Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
maxmar123
 Tytuł: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 6 gru 2014, o 21:26 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Witam wszystkich, kilka lat temu natrafiłem na ciekawą roślinę. Nazywała się stewia. :wink: Roślinę tę spośród innych wyróżnia niezwykle silny smak. Słodki posmak pozostaje długo po spożyciu.Jest nawet 35 razy słodsza od naszego rodzimego, cukru buraczanego. :)

"Stewia od dawna była dostępna jako zioło w sklepach ze zdrową żywnością. Ale w produktach skierowanych na szerszy rynek pojawiła się dopiero w roku 2008, po zaakceptowaniu jej przez FDA jako dodatek do żywności. Z jej słodzących właściwości od dziesięcioleci korzystają Japończycy, znani z troski o zdrowie. W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewii stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina w żaden sposób nie szkodzi ludziom. Najprawdopodobniej jej wejście do obiegu starały się opóźnić koncerny cukrownicze, z obawy przed tak silną konkurencją." Źródło: http://stewia.zielniczek.pl/.

W wątku tym zachęcam do publikacji ciekawych, sprawdzonych przepisów z udziałem stewi. :wink:
Sam bardzo lubię gotować i będę wyszukiwał jakiś fajnych przepisów, bądź sam coś organizować.

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzena 63
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 7 gru 2014, o 13:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2627
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
W tamtym roku kupiłam sadzonkę stewi na ryneczku.Listkami z krzaczka słodziłam herbatę i kompoty.Ma taki dziwny posmak ,ale można się do niego przyzwyczaić.

_________________
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 8 gru 2014, o 13:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Syrop ze stewii
Składniki:
Stewia (suszone liście) - 20 g
Woda - 300 ml

Wykonanie:
Stewię umieszczamy w zimnej wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, wyłączamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przecedzamy wywar i przelewamy otrzymany syrop do butelki. Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Przepis zaczerpnięty z http://malloryplath.blogspot.com/2013/1 ... tewii.html.

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 9 gru 2014, o 20:40 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Ciekawostka zaczerpnięta z http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/.

Ilość cukru--- Zmielone suszone liście

1 filiżanka------2 łyżki
1 łyżka-----1/4-1/2 łyżeczki
1 łyżeczka----2-4 szczypty

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 9 gru 2014, o 20:50 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2216
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Mój kolega Farmaceuta jest dystrybutorem Stevi, zawsze mi tłumaczył, że liście i produkt przetworzony, to 2 różne sprawy, np proszek jest 200x słodszy od cukru i co najważniejsze nie fermentuje.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 10 gru 2014, o 14:23 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Proszek jest na pewno praktyczniejszy. :wink: Liście natomiast nie są przetworzone i plusem jest że wiemy czym dokładnie słodzimy. :)

Pełna tabelka. :wink: Źródło: http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/.

Tabela z różnymi rodzajami stewii stosowanymi zamiast cukru

ilośc cukru-----Stewia fluid-----Puder-----Zmielone suszone liście

1 filiżanka-----1 łyżeczka-----1 łyżeczka-----2 łyżki
1 łyżka-----6-9 kropel-----max. 1/4 łyżeczki-----1/4-1/2 łyżeczki
1 łyżeczka-----2-3 krople-----szczypta-----2-4 szczypty

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 12 gru 2014, o 11:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/.

Tabela z najpopularniejszymi naturalnymi zamiennikami cukru :wit

Rodzaj słodzika-----Zamiast 1 filiżanki cukru
stewia fluid---------1 łyżeczka
syrop z agawy-----1/2-3/4 filiżanki
ksylitol-------------1 filiżanka
miód---------------1/2-3/4 filiżanki
syrop klonowy------3/4 filiżanki
melasa-------------1/2 filiżanki
słód jęczmienny-----1 1/2 filiżanki
słód ryżowy ---------1 1/2 filiżanki
syrop z brzozy------1/2-3/4 filiżanki

*ksylitol-Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967; głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol.
*melasa- ciemnobrązowy, gęsty syrop.Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego.Stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży piekarniczych.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Melasa.

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 2 sty 2015, o 13:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Eksperymentalne grzane wino ze stewią.

Obrazek

Obrazek

Przepis już jutro. :wink:

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
alicjad31
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 2 sty 2015, o 23:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7771
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Czy można używać stevi przy candidi :?:

_________________
Pozdrawiam Alicja cz 4, cz 5
część 6
sprzedam patyczki kiwi i inne roslinki zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 3 sty 2015, o 11:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Niestety nie wiem :cry: .

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
alicjad31
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 3 sty 2015, o 12:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7771
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Pogrzebałam trochę w necie i przeczytałam ,że stevia jest obojętna dla organizmu :D

_________________
Pozdrawiam Alicja cz 4, cz 5
część 6
sprzedam patyczki kiwi i inne roslinki zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 3 sty 2015, o 12:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Eksperymentalne grzane wino ze stewią.

Przepis:

Składniki:

*czerwone wino
*pomarańcza
*cytryna
*cynamon
*goździki
*stewia do smaku

Pomarańczę i cytrynę sparzyć,pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać czerwone wino. Dodać cynamon, goździki i stewię do smaku. Mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.

*Dodałem stosunkowo dużą ilość stewi i wino było zbyt słodkie.
*Nie był odczuwalny charakterystyczny smak stewi.

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
alicjad31
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 3 sty 2015, o 12:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7771
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Mój mąż ma cukrzycę ,ale nie może się do stevi przyzwyczaić .Uparciuch
A ja mam grzybicę i piję bez cukru ,a stevię chętnie polubię :D

_________________
Pozdrawiam Alicja cz 4, cz 5
część 6
sprzedam patyczki kiwi i inne roslinki zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorotaka23
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 8 sty 2015, o 16:42 
Offline
100p
100p
Postów: 151
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
A czy to prawda że ze stevią nie można piec np. ciast bo pod wpływem wysokiej temp. coś się z nią dzieje?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 8 sty 2015, o 23:00 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Witaj, niestety nie wiem. Nigdy nie spotkałem się z taką informacją. Może po prostu mam za małą wiedzę. Widziałem jednak przepisy na ciasta z udziałem stewi. Taką informację znalazłem :wink: . W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewi stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina w żaden sposób nie szkodzi ludziom.
Źródło:http://stewia.zielniczek.pl/. .
Pozdrawiam :wink: . :wit

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa-s
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 9 sty 2015, o 09:12 
Offline
500p
500p
Postów: 768
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Stewia nie boi się wysokiej temperatury i nic się z nią nie dzieje podczas pieczenia.Nie można piec ciast drożdżowych,bo po prostu ciasto nie wyrośnie.

_________________
Ewa
nadwyżki ogrodowe.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maxmar123
 Tytuł: Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
PostNapisane: 6 lut 2015, o 21:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Opis z etykiety od jednego sprzedawcy. :wit
Wydaje się to być obiektywnym opisem w stosunku co można znaleźć w internecie. :?
Stewia jest rośliną w naszych warunkach jednoroczną, której liście są 20 razy słodsze od cukru spożywczego,a zawierają niewiele kalorii. Może być stosowana do słodzenia napojów, potraw przez osoby dbające o linię lub chore na cukrzycę. Sugerowana jest również w odżywianiu dzieci ponieważ nie powoduje rozwoju próchnicy. Można stosować liście świeże lub susz. Stewiozyd nadający liściom słodki smak zachowuje swoje właściwości w temperaturze nawet 200°C - nadaje się także do wypieków.

_________________
Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie... maxmar123 Zapraszam!
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 26 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *