Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Wiadomość
meluzyna
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 28 lis 2018, o 13:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1304
Skąd: Kuj. - Pom.

 0 szt.
Chyba jednak rodem ze Skandynawii, ponoć w tych krajach najpopularniejsze ciasteczka w okresie Bożego Narodzenia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 28 lis 2018, o 19:45 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 546
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Jonzak przepis dostałam przy zakupie przyrządu do pieczenia ładne 30 albo więcej lat temu :D

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 14 sie 2019, o 15:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3640
Skąd: Poznań

 1 szt.
Zupa meksykańska ( tajska) to jednogarnkowy gęsty posiłek, który można podać i na objad i na kolację. Jest i smaczna i kolorowa. W nawiasie napisałam, że to zupa tajska, ale wtedy należy dodać np. mleczko kokosowe.
- W garnku, na maśle należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i 3 kostki warzywne ( lub inne). Oczywiście zamiastkostek możnadodać odpowiednie przyprawy lub odrobinę rosołu.
- Potem wsypałam wędzoną paprykę w proszku, którą podsmażyła mrazem z cebulką.Podmażona papryka oddaje znacznie więcej aromatu niż wówczas, gdy wsypuję ją pod koniec. I rzecz dotyczy wszystkich potraw.
- Na to wylałam 1 puszkępokrojonych pomidorów z puszki. Całość podsmażyłam, ale leciutko,bo nie zależało mi, aby sok wyparował.
- Do garnka dorzuciłam pokrojone kawałki papryki surowej ( dałam 3 kolory), oryginalny przepis jest bez papryk.
- W tym samym czasie wrzuciłam razem z zalewami : groszek, kukurydzę, białą i czerwoną fasolę, cietrzewicę ( wszstkie produkty były w puszkach, poza cietrzewicą, ta była w słoiku).
- Na końcu wrzuciłam ze słoiczka fasolkę szparagową ( też z zalewą). I znów w przepisie tego nie było.
- Mimo , że zupa jest gęsta, zagęstnikiemtu jest keczup - należy wlać ok. 0,5 butelki keczupu.
- Do smaku dodałam zioła indyjskie, curry, czosnek sypki i inne - wg smaku. Na pewno aromatu dodają wszystkie przyprawy do dań wschodnich. Ja miałam oryginalne, a w naszych sklepach są do kupienia.
- Na końcu wlałam 0,5 puszki mleczka kokosowego. Nie trzeba go dodawać, alemnie zależało na konkretnym smaku.
- Nie pożałowałam też łyżeczki sosu sojowego i maggi.

Zupa jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Smakuje znacznielepiej niż wygląda na zdjęciu. W realu jest niezwykle kokorowa! Pychota!

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 14 sie 2019, o 15:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3640
Skąd: Poznań

 1 szt.
Powidła jak się robi powidła każdy wie. Wystarczy mieć sliwki , garnek, który się nie przypala i wiele cierpliwości,żeby długo gotować/smażyć i często mieszać. W tym sezonie spróbowałam wykorzystać informacjęuzyskaną od znajomej. Otóż podkoniec sezonu do prawie wysmażonych już śliwek dodałam ciemne kakao. Najpierw dałam łyżkę, potem trochę więcej ( wykorzystałam 0,5 paczki ), ale robiłamw dużym garze ( nawet w dwóch). Bardzo smaczne!

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lanceta
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 14 sie 2019, o 18:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3558
Skąd: Dolny Śląsk-Legnica

 więcej niż 1 szt.
Ewo, ciekawy ten pomysł z powidłami, warto wypróbować ;:108
Zupa Tajska , też do wypróbowania i "modyfikacji" - przepis z dużymi możliwościami
uzależniony od inwencji twórczej wykonawcy. Dziękuję i pozdrawiam ;:cm

_________________
Pozdrawiam.Lodzia
Lancety rodzinna ostoja, Legnica i okolice
Lancety rodzinna ostoja ...cz.2, Lancety rodzinna ostoja ...cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Emi22
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 10 wrz 2019, o 07:08 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 277
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Tak, najlepszy czas na przygotowanie powideł.
Robię i uwielbiam.
Chyba jedyne, które można robić
nie dodając cukru? Bogactwo pektyn.

Czy są inne owoce,
które równie dobrze i smacznie wychodzą
w konfiturze czy przetworach
- bez dodatku cukru?

_________________
Emi
Zajrzyj, napisz :) Zapraszam!
Moje nadwyżki. Hoje, fiołki i inne doniczkowce.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 wrz 2019, o 18:14 
Offline
200p
200p
Postów: 379
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
ewka36jj napisał(a):
Powidła jak się robi powidła każdy wie. Wystarczy mieć sliwki , garnek, który się nie przypala i wiele cierpliwości,żeby długo gotować/smażyć i często mieszać. W tym sezonie spróbowałam wykorzystać informacjęuzyskaną od znajomej. Otóż podkoniec sezonu do prawie wysmażonych już śliwek dodałam ciemne kakao. Najpierw dałam łyżkę, potem trochę więcej ( wykorzystałam 0,5 paczki ), ale robiłamw dużym garze ( nawet w dwóch). Bardzo smaczne!


Ewo- powidła można wysmażyć bez mieszania i się nie przypalą jeśli na dno wlejemy 3 łyżki octu. Warunek jest taki że nie można zamieszać - wsypać i pozostawić na wolnym ogniu aż pozostanie 1/3 z całości. Wtedy użyć blendera i zmiksować na miazgę. Robiłam kilkakrotnie z pełnym sukcesem.Można dodać kakao i cukier jeśli jest taka potrzeba. Szkoda tracić czas na mieszanie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzena06
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 wrz 2019, o 18:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3107
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Ewa ja powidła robię w piekarniku na blaszczce od pieczenia , lepiej niż w garnku i dodaję tylko trochę cukru nie robię z kakao u nas to nikomu nie smakowało.

_________________
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 274 ]  Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *