Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  
Autor Wiadomość
mimoza55
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 16 gru 2017, o 21:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1241
Skąd: KRAKOWSKIE

 1 szt.
Ewuniu, ;:215 mam pytanie na kilogram mąki dajesz 2 łyżki sody czy 2 łyżeczki :?: bo mam zamiar skorzystać z Twojego przepisu na pierniczki.Na tegoroczną wigilię zamiast tradycyjnej kutii będę robiła Makiełki, tak je zachwalałaś, że mi ślinka poleciała i muszę spróbować ;:180

_________________
Pozdrawiam, Wanda :)
Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze -CZ II
Ogródek - Relax - Rowerkiem po Jurze - zdjęcia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 17 gru 2017, o 07:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3659
Skąd: Poznań

 1 szt.
Lodziu - jak śpiewali Starsi Panowie Dwaj: Grunt to rodzinka!
Wandziu - do pierniczków daję 2 łyżki ( nie: łyżeczki). Natomiast w kwestii makiełek powiem Ci, że to bardzo słodka potrawa. Jeśli takie lubisz, to polecam - nie zapomnij tylko o wiśniach, one dają naprawdę fajnego smaku. Marcepan do ozdoby można sobie darować, fajnie wygląda, ale na smak nie ma wpływu. Mam nadzieję, że rodzinie będzie smakować mój słodziutki mak.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mimoza55
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 17 gru 2017, o 11:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1241
Skąd: KRAKOWSKIE

 1 szt.
[b]Ewuniu ,wielkie dzięki ;:180 Kutia którą robiłam też była bardzo słodka i robiliśmy ją przez wiele lat ,wiec trochę zmian nie zaszkodzi.
Wiśnie muszą mieć intensywny smak, muszę sprawdzić bo mam jeszcze z zeszłorocznych zapasów 2 słoiczki, całe wiśnie w konfiturze różanej,
w tym roku nie było ani jednej wisienki, uwielbiam kompoty wiśniowe i agrestowe mają taki wyrazisty smak. ;:168

_________________
Pozdrawiam, Wanda :)
Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze -CZ II
Ogródek - Relax - Rowerkiem po Jurze - zdjęcia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 gru 2017, o 22:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3659
Skąd: Poznań

 1 szt.
Schab nadziewany świeżymi ziołami
Schab w kawałku naciąć wzdłuż na 5 części dość głęboko. Zacząć od środka, potem zrobić nacięcia po 2 stronach, a następnie po kolejnych dwóch.
Przygotować farsz w miseczce:
- drobno posiekać piertuszkę, koperek lub dowolne inne świeże zioła
- wycisnąć czosnek
-dodać drobno pokrojoną paprykę czerwoną
- dodać starty na tarce ser żółty
- wcisnąć 1 łyżkę soku z cytryny
- doprawić solą, pieprzem, dowolnymi ziołami
- dobrze dodać coś ostrego, np. troszkę papryczki chili

Farsz nałożyć do kieszonek w mięsie i dość ściśle zawinąć nitką.

Na wierzch można dać masło, żeby schab nie był suchy.
Upiec - podawać na ciepło lub zimno.

Obrazek

Obrazek

Schab z boczkiem, ogórkiem i cebulką
Schab 2 razy nacięłam dość głęboko wzdłuż . W kieszonki włożyłam plastry boczku wędzonego, cienkie plasterki ogórka konserwowego i cebulkę. Mięso związałam nitką i upiekłam. Przyprawić wg uznania ( ja dałam sól, pieprz, majeranek i paprykę.)

Mozna podać i na ciepło i na zimno.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 gru 2017, o 23:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3659
Skąd: Poznań

 1 szt.
Łosoś pieczony i podany w całości
Niezwykle soczysty łosoś jest wynikiem długiego smażenia w niskiej temperaturze.

Łososia pozbawiłam łusek i lekko nacięłam skórę. Obcięłam płetwy.
Środek i wierzch lekko posmarowałam oliwą z oliwek. Rybę posoliłam, popierzyłam, doprawiłam i na zewnątrz i w środku. Warto dać tymianek!
Do środka włożyłam gałązki ziół ( dałam bazylię, rozmaryn i kolendrę, tymianek). Zapomniałam dodać świeży koperek i nać pietruszki, co uczynię następnym razem.
Obok ryby położyłam ząbki czosnku, plasterki masła i plasterki cytryny.
Brzuch ryby zespoliłam wykałaczkami.
Na wierzch ryby włożyłam plastry masła i obrane plasterki cytryny.

Piekłam w temp. 70 stopni ponad 2,5 godziny - do 3 godzin ( łosoś ponad 2,5 kg).

Przed podaniem warto wyjąć rybi kręgosłup.

Surowa jeszcze ryba nie mieściła się do piekarnika, więc musiałam ją lekko nagiąć i obciąć jej ogon, który też upiekłam.

Obrazek

A tak wyglądała po upieczeniu. Połozyłam go na platerę o długości 60 cm.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 1 sty 2018, o 15:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3659
Skąd: Poznań

 1 szt.
Piersi kurczaka z ogórkiem kiszonym
Pewnie temat nie brzmi oszałamiająco, ale samo danie, ktore miałam momżliwość skosztowania na sylwestrowej imprezce, jest bardzo smaczne.
Piersi kurczaka należy przeciąć wzdłuż, posolić, popieprzyć, dodać majeranek i dodać czosnek. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie piersi wyłożyć na natłuszczoną blachę. Na wierzch zetrzeć ogórki kiszone, lekko polać keczupem. Wierzch posypać startym parmezanem. Zapiec ok.20 min, może ciut dłużej. Fajnie wygląda i smakuje.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lanceta
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 1 sty 2018, o 17:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3636
Skąd: Dolny Śląsk-Legnica

 więcej niż 1 szt.
Ewuniu ;:180 ,wypróbuję.Serdeczności noworoczne ;:167

_________________
Pozdrawiam.Lodzia
Lancety rodzinna ostoja, Legnica i okolice
Lancety rodzinna ostoja ...cz.2, Lancety rodzinna ostoja ...cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 6 maja 2018, o 21:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3659
Skąd: Poznań

 1 szt.
Smażone ziemniaki w całości
Smażone młode ziemniaczki podałam do karkówki z grilla, ale tak naprawdę nadają się nie tylko na kolację, ale także na objad. Po dkładnym umyciu należy włożyć ziemniak na łyżkę, i ostrym nożem pociąć go. Nie dotniemy do końca, ponieważ nóż dojdzie tylko do krawędzi łyżki. Cięcia będą na tyle głębokie, że farsz zmieści się w środku.
Obrazek

Obrazek

Do przecięć włożyłam cienkie plasterki boczku wędzonego. Polecam też naprzemiennie włożyć plasterki cebulki. Warto dodać czosnek, ale dopiero pod koniec smażenia, jeśli damy na samym początku, czosnek może się przypalić.

Obrazek

Przygotowałam zalewę- oliwę, do której wrzuciłam przyprawę do ziemniaków. Oczywiście zamiast niej można daćdowolne zioła. Wszystko wymieszałam i włożyłam do niej ziemniaki. Zostawiłam je na godzinkę / dwie.

Obrazek

Przed włożeniem ziemniaków do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( na ok. 45 min) należy je posolić. Można na nie nałożyć masło czosnkowe. Ja dałam masło dopiero po ok. 30min pieczenia i chyba nie zdążyło przejść czosnkiem. W tym czasie ziemniaki posypałam też mozzarellą ( nie trzeba) i bułką tartą ( też nie trzeba tego robić).

Oto efekt

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lanceta
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 8 maja 2018, o 20:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3636
Skąd: Dolny Śląsk-Legnica

 więcej niż 1 szt.
Efekt - bardzo apetyczny ,za pomysł .... ;:138

_________________
Pozdrawiam.Lodzia
Lancety rodzinna ostoja, Legnica i okolice
Lancety rodzinna ostoja ...cz.2, Lancety rodzinna ostoja ...cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 11 maja 2018, o 13:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3659
Skąd: Poznań

 1 szt.
Zupa rybna
- Ugotować w osolonej wodzie warzywa ( można marchewkę czy pietruszkę pokroić w kostkę). Dodać 2-3 plastry imbiru, 3-4 ząbki czosnku oraz 2-3 warstwy kopru włoskiego. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą. Całość gotować ok. 0,5 godz.
- Dodać 3 rodzaje ryb w równych proporcjach .Cząstki ryb ( można dać mrożonkę z Lidla) to np. żółta sola , łosoś, mintaj . Oprócz ryb dodać krewetki koktailowe.
Wywar z rybami gotować ok. 5- 7 min.
- Na koniec dodać 1 dużą puszkę mleka kokosowego, 2 łyżki oleju rzepakowego ( lub masło) oraz połowę mielonej słodkiej papryki ( papryka słodka np. Knorr). Drobno posiekać 1 papryczkę pepperoni i włożyć ją do zupy.
- Zupę posypać dymką i ew. kolendrą. Dołożyć sok z limonki, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu sojowego do ryb.

Smacznego

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 16 maja 2018, o 19:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3837
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ewuniu,wrócę do Twoich ślmaczków z francuskiego ciasta,czy przed pieczeniem smarujesz je jajkiem? A pieczarkowy farsz to tylko pieczarki i cebulka?

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 17 maja 2018, o 15:46 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8600
Skąd: Śląsk

 1 szt.
,
ewka36jj napisał(a):

Rolada ze szpinaku i łososia - przekąska
- 2 mrożone szpinaki rozmrozić na sicie, żeby woda odciekła,


Witaj Ewko.
Mam pytanie ile potrzeba szpinaku świeżego do tej rolady...tak orientacyjnie i czy zamiast łososia można dać inną rybę. :?:
Muszę odświeżyć moją kuchnię. :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 27 maja 2018, o 13:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3659
Skąd: Poznań

 1 szt.
Kasiu - ciastafrancuskiego nie smaruję jajkiem,nie trzeba ślimaczków niczym smarować. Farsz może być każdy, możesz włożyć do środka wszystko,na co tylko będziesz miała ochotę.

Elżbietko - niestety nie pomogę Ci, bo nigdy nie robiłam tego dania ze świeżego szpinaku. Pewnie byłby jeszcze smaczniejszy, na cóż. Roladę robię z łososiem, bo właśnie on jest w najbliższym sklepie. Chodzi o rybkę wędzoną, jeśli znajdziesz taką,to ja bym spróbowała zmodyfikować przepis.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Igala
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 9 cze 2018, o 16:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1664
Skąd: Małopolska

 0 szt.
:wit
ewka36jj i dziewczyny mam takie pytanie kulinarne do was bo jesteście super Szef wszystkie a ja nie znoszę gotować.
Jem raw lub parowane i jak najmniej przerabiane... Ze względów problemów zdrowotnych nie moge smażyć, jeść mięsa i żadnej żywnosci przetworzonej ze sklepu.... Ale z tym nie ma problemu bo mam tonę przepisów...
Kiedyś poczęstowano mnie kabaczkiem/bakłażanem? przekładanym połówkami orzechów włoskich w sosie.. i tu jest problem..JAKI sos by tu można zastosować? Towarzystwo było High Life i nie wypadało pytać, niestety.
Jakbycie rozwiązały ten problem sosowy ;:180 ; mój M byłby przeszczęśliwy bo ciągle mu marzy się takie danie..

_________________
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 274 ]  Idź do strony nr...        1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *