszynce elektrycznej? Ona tak szybko mieli i może robi taką mamałygę?
;:3


Góra   
  Zobacz profil      
 
Vamila
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 21:07 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 459
Skąd: Gdańsk

 0 szt.
Bogdanie dziękuję, zanim został usunięty Twój link i mój wpis zdążyłam przeczytać ( :twisted: ).
Na wiosnę spróbuję zrobić salami, jeśli jesteś zainteresowany to zdam relację.
I jeszcze dzięki Tobie już nie będziemy skręcać kiełbas tylko wieszać od razu w spiralę na drążkach do wędzenia, jak to pokazałeś na w pierwszym poście :)

_________________
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 20 gru 2014, o 21:14 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Nie wiedziałem że nie można linkować innych for :( Jeśli chodzi o kręcenie kiełbasek, to są różne szkoły :)
Kiełbasa swojska, wiejska na ogół odwijana jest tak jak u mnie, pozostałe odwijamy po pętku :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 357 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *