Schab nadziewany świeżymi ziołami
Schab w kawałku naciąć wzdłuż na 5 części dość głęboko. Zacząć od środka, potem zrobić nacięcia po 2 stronach, a następnie po kolejnych dwóch.
Przygotować farsz w miseczce:
- drobno posiekać piertuszkę, koperek lub dowolne inne świeże zioła
- wycisnąć czosnek
-dodać drobno pokrojoną paprykę czerwoną
- dodać starty na tarce ser żółty
- wcisnąć 1 łyżkę soku z cytryny
- doprawić solą, pieprzem, dowolnymi ziołami
- dobrze dodać coś ostrego, np. troszkę papryczki chili
Farsz nałożyć do kieszonek w mięsie i dość ściśle zawinąć nitką.
Na wierzch można dać masło, żeby schab nie był suchy.
Upiec - podawać na ciepło lub zimno.
Schab z boczkiem, ogórkiem i cebulką
Schab 2 razy nacięłam dość głęboko wzdłuż . W kieszonki włożyłam plastry boczku wędzonego, cienkie plasterki ogórka konserwowego i cebulkę. Mięso związałam nitką i upiekłam. Przyprawić wg uznania ( ja dałam sól, pieprz, majeranek i paprykę.)
Mozna podać i na ciepło i na zimno.
