Mięta przepisy
Mięta przepisy
Czy ktoś zna może jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie mięty? Mam jej mnóstwo w ogrodzie i chciałabym z nią coś zrobić ale nie wiem co.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Sos miętowy
6 łyżek umytych posiekanych listków świeżej mięty,
3 łyżki soku cytrynowego lub zaprawy cytrynowej,
15 dag jabłek,
sól
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, rozgotować, przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z miętą i sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą. Ostudzić. Oziębić w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczeni wołowej.
Zupa miętowa
1,5 l rosołu drobiowego
4 łyżki suszonej mięty (lub szklanka świeżej)
1 szklanka śmietany(jogurtu naturalnego)
4 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
Miętę zalewamy połową szklanki wrzącej wody, zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego miętę, gotujemy na małym ogniu 5 minut, przykrywamy, odstawiamy na 15 - 20 minut. Przecedzamy.
Z mąki i masła robimy zasmażkę, podbijamy nią gorący bulion, zagotowujemy, ściągamy garnek z palnika. Wlewamy mąkę dokładnie rozmąconą z żółtkami. Doprawiamy zupę do smaku.
Zupę podajemy z ryżem lub grzankami.
Ogórki faszerowane serem i miętą
1 ogórek
100 g serka
1 szalotka
1 mała biała lub czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej świeżej mięty
30 ml oliwy
20 g masła
1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej (lub wybrane zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka, majeranek)
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Myjemy ogórka i odcinamy czubki. Przecinam go wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i siekamy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Wrzucamy do rondelka szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy przyprawę prowansalską, sól i pieprz. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem. Połówki ogórka i układamy na nim kawałki masła i plastry cebuli, posypujemy przyprawą prowansalską. Robimy łódeczki z folii lub też wykorzystujemy tackę aluminiową. Warzywa powinny być od spodu posmarowane oliwą lub podlane łyżką wody. Kładziemy tackę z warzywami na grillu. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z twarożkiem, kminkiem, solą i pieprzem, ewentualnie jeśli masa jest zbyt sucha, to z odrobiną oliwy. W trakcie grillowania nakładamy na cukinię i ogórka ser z miętą. Grillujemy 5–7 minut.
6 łyżek umytych posiekanych listków świeżej mięty,
3 łyżki soku cytrynowego lub zaprawy cytrynowej,
15 dag jabłek,
sól
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, rozgotować, przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z miętą i sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą. Ostudzić. Oziębić w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczeni wołowej.
Zupa miętowa
1,5 l rosołu drobiowego
4 łyżki suszonej mięty (lub szklanka świeżej)
1 szklanka śmietany(jogurtu naturalnego)
4 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
Miętę zalewamy połową szklanki wrzącej wody, zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego miętę, gotujemy na małym ogniu 5 minut, przykrywamy, odstawiamy na 15 - 20 minut. Przecedzamy.
Z mąki i masła robimy zasmażkę, podbijamy nią gorący bulion, zagotowujemy, ściągamy garnek z palnika. Wlewamy mąkę dokładnie rozmąconą z żółtkami. Doprawiamy zupę do smaku.
Zupę podajemy z ryżem lub grzankami.
Ogórki faszerowane serem i miętą
1 ogórek
100 g serka
1 szalotka
1 mała biała lub czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej świeżej mięty
30 ml oliwy
20 g masła
1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej (lub wybrane zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka, majeranek)
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Myjemy ogórka i odcinamy czubki. Przecinam go wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i siekamy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Wrzucamy do rondelka szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy przyprawę prowansalską, sól i pieprz. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem. Połówki ogórka i układamy na nim kawałki masła i plastry cebuli, posypujemy przyprawą prowansalską. Robimy łódeczki z folii lub też wykorzystujemy tackę aluminiową. Warzywa powinny być od spodu posmarowane oliwą lub podlane łyżką wody. Kładziemy tackę z warzywami na grillu. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z twarożkiem, kminkiem, solą i pieprzem, ewentualnie jeśli masa jest zbyt sucha, to z odrobiną oliwy. W trakcie grillowania nakładamy na cukinię i ogórka ser z miętą. Grillujemy 5–7 minut.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
CIASTO MIĘTOWE
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
15 dag margaryny
10 dag czekolady
3 jajka
2 jabłka
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 garście mięty
POLEWA (dobrze się sprawdzają również polewy gotowe, albo rozpuszczona czekolada)
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka margaryny
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pogniecioną drobnoi przesiana przez sitko miętę , wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i znowu wymieszać (na tym etapie już łyżką). Czekoladę pokroić w drobną kostkę i połączyć z ciastem.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej tartą bułką foremki ( 23x28 cm, albo keksówki) i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175-180 stopni
Ostudzone ciasto polać polewą.
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
15 dag margaryny
10 dag czekolady
3 jajka
2 jabłka
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 garście mięty
POLEWA (dobrze się sprawdzają również polewy gotowe, albo rozpuszczona czekolada)
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka margaryny
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pogniecioną drobnoi przesiana przez sitko miętę , wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i znowu wymieszać (na tym etapie już łyżką). Czekoladę pokroić w drobną kostkę i połączyć z ciastem.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej tartą bułką foremki ( 23x28 cm, albo keksówki) i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175-180 stopni
Ostudzone ciasto polać polewą.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- pszubart
- 100p
- Posty: 104
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Pierogi miętowe.
Składniki:
-Ciasto: mąka, olej, woda, jajko (surowe).
-Farsz: kasza gryczana (ugotowana), ser biały, mięta (świeża lub szuszona z torebek expresowych), pieprz czarny, sól.
Wymieszać ze sobą składniki farszu (dodać do niego sporo mięty).
Zagnieść ciasto pierogowe, podzielić na części, rozwałkować, pociąć nożem na kwadraty, nakładać farsz, zlepiać brzegi pierogów, wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do chwili wypłynięcia na wierzch. Wyłowić, ułożyć na półmisku, skropić olejem. Spożywać po ugotowaniu lub odsmażane na oleju.
Smacznego.
Składniki:
-Ciasto: mąka, olej, woda, jajko (surowe).
-Farsz: kasza gryczana (ugotowana), ser biały, mięta (świeża lub szuszona z torebek expresowych), pieprz czarny, sól.
Wymieszać ze sobą składniki farszu (dodać do niego sporo mięty).
Zagnieść ciasto pierogowe, podzielić na części, rozwałkować, pociąć nożem na kwadraty, nakładać farsz, zlepiać brzegi pierogów, wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do chwili wypłynięcia na wierzch. Wyłowić, ułożyć na półmisku, skropić olejem. Spożywać po ugotowaniu lub odsmażane na oleju.
Smacznego.
Pozdrawiam wszystkich.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Miętówka
10 gałązek świeżej mięty pieprzowej, 0,5 litra 70-procentowego spirytusu, 15 dag cukru.
Miętę zalać w słoju spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 7 do 10 dni. Po tym czasie alkohol zlać, a liście wycisnąć. Ugotować syrop z cukru i 200 ml wody, przestudzić go i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Słodycz nalewki można sobie regulować gęstością syropu. Nadaje się do picia po miesiącu, a w drinkach nawet po dwóch tygodniach.
Miętówka ma przepiękny, intensywnie zielony kolor, który jest jednak nietrwały i stopniowo przechodzi aż do brązu, a na spodzie wytwarza się osad. Na szczęście nie zmienia się smak.
10 gałązek świeżej mięty pieprzowej, 0,5 litra 70-procentowego spirytusu, 15 dag cukru.
Miętę zalać w słoju spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 7 do 10 dni. Po tym czasie alkohol zlać, a liście wycisnąć. Ugotować syrop z cukru i 200 ml wody, przestudzić go i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Słodycz nalewki można sobie regulować gęstością syropu. Nadaje się do picia po miesiącu, a w drinkach nawet po dwóch tygodniach.
Miętówka ma przepiękny, intensywnie zielony kolor, który jest jednak nietrwały i stopniowo przechodzi aż do brązu, a na spodzie wytwarza się osad. Na szczęście nie zmienia się smak.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Agnieszko ale Ty znasz przepisów z miętą Juto zrobie ciasto miętowe.
Ja uwielbiam jes smak i zapach.
Papa
Ja uwielbiam jes smak i zapach.
Papa
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Bądżmy zdrowi i piękni ...
Co roku mrożę miętę .
Całe listki - w małych porcjach - tak na 2 herbaty. Jest smaczniejsza niż z suszonej i pięknie zielona .
Całe listki - w małych porcjach - tak na 2 herbaty. Jest smaczniejsza niż z suszonej i pięknie zielona .